Gästskribent LARS ODLEN: Statstelevisionen förmedlar icke nyheter 

I Rapport häromdagen var en av huvudnyheterna att regeringen ”satsar” på sjukförsäkringen. Presskonferensen skildrades utförligt, inkluderande intervjuer med berörda ministrar. Tittarna fick veta att ”nu skulle reglerna bli mer toleranta” och hela sju nya miljarder skulle lösa problemen. 

Inga frågor ställdes av Rapport och ingen egen information gavs. Rapport kunde ha upplyst tittarna att den totala årliga kostnaden för socialförsäkringen är 246 miljarder och ställt frågan om hur dessa nya sju miljarder (knappt tre procent av årlig budget) verkligen skulle möjliggöra denna stora förändring. 

Någon dag tidigare anslogs pengar till vägbygge och underhåll. Återigen presskonferens med ansvarig minister. Denna gången med en bondgård som fond. Återigen löfte om pengar för att ”lösa” problemen. Återigen ett ytterligt marginellt belopp och inga kritiska frågor. 

Vi närmar oss ett val och det betyder att regeringen är mån om att berätta hur bra de skött landet. Eftersom det inte finns mycket att skryta med därvidlag, berättar man istället hur man nu skådat ljuset och plötsligt vet hur alla problem skall lösas.  En efter en, ställer sig ministrarna sig upp på presskonferenser och berättar hur de nu skall ta krafttag, primärt genom att hälla lite mer pengar på verksamheten. Förmodligen finns det tidsplaner ända fram till valet där det bestämts när ministrarna i tur och ordning skall kasta köttben åt väljarna. 

Att media passivt spelar med i dessa charader är beklämmande. Det bästa vore att betrakta det som publicistiskt ointressant, varpå politikerna förhoppningsvis skulle upphöra med teatern. Om media av oförklarlig anledning (SvT är nog tvingade) ändå väljer att återge dessa utspel, borde man åtminstone ställa kritiska frågor av typ ”varför kom ni inte på det här tidigare”, ”på vilket sätt dessa pengar gör skillnad”? 

De som argumenterar för att kraftigt skära i statsmedias finansiering får verkligen vatten på sina kvarnar. Finns det ingen tänkande ”strateg” inom socialdemokratin som inser det kontraproduktiva i att så öppet bevisa att SvT är regeringens marionett? 

Lars Odlen är en sentimental ingenjör och företagare som minns den tid då statens tjänstemän och politiker osjälviskt ville tjäna landet.

Gästskribent