BITTE ASSARMO: Jag är optimist – jag tror på svenskarna

Idag firar vi nationaldagen igen, men även om en del av coronarestriktionerna har lättats upp blir det ett rätt lugnt firande. Inte fullt lika mycket folk på Skansen som vanligt alltså, och kanske inte heller lika många nya svenskar som ska hyllas för att de valt att bosätta sig här. För det är ju dem vi firar på nationaldagen. De nya svenskarna.

Det är självfallet inte fel att välkomna nya svenskar. Men det är symtomatiskt för Sverige att det ska ske just på nationaldagen. Med den officiella svenska självbilden vore det i princip omöjligt att hissa den blågula flaggan utan att på något sätt involvera människor med annat etniskt ursprung, för hur skulle det se ut? Exkluderande och diskriminerande förstås. Det blågula måste givetvis blandas med spännande inslag från andra kulturer för att överhuvudtaget vara acceptabelt.

Det är därför SVT i åratal har visat somalier, eritreaner och andra invandrare som viftar med svenska flaggor på sina nationaldagssändningar. Etniska svenskar som gläds åt sitt land och dess flagga är per definition fascister och rasister.

När man ögnar igenom programmen för de senaste årens nationaldagsfirande ser man att det mångkulturella går som en röd tråd genom arrangemangen. 2011 gjorde Stockholms stadsmuseum stor sak av att satsa på svensk-somalisk nationaldagsfest – med tonvikt på den somaliska biten förstår. Så här presenterades arrangemanget på Stadsmuseets hemsida:

”Musik, dans och sagor mixat med hårflätning och hennamålning. Nationaldagen på Stadsmuseum firas med att visa kultur från en stor grupp stockholmare med somalisk bakgrund tillsammans med svensk folkmusik och Kulturskolans Symfoniorkester. Vi läser sagor på somaliska och svenska. Samarrangemang med somaliska föreningen East african förening. Museet öppnar kl. 11 och stänger kl. 17. Fri entré! Det somaliska temat fortsätter i höst då vi förvandlar Torget–ett lekrum för barn till Somaliska Torget.”

Kanske ville man öka förståelsen för den somaliska kulturen, kanske ville man bidra till bättre integration – kanske ville man bara visa långfingret till den majoritet av svenska folket som anser att nationaldagsfirandet bör uppmärksamma svensk kultur istället för utländsk.

Cynisk som jag är tror jag att det sista ligger närmast sanningen. Vi, svenska folket, ska ständigt knäppas på näsan och få oss till livs att våra seder och bruk inte är något värda.

Oavsett orsak så vet vi idag att de här mångkultursatsningarna inte fungerat särskilt bra. Om något har hänt i Sverige under de tio år som gått sedan Stadsmuseet arrangerade somaliskt partaj på nationaldagen är det att segregationen blivit ännu mer utbredd. Och tacka fan för det, när den offentliga linjen hela tiden varit att förminska det svenska och lyfta det utländska.

Trots facit fortsätter vurmen för det osvenska, år efter år. Visst förekommer det både svensk folkmusik och svensk folkdans men minst lika vanligt, om inte vanligare, är mångkulturella firanden med afrikanska danser, graffitimålning, sambatåg, hiphop-sagor, buddhistiska utställningar, arabisk musik, yoga och zumba och annat som doftar exotiskt. Ju mer osvenskt desto bättre, helt enkelt.

Själv ska jag fira i det lilla, tillsammans med goda grannar och vänner på vår försommarvackra gård. Förmodligen kommer vi att prata en hel del om vad som är fel med Sverige – det brukar bli så när vi ses eftersom de flesta har väldigt starka åsikter om den förda politiken – och kanske drömmer vi oss tillbaka till den tid då Sverige fortfarande var svenskt. En tid utan klankulturer och skjutningar, utan sexualiserande klädsel på små flickor, utan offermentalitet och krav på särbehandling på grund av religion och etnicitet. Kanske drar vi igång en spellista med svensk folkmusik på Spotify och njuter av vårt kulturarv och vår historia.

Men framför allt ska vi njuta av ledighet, sol och värme, doften av syren och gott kaffe med dopp. Hur illa ställt det än må vara med vårt vackra land gäller det att inte tappa sugen och hemfalla åt bitterhet och sorg. Jag må vara en obotlig optimist men jag tror på Sverige och på svenskarna och jag tror på vår förmåga att åter göra Sverige till ett svenskt land med svenska värderingar. Glad nationaldag!

Bitte Assarmo