BITTE ASSARMO: Svensk vård i ”världsklass” – nu ber regionerna om hjälp utifrån

Länge har vi matats med påståendet att den svenska vården tillhör den bästa i världen. Ett påstående som nu måste omvärderas, i alla fall om man ska ta SKR, Sveriges regioner och kommuner, på allvar. De har nämligen gått ut med en uppmaning till regeringen att skicka en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om att låna ut resurser.

Socialminister Lena Hallengren har svarat att frågan ska analyseras ”skyndsamt”, vilket sannolikt betyder att den ska dras i långbänk några varv, skickas på remiss och därefter besvaras om ett år eller två.

Det är klart att man måste ha förståelse för att vården har haft det extra tufft det senaste året, och att en stor del av vårdpersonalen går på knäna sedan länge. Men på Twitter minns också många användare det budskap som kom från regeringen, via deras ”public service” för några år sedan, när den stora invandringen ägde rum:

”Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer.” skrev regim-TV i juni 2015 och kallade invandringen för ”en massiv import – av kunskap”.

Var är dessa läkare nu? frågar sig twittraren Burkplockar’n.

Uppenbarligen inte på plats för att kunna rädda sommarens bemanning på landets sjukhus, om man får tro SKR.

Twitteranvändaren Matjem skriver:

Hur är det möjligt, vi har ju världens bästa välfärd, en välutbildad invandring som går direkt in i vårdyrket och en regering som är en medmänsklig stormakt?

Det är en fråga som fler borde ställa, och som regeringen borde tvingas svara på.

Bitte Assarmo