Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Peruanerna älskar familjer och Bibeln

I Peru ses det som något fint att vara oskuld tills man gifter sig. De flesta peruanska föräldrar blir ledsna om deras barn har föräktenskapligt sex. De blir extra ledsna om dottern har föräktenskapligt sex för de flesta män vill bara ha en sak och sedan försvinner de spårlöst. I Peru finns det många kvinnor som är 35 år gamla och oskulder. De tycker inte det finns någon anledning att man ska ha sex om man inte har gift sig än. När peruaner ser på tv brukar de byta kanal när det blir en sexscen för de vill inte att deras barn ska bli lockade att begå sådana synder. Om folk i Peru hyr en lägenhet kan de få höra av hyresvärden att de inte får ha något besök från det motsatta könet för då blir hyresvärden orolig att det kan leda till otukt.   

Liberala peruaner är för att kvinnor ska få göra abort vid våldtäkt. Konservativa peruaner tycker barnet har rätten till liv även om det har kommit till på grund av en våldtäkt. I princip ingen i Peru är för abort på kvinnans begäran. Många i Peru har aldrig träffat någon som tror på aborträttigheter. Där ses det som sunt förnuft att ofödda har rätten till liv och abortkritiker ses som snälla personer som älskar barn. Peru har världens största ja till livet-parad. I Lima brukar 800 000 personer komma. En peruanska sa att om hon hamnar i en situation där läkaren säger att hon måste göra abort för att rädda sitt liv vill hon offra sitt liv så barnet får leva. En peruan berättade att han hade gått i katolska skolor och lärarna hade hamrat in i dem att det enda man aldrig får göra är abort för det är att döda sitt eget barn.  

För några år sedan försökte Perus regering införa genusutbildning i skolorna. Då gick miljontals peruaner ut på gatorna (män hade himmelsblå tröjor och kvinnor hade rosa tröjor) och demonstrerade tills politikerna drog tillbaka förslaget. Deras kampanj hette ”Bråka ej med mina barn”. Många peruaner diskuterar etik och moral med sina barn i flera timmar om dagen. De vill ej att skolorna ska smyga in några antikristna budskap. Många peruaner tycker det viktigaste som finns är deras kristna tro och deras familjer. Det viktigaste i deras liv är att deras barn ska ha samma tro som dem själva och komma till himlen. Det värsta som kan hända är att deras barn blir som amerikaner som tatuerar sig, dricker och fixar engångsligg.  

En 40-årig peruansk sjuksköterska berättade att hon hade flyttat hemifrån till en egen lägenhet men både hon och hennes föräldrar grät varje dag för att de saknade varandra så mycket. Efter två månader flyttade hon hem till sina föräldrar igen och då grät hon av lycka. Peruanerna är väldigt känslosamma och de hittar alltid på nya smeknamn på folk. Peruanerna kallar mig för El Jefe, Smalisen, Blondinen, Robincito eller Robinson.  

När en peruan har åkt flygplan brukar massor av kompisar och släktingar vänta på dem på flygplatsen med choklad, ballonger och egenritade bilder där de har skrivit personens namn, välkommen hem och de har ritat olika glada djur, Jesus och hjärtan. När resenären dyker upp börjar kompisarna och släktingarna att skutta upp och ner som glada kängurur och de springer fram och hoppar upp på personen så man tror han eller hon ska bryta ryggen.  

Peruanerna är galna i familjer. I Peru är det normalt om man träffar en 20-åring att de säger att mina föräldrar lägger 80 procent av sin inkomst på mina universitetsstudier. Om man träffar en 35-åring är det normalt att de lägger hälften av sin inkomst på barnens privatskoleutbildning då de skolorna är bättre och där finns ingen risk att det förekommer syndig sexualundervisning bara det är en kristen skola. Peruanerna bor ofta tre generationer tillsammans i samma hus. Femåringarna får lära sig att be och om Bibeln av gamlingarna. En peruan sa att barnen är den mest kristna gruppen då föräldrarna alltid lär dem om Gud.  

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744. 

Gästskribent