BITTE ASSARMO: Vaccinskrytet och det stora vaccinationslotteriet

Vaccinationerna mot Covid-19 är i full gång och på sociala medier frossas det hej vilt i vaccinskryt. Selfies på bara överarmar, med ett litet plåster över sprutsticket, och en självgod kommentarer om vilket samhällsansvar man just tagit. Men från att det har varit extremt viktigt vem som ska få vaccin, och i vilken ordning, har det hela plötsligt blivit ett lotteri, där slumpen styr. De som nu skryter med sina vaccinationskort och plåster har till största delen bara haft tur och lyckats få en tid i det kaosartade lotteri som vaccineringen har förvandlats till.

”Att komma fram i bokningssystemet är ungefär lika lätt som det var att komma fram till Loket på Bingolotto på 90-talet, eller lyckas komma över en biljett till Bruce Springsteen”, säger min väninna i Skåne, som också myntat ordet i rubriken. (Kom ihåg var du hörde ordet Vaccinskryt först!)

Fram till nu har vi matats med hur viktigt det är att tänka på riskgrupper, äldre personer, multisjuka och så vidare. Men nu, när det handlar om den breda allmänheten har vaccineringsordningen blivit ett slumpspel. Om det vittnar mängder med drabbade, både i den nära vänkretsen och på sociala medier.

I ett inlägg på Facebook berättar en person att två av de tre vaccinationsmottagningar han skulle kunna besöka i sin region endast är mottagningar till namnet. De tar varken emot bokningar eller patienter. Den enda mottagning som tar emot besök var dessutom helt fullbokad redan innan man ens ”släppte” tiderna. Vilka som fick vaccinationstiderna innan dessa överhuvudtaget blivit tillgängliga för allmänheten framgår inte.

I Stockholmsregionen är det inte bättre. På vissa vårdcentraler får man boka tid för både första och andra dosen, på andra inte. En vårdcentral på Östermalm skickade redan för en månad sedan ut en kallelse till en person i min bekantskapskrets som varken befinner sig i riskgrupp eller har rätt ålder inne. Han är nu färdigvaccinerad, lite drygt 40 år gammal och utan minsta tillstymmelse till att vara i riskgrupp. En annan god vän som tillhör gruppen äldre vaccinerades med sin första dos i mars men får nu ingen tid för dos 2.

Min vårdcentral får, enligt egen utsago, inte boka in patienter för vaccindos nummer 2. De fick det fram till den 10 maj, förklarade de, men därefter ändrades reglerna. Vi som fått vår första dos den 11 maj och senare måste därför själva boka vår andra dos, antingen genom appen Alltid öppet eller på ett särskilt telefonnummer.

”Tyvärr, vi har inte släppt vaccinationstiderna till dos nummer 2 ännu”, fick jag till svar när jag ringde detta telefonnummer för att boka.

Åter detta ord som fick mig att fundera på om jag hade ringt bokningen till Sweden Rock Festival och inte till en seriös myndighet.

Appen Alltid öppet kräver bank-id för att man ska kunna boka. Telefonnumret är till för dem som inte har det. Det borde alltså vara samma regler för vaccination i både app och telefon. Men det kan man minsann inte vara säker på. Mannen i vaccintelefonen talade om att det var tänkbart att man skulle kunna boka dos 2 via appen. På frågan om vad som då skulle hända med dem som enbart är hänvisade till telefonnumret kunde han varken svara bu eller bä.

Det är bara att konstatera att Sveriges vaccineringsstrategi följer samma linje som hela coronastrategin. Ingen vet någonting. Alla bara gissar. Detta är en starkt bidragande orsak till att allmänhetens förtroende för myndigheterna är så mycket lägre nu än det av tradition varit i Sverige, och till att fler svenskar än förr är tveksamma till att alls vaccinera sig. Vi har sett det under hela pandemin och vi säger det nu, när vaccineringen kommit igång. Gissningar presenteras som vetenskapliga sanningar och ändras från dag till dag, beroende på situationen. Som min kollega Patrik Engellau så träffande uttryckte det för en tid sedan:

”Inte så att jag tror att coronainfekterade chips sprids från 5G-master men jag hänger inte med i alla svängar när den vetenskapliga sanningen ändras till sin motsats som att AstraZenecavaccinet ena dagen bara ska ges till folk under 65 och sedan plötsligt helt reserveras för folk över 65.”

Nu gissar man när det gäller intervallerna mellan dos 1 och dos 2 av vaccinet. Trots att Moderna har uppgett att dos 2 bör tas inom 3-4 veckor efter dos 1 går de svenska myndigheterna ut och rekommenderar 4-7 veckor, och allra helst 7 veckor ”i nuläget”. Som om det svenska ”nuläget” skulle påverka vaccinets effektivitet. Hur vetenskapligt är ett sådant påstående?

Än en gång presenterar man alltså en gissning som en vetenskaplig sanning eftersom ”nuläget” är sådant att man inte hinner vaccinera alla inom den rekommenderade tidsintervallen.

Det är detta vi lever med i Sverige, dagligen och stundligen, och det är till detta vi är nödda att förhålla oss. Inte undra på att människor är skeptiska till både regeringen, dess myndigheter och vaccinationslotteriet.

Bitte Assarmo