MOHAMED OMAR: Islam behöver deformeras, inte reformeras

Jag har lämnat islam och är ateist, men jag är fortfarande intresserad av religion. En YouTube-kanal som jag följer heter Myth Vision. Kanalen leds av Derek Lambert, en amerikansk före detta kristen fundamentalist som intervjuar både seriösa forskare och andra. Kanalen har på senare tid blivit allt mer seriös och har haft flera välrenommerade forskare som gäster, till exempel Bart Ehrman, en av världens främsta experter på Nya Testamentet.

Lambert har tidigare (28/2 2020) intervjuat den svenska läkaren, författaren och regissören Lena Einhorn. År 2006 väckte Einhorn uppmärksamhet med boken Vad hände på vägen till Damaskus? På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret där hon föreslog att Jesus och Paulus skulle ha varit samma person.

Och i boken A Shift in Time (2016), publicerad på engelska, spekulerar Einhorn om den figur som kallas ”Egyptiern” av den judiske-romerske historikern Josefus är densamme som Jesus.

I en video intervjuar Lambert ex-muslimen Ridvan Aydemir. Han är en av de största islamkritikerna på YouTube. Han kallar sig Apostate Prophet, den avfallne profeten. Aydemir är en turk som vuxit upp i Tyskland.

Aydemir nämner ett fenomen som jag är bekant med, nämligen att man som islamkritiker alltid får frågan om varför man inte också kritiserar kristendomen. Ett exempel: i stort sett varje gång jag skriver ett islamkritiskt inlägg här på Det Goda Samhället är det någon som i kommentarerna påpekar att kristendomen också är dålig.

Islam kan liksom inte kritiseras för sig utan att kristendomen dras in. Det går dock utmärkt att kritisera kristendomen utan att få frågan om varför man inte även kritiserar islam.

Aydemir har för sin islamkritik blivit permanent avstängd från Twitter. I samtalet med Lambert påpekar han att alla de stora sociala medieplattformarna är västerländska och ser världen ur ett västerländskt perspektiv. Det innebär att man betraktar muslimer som en ”minoritet” som behöver skyddas mot kränkningar.

Han tar också upp de sociala medieplattformarnas dubbla måttstockar. Man kan som youtuber till exempel säga ”Kristna är korkade”, men man inte säga ”Muslimer är korkade”. Säger man så riskerar man att få sitt konto raderat.

Aydemir förespråkar inte att man ska säga ”Muslimer är korkade” och han har själv aldrig uttryckt sig på det sättet. Han vill endast belysa hur uttalanden om islam/muslimer och uttalanden om kristendomen/kristna behandlas olika av de som modererar plattformarna.

Aydemirs kritik av islam har gjort honom till föremål för hot och hat. I en video berättar han att en av YouTubes kändaste muslimska missionärer, Ali Dawah, förespråkar att ex-muslimer som Ayedmir bör avrättas.

Ali Dawah, en ung engelskspråkig missionär, uppmanar inte sina lyssnare att gå ut och slå ihjäl avfällingar, men säger att de bör avrättas på ett ordnat sätt i en islamisk stat. Han ser en sådan stat som en god stat och verkar för att den ska upprättas.

Ali Dawahs kanal, som vänder sig till unga muslimer i väst, har omkring en halv miljon prenumeranter, vilket visar att det vi ser som extremism egentligen kanske är ganska normal islam.

Aydemir är liksom jag ateist, men liksom jag drar han inte islam och kristendomen över en kam. Det sägs ibland att islam behöver en reformation. En sådan rörelse finns redan, påpekar Aydemir. Den kallas ”salafism” och strävar efter att rensa islam från nya påfund och gå tillbaka till rötterna: Koranen och profeten Muhammeds undervisning.

Resultatet av den islamiska reformationen är allt annat än en fredlig, human och tolerant version av islam. Det beror på att islams problem inte är nya påfund och missbruk, utan vad som faktiskt står i dess grundtexter. Jihadister har inte hittat på något nytt, utan de försöker följa Koranens bud och Muhammeds exempel.

Aydemir använder inte ordet, men jag tolkar det han säger som att islam inte alls behöver en reformation, utan snarare en deformation, en förvrängning av dess lära så att den fjärmar sig från Koranen och Muhammeds exempel. Det kommer att blir svårt! En sak som inger hopp är dock allt fler muslimer lämnar islam.

Du kan stödja min verksamhet genom att bli månadsgivare på Patreon eller swisha till 0760078008 (Andersson).

Mohamed Omar