Julens bästa filmer – och ett riktigt lågvattenmärke

Nu är det (snart) jul igen och det betyder inte bara god mat, glittrig gran och förhoppningsvis trevlig samvaro med familj och vänner utan också en och annan film. För visst gillar vi julen även på film, i alla fall jag. Och i likhet med förra året så tipsar jag här om några riktigt bra julfilmer som visas på olika streamingtjänster – och om en film som borde ha haft en medföljande kalkonvarning.

Jakten på julen (A Boy Called Christmas, 2021)

Härlig brittisk fantasy/julfilm med Downton Abbey-stjärnan Maggie Smith i en bärande roll. Det är en annorlunda berättelse om hur julen blev till, och hur en fattig pojke vid namn Nicholas blev den givmilde, rödklädde herre som vi känner som jultomten. Filmen bygger på boken A Boy Called Christmas, skriven av Matt Haigh, och utgiven 2015. Streamar på Netflix.

Surviving Christmas (2004)

Skruvat värre blir det när stenrike Drew Latham kommer på att han vill fira jul med familjen, men ingen familj har. Men har man obegränsat med pengar så går det förstås bra att hyra både mamma, pappa och syskon. Det här är riktigt, riktigt roligt, och extra plus för den fantastiska personkemin mellan James Gandolfini och Catherine O’Hara i rollerna som Drews fejkföräldrar. Streamar på Viaplay.

Livet är underbart (1946)

Den här behöver egentligen ingen närmare presentation. De flesta har säkert sett den både en och två gånger dessutom. Men jag tipsar om den i alla fall, för Frank Capras mästerverk, med James Stewart och Donna Reed i huvudrollerna, är odödligt och tål att ses varje jul.

Det handlar om George Bailey, som känner sig misslyckad och deprimerad och har planer på att ta sitt eget liv. Det vill Gud inte höra talas om, utan skickar julängeln Clarence (Henry Travers) för att få George på bättre tankar. Med ängelns hjälp får George veta hur människorna i hans lilla stad skulle ha haft det om han inte funnits där för dem genom åren. Skratt och tårar och massor av julstämning i denna stämningsfulla klassiker. Streamar på SVT Play.

The Holiday (2006)

Vad gör man när föremålet för ens kärlek och passion är hopplöst ointresserad och när det känns som om man har nått vägs ände – eller för delen när man stressar ihjäl sig på jobbet och inte vet hur man ska kunna varva ner?

Iris (Kate Winslet) och Amanda (Cameron Diaz) finner på råd. Via en internetsajt byter de helt enkelt hem med varandra över julen. Från en liten

stuga på den idylliska engelska landsbygden till en lyxig villa i Los Angeles och tvärtom. Något som, förstås, förändrar livet för dem båda två.

I övriga huvudroller ser vi Jude Law och Jack Black, och i en liten men viktig roll syns legendaren Eli Wallach. Holiday är en romantisk komedi med värme, djup och härlig julstämning. Streamar på Netflix, Amazon Prime och Viaplay och finns att hyra på bland annat SF Anytime.

Father Christmas is back (2021)

Det kunde ha varit bra. Det borde ha varit bra. Fyra systrar som ligger i konstant fejd med varandra ska fira jul tillsammans på den engelska landsbygden och plötsligt dyker deras far, som lämnade familjen för flera decennier sedan, upp tillsammans med sin unga flickvän. Lägg till Caroline Quentin som systrarnas luttrade mor och John Cleese som cynisk släkting och det borde ha blivit succé.

Istället blev det platt fall. Den här filmen är så tråkig så klockorna stannar. De stackars skådespelarna försöker så gott de kan med det manus och den regi de har att förlita sig till, men det hjälper inte. Om du ändå vill se den, för att bilda dig en egen uppfattning, så streamar den på Netflix.

Bitte Assarmo