PATRIK ENGELLAU: En konspirationsteori

Va! protesterar du. Har vi inte konspirationsteorier så det räcker och blir över? Vad handlar den om?

Den handlar om coronat, svarar jag.

Då kan du lägga av, säger du. Jag har hört allihop och tror inte på någon av dem. Jag har till och med hört den om att hela pandemin är ett påhitt av Bill Gates och hans rika polare som tänker mörda några miljarder människor med en giftig boosterdos av vaccinet. Teorin är att Gates och polarna oroar sig för överbefolkningen och vill hantera det problemet på sitt eget sätt.

OK, svarar jag inställsamt och samarbetsvilligt. Den teorin tror väl ingen vettig människa på. Men det finns en del som jag vill ha svar på. Hur kommer det sig att det gick så fort att få fram ett vaccin? Varför är den så kallade expertisen så oenig om praktiskt allting när det gäller doser, symtom, konsekvenser, behandlingsmetoder, nedstängningar för att inte tala om småsaker som skyddsmasker? Varför trodde man i början av pandemin att det skulle ta tio år att ta fram vacciner medan det faktiskt grejades på mindre än ett år?

Det är väl inget konstigt, invänder du. Normalt sett hade det tagit tio år. Normalt sett hade det gjorts långa studier, fas ett, fas två, fas tre och allt det där. Allt hade utforskats och utprovats i förväg så att inga överraskningar skulle uppträda.

Men nu blev det inte så, säger jag. Nu gick det på nolltid. Det beror kanske delvis på teknisk utveckling inom läkemedelsindustrin, men det är inte hela förklaringen. Det måste ha varit så att man struntade i det etablerade regelverket som hade inrättats just för att maximera vaccinernas säkerhet.

Du slår in öppna dörrar, anmärker du lite nedlåtande. Det är väl uppenbart. Läkarvetenskapen vet helt enkelt inte. Den känner sig osäker. Ny situation, nytt snabbutvecklat och knappt utprovat vaccin. Det är klart att vaccinproducenterna själva blir nervösa. Om något går fel kommer allt att skyllas på dem. Det är därför de vill friskriva sig från praktiskt taget allt i sina avtal om vaccinleveranser till olika statliga organ.

Och statsmakterna går med på det! inflikar jag. Vi är vana vid att det är olika mäktiga producenter som är mest angelägna att utveckla och sälja nya produkter, men här verkar det tvärtom. De som verkligen har kämpat för att på några ögonblick få fram vacciner har varit politikerna. De har öst pengar på producenterna för att få upp utvecklingstakten och de har inte dragit sig för att lätta på regelverket för att snabba på processen. Ja, inte de svenska politikerna kanske, men definitivt en sådan som president Trump som för övrigt aldrig gjort sig känd för att respektera den etablerade ordningen. Han gjorde allt för att det skulle gå fort. Därför är inte allt undersökt och utprovat som man brukar.

Om det nu var Trump så lyckades han faktiskt åstadkomma flera vaccin som på det hela verkar fungera bra, säger du eftertänksamt. Så vad bråkar vi om? Vad är din konspirationsteori?

Frågan är, svarar jag, vad det var som gav Trump och eventuellt andra handlingskraftiga politiker sådan eld i baken. Internet flödar av svar på den frågan. Där träffar man på alla konspirationsteorierna om att det exempelvis var Bill Gates som låg bakom. Eller att det var Big Pharma själva, alltså vaccinproducenterna, som tryckte på och att storföretagaren Trump gick dem till mötes med skattebetalarnas pengar. Men det tror jag inte på.

Jaså inte? säger du och jag anar ett stänk av ironi i din röst. Vilka var det i så fall som tvingade fram all denna brådska och nonchalans inför ett inarbetat regelverk?

Panikslagna människor, svarar jag. Vi lever bland trygghetsnarkomaner som grips av skräck vid varje risk. Svenskarna är illa ansatta men amerikanerna är ännu värre. Varför stängde inte Folkhälsomyndigheten Sverige? Ett möjligt svar är att den inte hade kraften men ännu sannolikare är att den inte behövde utfärda mötesförbud ty folk isolerade sig frivilligt. Fortfarande är Stockholm nästan folktomt efter kontorstid. Coronapandemin gav upphov till en demokratisk konspiration som drevs framåt av en intensiv förskräckelse, en lavaström av ängslan som inte ens en sådan som Trump kunde stå emot trots att hans instinkter till en början ställde sig på tvären. Det dova mullret från ett vettskrämt folk kan inga politiker numera trotsa.

Patrik Engellau