Gästskribent BIRGITTA SPARF: Elbilspropaganda

Den klart miljöpartistiska nyhetsredaktionen på Aktuellt hade i förrgår (31/5 2021) totat ihop ett längre inslag där de propagerade för elbilar.

Först hade de en lång sekvens med en fullkomligt outhärdlig medelklassman från Stockholm. Han hade ett ”miljöintresse” och kommer aldrig mer att köra en ”rökbil”. Enda bekymret var om laddningen skulle räcka ända fram till ”skidstället” eller inte.

Visst tillhör han en ”välbeställd medelklass”, erkände han, men han trivs med att ”gå före och visa vägen” och på det sättet ”ge sitt bidrag” till ett ”lägre klimatavtryck”. Därefter hade de bjudit in Jan-Erik Berggren, motorjournalist på Expressen och renodlad klimataktivist och elbilsfantast.

Jag vet ärligt talat inte om Nyke Nylander är blåst eller om hon bara måste spela korkad för att ställa de frågor hon blir ålagd att ställa. Hon frågar troskyldigt om det inte blir ett problem om det finns för få laddstolpar? Nejdå, det är bara att bygga ut! Enligt Berggren är det viktigaste att tänka på att man kan ladda bilen hemma, alltså där man bor.

Visst, absolut! Sätt upp 5 000 nya laddstolpar över hela landet. Idag är var 10:e ny bil som säljs en elbil. Alltså är 90 % av de nya bilarna inte det. Volvo har som mål att senast 2030, alltså om nio år, ska alla bilar som de säljer vara eldrivna. Så det kanske är lika bra att bygga 25 000 laddstolpar?

Men hela vitsen med en laddstolpe är väl att det ska finns el i den, om jag inte helt har missuppfattat alltihop? Idag har vi inte el ens så det räcker till att dammsuga när det är kallt ute. Motsvarar en överhoppad dammsugning från min sida en elbilsladdning så att den miljömedvetne bilisten kan ta sig från Stockholm ända upp till Sälen på sportlovet?

Övriga miljöfrågor runt elbilarna är som bortblåsta. Som hur kobolt och litium utvinns, hur man återvinner bilens batterier, hur man förklarar att en elbil vid tillverkning motsvarar tusentals mils körning med en bensinbil. Hur vindkraftverken förstör miljön för människor, djur, fåglar och fiskar. SVT:s ensidiga propaganda för MP/S-regeringen är så ogenerad och övertydlig att man häpnar!

Birgitta Sparf är utbildad socionom. Hon har varit verksam i 22 år i olika utanförskapsområden i Storstockholm. Nu egenföretagare och konsult inom socialtjänsten.

Birgitta Sparf