PATRIK ENGELLAU: Klimatförnekare

Det har kommit en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som förklarar att sex procent av svenska folket är klimatförnekare. Jag borde nog ha satt det där ordet inom anföringstecken för att tydliggöra att jag själv inte skulle använda det eftersom det är ett förolämpande ord som någon, jag själv till exempel, skulle kunna blir kränkt av.

Klimatförnekare är ett förnedrande ord som klimatalarmister – det är inget nedsättande ord! – använder om oss som inte är övertygade om att världen behöver rekonstrueras för att förebygga utbredd värmedöd. Ordet klimatförnekare är skapat efter förebild av begreppet förintelseförnekare som inte heller är nedsättande ty det finns faktiskt folk som förnekar förintelsen. Men jag har aldrig träffat någon som förnekar att det finns ett klimat. Man måste vara rejält urspårad mentalt för att hävda att klimatet har upphört eller kanske aldrig funnits. Klimatalarmisterna vill helt enkelt göra narr av skeptikerna. Det finns inga klimatförnekare. Ordet är bara ett invektiv.

När ett vetenskapligt institut vid ett av landets främsta universitet hånar folk som hyser andra uppfattningar än ett antal av lärosätets forskare hör jag en varningsklocka. Hur är det med den vetenskapliga stringensen hos forskare som i vetenskapliga rapporter förlöjligar sina meningsmotståndare? Om de småfuskar på denna punkt så småfuskar de kanske även på andra punkter för att framhäva sina åsikter. Med lite småfusk här och lite småfusk där så blir det en väldig massa otillförlitlighet i resultatet.

Men du kanske vill veta om du själv är en klimatförnekare i göteborgsforskarnas ögon. Deras fråga till de undersökta personerna lyder:

Vilken är din uppfattning om följande påstående? Klimatförändringarna är i huvudsak orsakade av mänskliga aktiviteter. Skalan går från 0 (helt felaktigt) till 10 (helt riktigt påstående). Svar mellan 0 och 3 anses innebära att man är ”klimatförnekare” och svar mellan 7 som 10 som att man uppfattar påståendet att klimatförändringarna i huvudsak är orsakade av människan som riktigt.

Det där känns skakigt. Vad gör man med en sådan som jag? Jag skulle nog ha svarat tre eller fyra på frågan och skulle kanske ha blivit med tvekan godkänd av forskarna. Samtidigt är jag mycket osäker vilket alla borde vara. Jag vet ju inte ens om det är ett problem med lite uppvärmning. Det kanske finns någon avtagande marginell avkastning på framtida utsläpp så att värmeeffekten avtar? Göteborgsforskarna skulle säkert avfärda mig som otillåtet lättsinnig men det har faktiskt slagit mig att jag mår mycket bättre när det är lite varmare. Det måste finnas skäl till att folk inte gärna rotar sig norr om polcirkeln. Och pandemier försvagas till sommaren.

Men det som bekymrar mig mest med klimatalarmisterna är inte deras åsikter i den här rätt tveksamma frågan utan deras forcerade frenesi. Världen står här inför ett gäng hänsynslösa ivrare som under politikernas ledning vill kasta in världen i ett rekonstruktionsprojekt som får till och med Stalins högtflygande och vansinniga planer, till exempel att byta riktning på Sibiriens floder, att verka ynkliga.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken att de mer framstående alarmisterna har sin utkomst av det de gör. Det finns ett klimatindustriellt komplex precis som ett välfärdsindustriellt komplex som jobbar med samma metoder för att nå ett gemensamt mål, nämligen att komma åt dina pengar.

Det finns ingen som har svårt att förstå att företagare jobbar för sin egen skull. Genom att baka goda bullar blir bagaren välbeställd. Varför ska det vara så svårt att inse att klimatforskare och göteborgsalarmister fungerar på ungefär samma sätt?

Patrik Engellau