MOHAMED OMAR: Kaozet breder ut sig i Uppsala

Det fortsätter att skjutas i min hemstad Uppsala. Det skjuts i Gottsunda. Där har jag bott. Det skjuts i Kvarngärdet. Det har jag bott. Det skjuts i Gränby. Där har jag också bott.

Dessa områden har en sak gemensamt: de är alla invandrartäta och mångkulturella. På ungdomsspråk kallas alla sådana områden numera bara ”Orten”.

Natten till tisdagen (21/6) blev en kille skjuten i Kvarngärdet. Han överlevde. Tidigare denna månad blev en man skjuten i Stenhagen. Jag har inte hållit reda på alla skjutningar.

Förra sommaren (31/7 2020) sköts en kille med automatvapen i Gränby. Han överlevde trots att skytten sprayade kulor som en galning.

Sannolikt rör det sig om en uppgörelse mellan knarklangare. Där bodde jag när jag gick på högstadiet på Gränbyskolan 90-talet. Det var inget ”fint” område på den tiden heller. Men det var ingen som sköt med automatvapen. Inte ens med pistoler.

Mycket har hänt på trettio år. Det fanns invandrare då också, men ”gammelsvenskar” var fortfarande i majoritet.

Ännu längre tillbaka var det ännu mindre mångkultur. Kolla på bilden som visar Gränby torg 1969.

Det fanns ett gäng bråkiga killar i början av 90-talet som vi kallade ”småturkarna”. De var dock ganska harmlösa jämfört med dagens tungt beväpnade gangsters.

Enligt den populäre rapparen Haval Khalil är Orten numera att likna vid det krigshärjade Afghanistan. Så här rappar han i låten ”Kandahar”:

På mötet jag skjuter
(Jag hämtar armén)
Brorsan jag sitter på erfarenhet så de bäst att ni samlar alla
(Samlar alla)
Arsenalet det bästa jag vet så du vet att jag samlar Kallar
(Samlar Kallar)

Det blir galet du vet det blir hett orten Afghanistan, Kandahar
När det smäller bang bang på allén fråga vem fan e han de Haval

I låten skryter Haval om att han är ”sultan”, det vill säga kung i Orten:

Bror de strikt förbud mot snack
På min vakt sultan i våran trakt

Under ”sultanens” vakt vågar ingen prata med polisen.

I en intervju uppger Haval att han egentligen inte vill hålla på med musik eftersom han är muslim, men att han gör det ändå för pengarna han drar han in. Det är ändå mindre ”haram” än att sälja knark, resonerar han.

Jag har frågat folk i Uppsala som har koll. Det verkar som om de mest aktiva gängkriminella i Gränby nuförtiden har palestinsk bakgrund.

Jag vill inflika att jag känner många trevliga palestinier. Och att jag ibland lyssnar på arabisk popmusik och äter hummus.

I ett stort uppslag i Upsala Nya Tidning i december 2018 intervjuas Obaida Alramahi. Han är född i Sverige till palestinska föräldrar och djupt religiös muslim. Artikeln illustreras med en bild av Obaida på den muslimska griftegården i Uppsala. Där vilar flera av offren för gängvåldet.

Det säger oss att de döda var muslimer, åtminstone kulturella muslimer, sannolikt med invandrarbakgrund. Obaida berättar han varit med och gett islamiska begravningar åt offer för skjutningar. Han säger också:

”När jag var ung och en person dödades i Uppsala var det något som vi pratade om i flera år. När det händer idag blir det snabbt tyst, det har blivit vanligt att någon skjuts att folk verkar glömma det direkt.”

Obaida, som en tid fungerat som en ”ungdomspastor” i moskén, är medveten om att gängen som skjuter på varandra består av män med muslimsk identitet och invandrarbakgrund. Jag och Obaida är ungefär lika gamla. Vi är faktiskt bekanta. Jag har träffat honom flera gånger i Uppsalamoskén på den tiden jag var muslim. Han är uppvuxen i Gottsunda:

”Han har vuxit upp i Gottsunda och är i högsta grad medveten om att en del ungdomar i utsatta bostadsområden löper risk att hamna i kriminalitet. Han vill inte hymla med att flera har invandrarbakgrund och menar att det gör större skada att tysta ner saken.”

Gatorna i Gränby där det är som stökigast liknar numera Mellanöstern. Det ironiska är att gatorna har namn efter svenska författare som Albert Engström, Atterbom och Almqvist. Vi bodde på Almqvistgatan. Tala om kulturkrock…

Många av dem som bor på dessa gator är dåliga på svenska. Och bland dem som kan läsa på svenska så är det nog ytterst få som frivilligt skulle läsa Albert Engström.

Det var bara omkring en vecka sen det sköts förra gången i Gränby.

Kaozet breder ut sig. Men det som etablissemangstyckarna helst skulle vilja prata om är väl att det är för stor andel manliga författare bland gatunamnen… Och att för få ”rasifierade” författare har fått ge namn åt gator i svenska städer.

I Uppsala styr ett vänsterliberalt etablissemang som främjat ansvarslös massinvandring och mångkulturalism i godhetens namn. Det är en vänster med brett stöd bland akademiker och i den ”gammelsvenska” medelklassen i stadens bättre kvarter. De som bor långt borta från massinvandringens negativa effekter är också de som är mest positiva till den.

Detta ”fina” Uppsala har fört en politik förslummat och försämrat de mindre ”fina” delarna. Det är de som inte har råd att bo i villor som fått leva med våld, knark, islamisk fundamentalism och en ökad känsla av hemlöshet i sitt eget land.

De som vill bort från våldet i Kvarngärdet, Gränby och Gottsunda kan inte söka asyl i och bosätta sig i de lugna, trygga och ”gammelsvenska” kvarteren. Det kostar för mycket, och de goda vill inte ”öppna sina hjärtan” för sina landsmän, utan de kräver att vi som inte har ska öppna våra hjärtan, för att de ska kunna känna sig goda utan att ha behövt offra något.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar