JAN-OLOF SANDGREN: Stefan Löfven och demokratin

För några veckor sen slog Stefan Löfven larm om att demokratin i Sverige är hotad. I SvT:s program 30 minuter målar han upp ett skräckscenario, där SD efter valet 2022 kan komma att kräva ett inflytande som motsvarar deras väljarstöd, och i ett slag (enligt Löfven) riskera att göra Sverige till ett nytt Ungern. Men det var egentligen en annan fras i intervjun jag fäste mig vid. Som en varningsklocka nämner han att Jimmie Åkesson vid något tillfälle uttryckt sympati för Donald Trump, vars Republikanska parti arbetar för att ”hindra människor att rösta”.   

 Han syftar förstås på Republikanernas krav på säkrare valsystem, med bättre identitetskontroll. Till exempel vill man att människor (som inte har uppenbara skäl att rösta på annat sätt) ska ta sig till vallokalerna och visa legitimation, innan rösten hamnar i valurnan. Alltså, som det går till i de flesta länder. 

I Sverige förväntas man visa legitimation i de mest skilda sammanhang och Socialdemokraterna brukar inte backa från det kravet (utom när det gäller asylinvandring). Men Löfven har delvis rätt i sina farhågor. Kommer Åkesson in i regeringen är det troligt att han försöker ”hindra människor att rösta”, och då tänker jag på alla som inte är svenska medborgare.   

Jag vet ingen annanstans i världen där man så generöst ger rösträtt åt personer som inte ens är medborgare. Det låter så osannolikt att även många svenskar tvivlar på det. Efter tre år i Sverige får man rösta i kommunalval och regionval, oavsett medborgarskap. Kommer man från ett EU-land gäller rösträtten från dag ett. Många som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015, och inte beviljades medborgarskap, kunde alltså rösta 2018 och kan rösta igen 2022. Det råder ingen tvekan om att systemet gynnar S då deras stöd är omvittnat högt bland utrikesfödda. Någon kanske invänder att rösträtten inte gäller riksdagsvalen, men då ska man komma ihåg att det är i kommunerna de största resurserna finns. Det är här det politiska hantverket utövas och det är här de mesta pengarna spenderas. 

En annan sak som ger Socialdemokraterna fördelar (och då även i riksdagsvalen) är bruket av röstsedlar. 

Kanske har reglerna ändrats något, men i valet 2018 var alla partier tvungna att åka till 6 000 röstlokaler tidigt på morgonen, för att distribuera sina röstsedlar. För ett litet parti som MED var det förstås en omöjlig uppgift (även om vi gjorde vårt bästa). Men för en partiapparat som den socialdemokratiska är det inga problem. S har också resurser att befolka röstlokalerna med funktionärer, som ser till att valsedlarna exponeras och fylls på när de tar slut. 

Exponeringen är i sig ett problem som påtalats av internationella valobservatörer. Jag tycker själv det känns konstigt att välja sin röstsedel under överinseende av en funktionär, kanske fråga var den finns ifall hen glömt plocka fram den, för att sen gå bakom en skärm och stoppa den i ett kuvert. Man kan förstås bevara sin rösthemlighet genom att plocka åt sig sedlar från alla partier, vilket kanske är skälet till att det trycks mer än en halv miljard röstsedlar åt 7,5 miljoner röstberättigade. I många länder listas samtliga partier på samma papper, och man kryssar för sitt alternativ bakom skärmen. 

Valet 2018 var inte bara extremt jämt, det slogs också svenskt rekord i valfusk. De flesta anmälningarna handlade om röstsedlar som försvunnit, röstsedlar som gömts undan, eller röstsedlar som aldrig packades upp. Man brukar säga att valfusk i Sverige aldrig får sådan omfattningen att det påverkar valutgången, men 2018 kan ha varit ett undantag. Det rödgröna blocket segrade över alliansen med bara 0,4 procents marginal. Det är knappt 27 000 röster. Samtidigt fanns över 6 000 valdistrikt, vilket betyder att den genomsnittliga skillnaden per valdistrikt var mindre än 5 röster.    

Även i USA-valet 2020 gjordes rekordmånga anmälningar om fusk. Här var främsta måltavlan ”mail-in ballots”, som av många anses lida av såna säkerhetsbrister att det möjliggör fiktiva röster. Bland annat påstås en stor grupp avlidna amerikaner ha lagt sin röst på Joe Biden. Samme Biden brukar avfärda alla krav på stramare valsystem, som ”hot mot demokratin”. 

Demokraterna i USA är lika hårdnackade försvarare av ”Mail-in ballots” som Socialdemokraterna i Sverige är ovilliga att ändra på ”icke-medborgarröstningen” och valsedelssystemet. Så när Löfven nästa gång talar om hot mot demokratin, är det troligtvis (s)-demokratin han menar.