LENNART BENGTSSON Lite till om klimatet

Under lång tid har paleoklimatologer försökt att kartlägga hur temperatur och koldioxid varierar under de senaste 65 miljoner åren (se bifogat). Här från en rapport från december 2023. Dessa uppgifter är det bästa man få fram med dagens teknik och möjligheter. Det kan mycket väl se annorlunda ut om 50 år eller om 500 år. ”The science is not settled”.

Solen är förstås avgörande för jordens klimat och allt övrigt. Däremot är variationer i solstrålningen för små för att ge upphov till de väder och klimatobservationer som vi hittills studerat. Det finns helt enkelt andra förklaringar som är mycket rimligare. Jag tillhör de som alltid har föredragit Ockhams rakkniv det vill säga jag föredrar enklast möjliga förklaringar som självklart måste ha ett tydligt empiriskt stöd. Kan man sedan göra mer tillförlitliga prognoser så förstärks saken ytterligare,

På mycket lång sikt (miljoner år) bör man nog istället oroa sig för brist på koldioxid än på motsatsen. Men vem oroar sig för vad som händer om 5 – 10 miljoner år? Den frågan får vi hänvisa till teologerna och till Herren Gud.

Lennart Bengtsson