BIRGITTA SPARF: Bibliotekarien from Hell

Jag hängde rätt mycket på det näraliggande biblioteket i Enskededalen när dottern var liten, för cirka 30 år sedan.

Vid den tiden var Dalen inget riskområde utan man vågade sig fortfarande dit. Men det blev för stökigt med tiden. Då var det ett gäng unga zig… förlåt, romer som hade förskansat sig därinne och terroriserade stället.

När jag bad personalen att kasta ut dem var det istället jag som blev avvisad. Sedan dess är jag en flitig besökare på Dieselverkstadens bibliotek i Nacka, nu privatägt. Suveränt bra, alltid de senaste böckerna och en fantastiskt fin och lugn miljö.

Denna så kallade ”enhetschef” för Stockholms stadsbibliotek i Dalen tycker att ”det finns andra sätt att jobba på” än att porta störande besökare.

Visst, absolut. Låt biblioteket vara en stökig ungdomsgård, ett tillhåll för snedpåtända pundare, kriminella och droghandel. En mötesplats för alla som inte lyckats ta sig in till T-centralen 12 minuter bort.

Så att man på ett effektivt sätt kan skrämma bort de som eventuellt kunnat få för sig att läsa en bok eller tidning.

Denna förvirrade dam (se inslaget i SVT Aktuellt 27/12 2021) tycks ha valt fel utbildning. Hon skulle ha gått på socialhögskolan och blivit fältare istället för att gå bibliotekslinjen. Då hade hon kunnat ge fritt utlopp för sina instinkter att ta hand om och värna allsköns vinddrivna existenser istället för att värna böcker och bildning.

Hon slipper garanterat mig numera. Och framförallt, jag slipper henne!

Birgitta Sparf