BIRGITTA SPARF: Jag blir ingen medlem i kören

Jag tänker inte ansluta mig till den Hallelujakör som nu hyllar Anders Holmberg i SVT:s politiska utfrågningsprogram ”30 minuter” (15/9 2021) . Han hade igår Morgan Johansson som gäst och Holmberg gjorde för en gångs skull sitt jobb. Det vill säga ställde tuffa och raka frågor och krävde faktiskt också svar på dem.

Holmberg har ofta hyllats som den bäste inom SVT, en riktig skjutjärnsjournalist. Jag har aldrig hållit med om det men har kunnat hålla med om att han är den minst dålige. Vilket inte är samma sak som att han är toppen, med tanke på jämförelsematerialet inom SVT.

Igår gjorde Holmberg för första gången, vad jag vet, sitt jobb fullt ut. Han ställde bra frågor och gav sig inte förrän han fick svar. Johansson blev

tvungen att erkänna ett och annat misstag, men att som vissa nu gör få det till att han sagt att SD hade rätt är en grov överdrift. SD nämndes över huvud taget inte i programmet.

Jag är naturligtvis glad över att SVT vid detta sällsynta tillfälle uppfyller kriterierna för sitt skattefinansierade allmänna uppdrag. Men blir samtidigt väldigt beklämd. Så svältfödda på en riktig och tuff utfrågning av en politiker är vi alltså att när det äntligen sker, som genom ett mirakel, så blir alla närmast extatiska av lycka.

Det var en mycket bra utfrågning, inte tu tal om det. Med många återblickar på vad Johansson sagt och tyckt innan han nu har gjort en total omvändning inom migrationspolitiken med tanke på volymer, språkkrav, självförsörjning och annat.

Jag skulle vilja vända på steken och ställa liknande frågor till Holmberg och samtliga hans kollegor inom SVT:

– Varför ställde du och dina kollegor inte de här tuffa frågorna redan 2014? Till både Johansson och hans regeringskamrater? Varför först nu när vi är inne på 2021 och de katastrofala verkningarna av den fullkomligt vansinniga och aningslösa migrationspolitiken blivit ett fullbordat faktum?

Sänder ett litet men ändå uppriktigt ”Tack!” till Holmberg men kommer som sagt inte att gå med i Hallelujakören. Det kanske sker senare, om denna nya trend med verklig journalistik inom SVT håller i sig och vi får se fler utfrågningar av maktens representanter liknande denna.

Birgitta Sparf