MOHAMED OMAR: Är Muharrem Demirok islamist i hemlighet?

Turken Muharrem Demirok kan bli ny partiledare för Centerpartiet. 

Bitte Assarmo skrev om Demirok här på Det Goda Samhället: “En värdig efterträdare till Annie Lööf” (17/1 2023).

“Att Centerpartiet länge varit ett parti i fritt fall är ingen hemlighet. Med den föreslagne partiledaren Muharrem Demirok lär det knappast bli bättre.”

På sajten Ledarsidorna spekuleras det om vem han är:

“Vem är Muharrem Demirok? En fråga med flera svar” (12/1 2023)

Demiroks turkiska medborgarskap är ett problem:

“Som partiledare ligger alltid en post som minister som en framtida möjlighet. Men i Demiroks fall tillkommer en komplikation i rådande säkerhetspolitiska läge. Hans turkiska medborgarskap.”

Frågan om Demirok dök också upp när jag poddade med den konservative USA-kännaren Ronie Berggren nyligen.

Berggren undrade om inte Demirok kunde visa sig vara en ny Mehmet Kaplan.

Ja, tänk om han är en islamist i förklädnad?

Jag tror inte det. Jag tror att det är sannolikare att Demirok är en helt vanlig politisk karriärist, utan någon dold extrem ideologi.

Visst förekommer det att muslimer döljer eller skönmålar sina trosuppfattningar för att “fjäska” för majoritetssvenskar.

Det finns dock gränser för hur mycket en muslim kan förvränga sin religion utan att sluta betraktas som muslim av andra muslimer.

För stora kompromisser med majoritetssamhällets värderingar leder till att man blir exkluderad från den islamiska gemenskapen.

Som exkluderad, som kättarstämplad, kan man svårligen ingå i en islamistisk grupp eller rörelse.

En sådan gräns är Pride. En muslim kan inte omfamna och delta i Pride och samtidigt anses som en god muslim av andra muslimer. Än mindre som en ledare eller ett föredöme.

Ursäkten “jag gjorde det bara för att lura svennarna” kommer inte att godtas.

Eftersom Muharrem Demirok deltar i Pride, och stödjer och omfamnar Pride, kan vi utesluta att han åtnjuter något förtroende eller någon respekt bland moskéernas folk.

Det är möjligt att han i djupet av sin själ döljer en islamisk övertygelse och att han, när han kommit hem från Prideparaden, ber Allah förlåta honom.

Han kommer dock som sagt få mycket svårt att förklara detta för andra muslimer, som skulle se honom som opportunist och hycklare.

Mohamed Omar