BITTE ASSARMO: Avgå, Morgan Johansson!

Efter att regeringen presenterat ett förslag som, enligt deras uppfattning, ska göra det lättare att få folk att vittna mot kriminella gäng väcks åter kritiken mot Morgan Johansson, Mikael Damberg och andra ministrar som under åratal stått handfallna och passiva medan kriminaliteten tagit allt större plats i det offentliga rummet.

Utredningen föreslår bland annat straffskärpningar för övergrepp i rättssak. I dag går straffskalan från böter upp till fängelse i åtta år. Man vill även att hot mot vittnen ska betraktas som grovt övergrepp i rättssak. Däremot har inte straffrabatterna tagits upp i utredningen, vilket kritiseras på sociala medier:

”Straffrabatterna är kvar. Mördare är ute efter 3-5 år och de tackar Morgan Johansson för det. Han och @mikaeldamberg är skyldiga till att straffrabatterna inte tas bort och deras parti är skyldigt till att vi har den värsta kriminaliteten i Europa” skriver twittraren Axel.

Regeringens förslag omfattar inte heller möjligheten att vittna anonymt, något som redan finns i övriga nordiska länder. Istället vill man införa så kallade kronvittnen, det vill säga kriminella som vittnar mot strafflindring.

Även detta får kritik på Twitter, här av Alf Andersson:

”M, KD och SD vill att anonyma vittnen skall införas, som man redan har i Danmark, Norge och Finland, eftersom så många offer inte vågar vittna idag men Morgan Johansson har ”alltid varit skeptisk” till det, och vill hellre ”slå ett slag i luften” med brottslingar som kronvittnen.”

Möjligheten att vittna anonymt ser Morgan Johansson som onödigt, eftersom det inte skulle kunna tillämpas på de yrkeskriminella själva. Och samtidigt som det förvisso är sant att det främst är kriminella som drabbas av andra kriminella så råkar också allt fler oskyldiga människor illa ut. För dem skulle det vara en stor hjälp att kunna vittna anonymt. Men sådana petitesser bryr sig inte Morgan Johansson om.

Det är uppenbart att regeringens förslag både kommer för sent och är för menlöst, även om Morgan Johansson gärna vill slå sig för lilla bringan och påstå sig vara på hugget i frågan. I själva verket är han, liksom hans kollegor, ingenting annat än floskelrapande oduglingar. Allt är bara ett spel för gallerierna, i syfte att försöka lugna den allt mer upprörda allmänheten. Men det här förslaget lär inte hjälpa. Varken i rättprocessen eller med att öka regeringens krympande förtroendekapital.

Kort sagt: Avgå, Morgan Johansson! Helst igår.

Bitte Assarmo