FAQ

FAQ- Kyrkovalet 2017

Vem är röstberättigad i kyrkovalet?
Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta till församlingens (eller pastoratets) kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

Jag har gått ur Svenska kyrkan men vill rösta i kyrkovalet. När måste jag senast gå med för att få rösta?
Röstlängderna baseras på information som finns i kyrkobokföringen den 18 augusti. För att finnas med i röstlängden måste du därför vara registrerad som medlem senast den 17 augusti.

Var finns allmän information om kyrkovalet?
Många svar hittar du via Svenska kyrkans informationssida som du hittar här https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval .

Vilka kan man rösta på?
I kyrkovalet röstar man på så kallade nomineringsgrupper. Tre nomineringsgrupper är knutna till politiska partier – i kyrkovalet 2017 deltar S, C och SD. Andra nomineringsgrupper är partipolitiskt obundna som exempelvis Frimodig kyrka (FK), Borgerligt alternativ (BA), Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (PoSK). Det finns även nomineringsgrupper med lokal förankring. Exakt vilka nomineringsgrupper du kan välja mellan beror på vilken församling och vilket stift du bor i, information finns hos din församling.

Vad vill de olika nomineringsgrupperna?
Nomineringsgrupperna har egna hemsidor, du kan enkelt googla fram adresserna. Gå in och ta del av gruppernas program, fundera över vilken grupp du vill stödja – och gå sedan och rösta den 17 september.

Jag vill engagera mig i en nomineringsgrupp. Kan jag fortfarande komma med på listorna?
Nej, tyvärr. Nomineringslistorna inför kyrkovalet 2017 är redan fastställda.