IDÉ

Det Goda Samhället är en opinionsbildande sajt som består av olika röster som undersöker, avslöjar och borrar i de brännande samhällsfrågorna. Här skapas samtidens självförståelse.

Hur står det till i Sverige?

Många ställer sig den frågan och uppfattar en alltmer polariserad debatt – såväl politiskt som opinionsbildande. Människor upplever ett otillfredsställande medielandskap, som mer och mer kommit att präglats av värderingsjournalistik än en journalistik som brett och icke-värderande besvarar frågorna var, när, hur, vem – och varför – och utför ett fördjupande analysarbete.

Det har också vuxit fram en skam- och skuldkultur i Sverige, men även i andra delar av västvärlden. Människor ska skämmas om de inte lever upp till att vara de oförvitliga goda samt skämmas över västvärldens historia och samhällen.

Denna skam- och skuldkultur bidrar inte till ett friskt offentligt samtal eller till att bygga tillit och stabilitet i samhället och mellan människor.

Det Goda Samhället tror på verklighetens folk och på att avgörande samhällsfrågor måste diskuteras och inte silas genom förutbestämda raster.

Skribenterna på sajten Det Goda samhället har olika politisk hemvist men förenas av:

En människosyn: Att människor är anständiga och har en inre moralisk kompass.

En samhällssyn: Ett bejakande av frihetliga värden.

En metod: Kritiken.

En filosofi: Övertygelsen om att det finns sanning.

Det Goda Samhället vill skrapa på samhällets ”sanningar” och håller ingenting för heligt.

 

 

6 thoughts on “IDÉ

 1. Per Thorsell skriver:

  Jag hörde i radion i dag, studio 1, om nationaldagen och anledningen till att vi firar den.

  Jag hörde i radion i dag, studio 1, om nationaldagen och anledningen till att vi firar den.
  En kommentar är på sin plats.

  Söndagen 28 oktober 1520, Allhelgonadagen, utsågs den danske kungen Kristian II till Sveriges rättmätige kung av Sveriges adel och ombud för alla städer och landskap vid riksmötet på Brunkeberg. Han kröntes söndagen därpå, 4 november, i Stockholms storkyrka av ärkebiskop Trolle. Sverige var inte längre en fri nation.
  Påföljande onsdag slog kungen till och på torsdagens eftermiddag hade Stockholms blodbad svårt reducerat den svenska makteliten.
  När Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs 6 juni 1523 betydde det att Kalmarunionen för alltid gick i graven. Sverige var på nytt en fri nation.
  Gustav hade, precis som amerikanerna frigjort sig från engelsmännen, gjort nationen fri från danskarna. Sverige och USA har därför samma förhållande till sina respektive nationaldagar, 6 juni 1523 och 4 juli 1776 eftersom dagarna representerar en nationell frigörelse.
  6 juni har sedan dess hållits för att vara en viktig dag som ”man” gärna vill ha anknytning till. Sålunda valde drottning Kristina att abdikera den dagen 1654 samtidigt som Karl X Gustav lät kröna sig till kung av Sverige.
  Fäderna till regeringsformen 1809 var inte sämre utan såg till att den antogs 6 juni. Karl XIII valdes samtidigt till Sveriges kung.
  Så gjordes också med 1974 års regeringsform vars första delbeslut såg dagens ljus denna dag, 6 juni.
  Den sista dagen Sverige var i union med Norge var 6 juni 1905.
  Den officiella anledningen till att fira Sveriges nationaldag, kan man nu höra, är till minne av de två grundlagsändringarna.
  Sverige som nation ”nybildas” 6 juni 1523. USA har av samma konstitutionella skäl valt 4 juli 1776.
  Jag har sett någonstans att beröringsskräcken med 6 juni 1523 skulle ha sin förklaring i att Skåne Halland, Blekinge, Bohuslän och Härjedalen inte tillhörde Sverige vid denna tid.
  Det var endast 13 av Amerikas förenta stater, kolonier, som skrev på självständighetsdeklarationen. Det har inte vållat några problem ”over there”.
  Som skåning, född i Bohuslän, skulle jag alltså ta illa upp om firandet av nationaldagen kopplades till Gustav Vasas utnämning till kung. Vilken bedårande hänsyn!
  Om man skall fira nationaldagen är det för att vi är en fri nation sedan 6 juni 1523. Inget annat.
  Sedan står det fritt att ha egna anledningar. En herre i ”Ring P1” menade att anledningen till att det blev 6 juni var att det regnade på Skansen 5 juni 1893 när man skulle ha en stor nationalfest. Man förlängde därför festandet över 6 juni.
  Som medborgare i en fri nation är det väl alla tiders att även anledningen till firandet är ett fritt val.
  Så, ha en skön nationaldag önskar
  Per Thorsell
  Kungsängen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s