Gästskribent HÅKAN KARLBERG: Ja, visst gör det ont när knoppar brister

Våren är brytningens tid. Från mörker och kyla till ljus och grönska.  

I politiken har oppositionspartierna M, SD, KD och L enats om att gå emot regeringens alltför MP-influerade förslag till ny migrationslag. En brytningstid för SD till vänster- och PK-folkets förtrytelse.  

I dagarna har följaktligen några ledarskribenter uttryckt sin olust inför att migrationsfrågan lyfts upp till huvudfråga för oppositionen. 

Sofia Nerbrand, politisk chefredaktör i Kristianstadsbladet: ”M har gått ifrån att vara ett framtidsoptimistiskt parti till att bara prata om svåra problem och föreslå tuffare lagstiftning och rättning i ledet.” 

Som om det inte är framtidsoptimistiskt att söka lösa dessa svåra problem! Vad är alternativet? 

Moa Berglöf, ledarskribent i Sydsvenskan och författare till Reinfeldts ”öppna-våra hjärtan-tal”, skriver om moderaternas förlorade heder: ”Men för mig, som har lagt nästan halva mitt liv på Moderaterna i tron att det fanns en anständighetsgräns som aldrig skulle överskridas, var söndagens utspel inte desto mindre djupt sorgligt.” 

Oanständigt att lyssna till SD:s stora väljargrupp? 

Heidi Avellan, politisk chefredaktör i Sydsvenskan, undrar motvilligt hur mycket invandringsdebatt Sverige tål: ”Nu finns det folk – ja, ett helt parti – som menar att Sverige inte tål någon invandring alls. Knappt några invandrare. Eller ens integration. Andra inser att – utöver att asylrätten måste respekteras – Sverige inte bara tål, utan rentav behöver invandrare. Den senaste veckans turer visar alldeles för tydligt att politiken kör fast här. Invandringen riskerar att fylla ytterligare en valdebatt och styra ytterligare en regeringsbildning. Precis som Sverigedemokraterna vill.” 

Kör fast? Ämnet är alltså enligt Avellan uttjatat! Skall man alltså inte debattera våra allvarliga problem för att SD vill detta? 

Anders Lindberg, politisk chefredaktör i Aftonbladet: ”Vet ni, det kommer nästan inga flyktingar till Sverige längre.” Han anser att debatten istället skall handla om 

  • 440 000 arbetslösa och om hur vi skapar fler jobb 
  • att 200 000 kvinnor är fattigpensionärer 
  • att 462 000 hushåll är trångbodda enligt Boverket 
  • hur vi långsiktigt ska kunna finansiera vård, skola och omsorg 

Som om dessa frågor inte är relaterade till invandring! 

Exempel på de som anser att Sverige behöver invandrare är Aftonbladets ledarskribent Lina Stenberg, som i en ledarartikel påstått att Sverige inte skulle klarat Corona utan invandrarna. ”En fråga som varken Åkesson, Busch eller Kristersson vill svara på. Särskilt angeläget är det för arbetarrörelsen och Socialdemokraterna att våga sätta ned foten här.”  

Rebecca Weidmo Uvell har med hjälp av SCB SYK visat att andelen asylinvandrare inom kategorierna läkare, sjuksköterska, undersköterska och vårdbiträden är underrepresenterade i vården! 

Dessa journalister har hittills undvikit att skildra de konsekvenser som vår stora invandring medfört samt angripit de som är kritiska som ”främlingsfientliga” med mera. Avellan har till och med i en krönika i Sydsvenskan 16-10-15 insinuerat att med SD kommer bokbål. Och nu anser hon att ämnet invandring är uttjatat.  

Riksdagsledamot Jan Ericson (M) i mail till mig 2017: ”Sedan kan man ju tycka att politiken borde vågat agera oavsett. Men när ett närmast enigt mediebrus kastade ordet ”rasist” omkring sig var det inte så lätt. Många vågade inte säga något.”  

Det var alltså rädslan för att bli angripen av vänstermobben som ledde till underbevakningen av dessa frågor under många år, inte minst i Riksdagen. Media, maktens granskare, har alltså skrämt våra politiker till tystnad och invandringsfrågan har i riksmedia mörklagts under lång tid! Och nu är de magsura för att vi äntligen, om än för sent, får debatt!  

Men Expressen ser ljuset. Anna Dahlberg, politisk redaktör, har i en ledarartikel, kanske inspirerad av Anders Lindbergs ledare ett par dagar innan, påstått att vänstern har fel – invandring är den avgörande frågan. Artikeln är skriven mot bakgrund att vänsterdebattörer har satt SVT under hård press att tona ner invandringsrelaterade ämnen. Man vill inte höra! 

”Det spelar nästan ingen roll vilken samhällsfråga man tittar närmare på så upptäcker man att den i hög grad har blivit en invandringsfråga”, skriver Dahlberg. ”Man måste blunda hårt för att inte se var de största utmaningarna finns i samhället. Ta skolan, ta jobben, ta barnfattigdomen, ta bostadsbristen, ta den organiserade kriminaliteten.” Det du, Anders Lindberg! 

Äntligen en stor tidning med klarsyn.  

När når ljuset sådana som Heidi Avellan, Sofia Nerbrand och Moa Berglöf? Troligen aldrig sådana som Anders Lindberg och Lina Stenberg? 

Karin Boye: 

Ja, visst gör det ont när knoppar brister. 
Varför skulle annars våren tveka? 
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka? 
Höljet var ju knoppen hela vintern. 
Vad är det för nytt, som tär och spränger? 
Ja visst gör det ont när knoppar brister, 
ont för det som växer 
och det som stänger. 

Håkan Karlberg är pensionär, utbildad som bergsingenjör vid KTH med anställningar vid LKAB, ASEA, Gullfiber och Uddeholmsbolaget samt under 25 år konsult, huvudsakligen i egen firma.  

Gästskribent