MOHAMED OMAR: Befria Palestina!

Min yngsta dotter är ett stort fan av skådespelerskan Emma Watson, framför allt för hennes roll som Hermione Granger i Harry Potter-filmerna. Hon påverkar många unga tjejer.

Emma har, liksom många kändisar, gjort sig språkrör för olika woke-åsikter. Det är, gissar jag, ett sätt att visa hur god man är och få extra uppmärksamhet.

Det är ytterst sällan som kändisar gör sig till språkrör för åsikter som inte är inne. Sannolikt för att det skulle ge motsatt effekt, dålig pr.

Tidigare denna månad postade Emma en bild på sitt Instagramkonto föreställande en propalestinsk demonstration. ”Solidaritet är ett verb”, står det på engelska över bilden.

Palestinafrågan är inte lika enkel som feminism, hbtq, klimatet och flyktingar. Därför är det inte lika vanligt att kändisar har en åsikt i frågan. De söker sig till frågor där det råder konsensus och där de inte behöver ta några risker.

Det är möjligt att Emma är naiv.

Flera israeliska politiker har fördömt Emmas Instagram-postning. Danny Danon, tidigare vetenskapsminister i Israel och FN-ambassadör, skrev på Twitter:

”10 poäng från Gryffindor för antisemitism.”

Gryffindor var Hermione Grangers elevhem på trollkarlsskolan i Harry Potter-sagan.

Även den nuvarande israeliska FN-ambassadören, Gilad Erdan, är kritisk:

”Fiktion kanske fungerar i Harry Potter, men det fungerar inte i verkligheten. Om det gjorde det skulle magin i trollkarlsvärlden kunna utrota Hamas (som förtrycker kvinnor och vill förinta Israel)”, skrev han bland annat på Twitter.

Ett av budskapen på Emmas Instagrambild är ”Free Palestine!”

Jag håller med Emma om att det vore underbart om Palestina kunde befrias – från islamism och terrorism.

Det är inte Israel som förtrycker palestinier utan deras egna ledare: den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamas i Gaza.

Inte en enda israelisk soldat har satt sin fot i Gaza sedan 2005. Det är Hamas som gör livet surt för palestinierna som bor där.

Korruptionen, fattigdomen, underutvecklingen på Västbanken beror på den palestinska myndigheten som har makten där.

Den palestinska myndigheten och Hamas styr med järnhand. Yttrandefriheten är starkt begränsad och oppositionella förföljs, fängslas och mördas.

Mahmoud Abbas är inne på sitt sjuttonde år som ledare för den palestinska myndigheten. Liksom andra arabiska diktatorer som Saddam Hussein och Kaddafi och andra går det inte att få bort honom genom demokratiska val.

Under sin tid som diktator har Mahmoud Abbas samlat på sig en personlig förmögenhet om 400 miljoner dollar.

Hamas kom till makten i Gaza genom ett val år 2006. Sedan dess har inga fler val ägt rum.

Låt oss säga att Gud skulle besvara palestiniernas böner om att förgöra judarna. Vad skulle hända? Jo, Palestina skulle bli ännu ett i raden av misslyckade och efterblivna arabländer som folk flyr ifrån.

De araber som har lyckan att leva i Israel bor i det mest välmående och fria landet i området.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 (swishnumret stämmer, även om namnet inte är Mohamed Omar eller Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar