MOHAMED OMAR: Ramadan är inte bara trevligt

När det är ramadan är muslimer glada. De umgås och har trevligt. De är också fromma, ödmjuka och generösa. Det är den bild av ramadan man får av många muslimer. Vad de egentligen tänker får man i stort sett aldrig veta, eftersom det är tabu att kritisera ramadan.

Etablissemangsmedierna i Sverige – och kanske även i resten av västvärlden – ger samma bild. Man vill väl inte göra muslimer, vilka ofta har invandrarbakgrund, arga och ledsna.

Ramadan pågår förresten ännu – eid, fastebrytarfesten, firas idag den 12 maj eller imorgon den 13. I början av årets ramadan kunde man läsa följande hälsning på den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisas (SMFR) hemsida:

Välkommen älskade Ramadan!”

Vi kan säkert alla räkna upp minnen av guld från tidigare års Ramadan – och om inte så är nu tillfället här in sha Allah! Ökat fokus på att tjäna Gud genom goda handlingar under dagar där man fastandes får träna på självdisciplinen och hålla sina begär i schack. Dela mat med familj eller vänner, eller till och med syskon som man inte känt sedan tidigare i moskén vid brytandet av fastan. Delta i någon studiecirkel eller föreläsning för att lära sig mer om Ramadan och få inspiration och nya idéer. Öka sin generositet genom att spendera i välgörenhet eller bjuda andra på mat att bryta fastan med. Öka sina böner till Gud och göra en plan för att lära sig läsa Koranen eller memorera mer av den. Det jag skriver speglar mina egna erfarenheter eller tankar kring vad ni som läser möjligen får upp i tankarna. Eller så har ni andra erfarenheter som ni kan bygga på mina tankar med.

I verkligheten – det vet jag eftersom jag själv var muslim i många år – är många muslimer inte alls glada över att ramadan kommer. De är frustrerade, stressade, irriterade och arga. De tycker att ramadan kommer som ett ovälkommet avbrott och förstör deras planer och deras normala vardagsrutiner. Men dessa röster hörs inte. I islamiska länder är det i många fall omöjligt att vädra sådana tankar.

Jag har bott i den muslimska staden Mombasa i Kenya i Östafrtika. Jag minns att trafiken, som redan var kaotisk, blev ännu mer kaotisk under ramadan. Dessutom ökade trafikolyckorna. Folk var arga, stressade och hungriga och körde som galningar. Särskilt på kvällarna när de ville hem för att äta. Det uppstod ofta bråk i trafiken och även i köer till matbutiker. Googlar man hittar man flera artiklar som tar upp hur trafikolyckorna ökar i muslimska länder under fastemånaden.

Ett exempel på att det kan gå våldsamt till under ramadan även i Sverige: för några dagar sedan blev en ung man skjuten till döds under ett bråk i invandrartäta Vivalla i Örebro. Den dödade killen hade försökt gå emellan två som grälade under en fotbollsmatch som spelades som en del av ”Ramadan Cup”. Det ska tydligen ha varit stökigt på cupen i flera år.

Det är inte bra att spela fotboll när man är arg av hunger och törst, särskilt inte för ortengrabbar som ju är ökända för temperament och kort stubin.

Nu är detta slags våld inte sanktionerat av islam. Det var ett vanligt mord, inte ett jihaddåd. Jihad räknas dock som en god gärning, och liksom alla goda gärningar, ska man göra mer under ramadan för att få extra poäng av Gud. Profeten Muhammed själv drog ut på krigståg under ramadan, dödade sina fiender, och tog både byte och slavar. Igår (11/5) tycks Hamas ha tjuvstartat eid genom att skjuta raketer mot Israel. Enligt Expressen jublade skaror av palestinska ungdomar när raketerna slog ner.

För imamerna i Somalia, Sudan, Jemen och andra varma islamiska länder är ramadan inte så besvärligt. De ligger i moskéerna och sover med fläktarna på. De behöver inte utföra något kroppsarbete. Om aftonen när det är svalt och de har ätit sig mätta på – ofta gratis mat – ställer de sig upp i predikstolarna och läxar upp vanligt, arbetande folk och ger dem dåligt samvete för att de inte ber mer, läser Koranen mer, kommer till moskén oftare och så vidare.

Det tråkiga är att de kritiska rösterna inte får höras i Sverige, ett sekulärt och demokratiskt land med vidsträckt yttrandefrihet. Sveriges Radio och Sveriges Television gör ingenting för att leta upp muslimer (födda i muslimska familjer) och exmuslimer som kan ge en annan bild av ramadan. Nej, det är idel gullande.

Den 13 april, i början av ramadan, hittade jag ett inslag på SVT Jönköping om hur ”ungdomar”, det vill säga muslimska ungdomar, ser på ramadan:

Så här säger ungdomar i Nässjö om ramadan

Under tisdagen inleds ramadan, den muslimska fastemånaden. Fastan som är en av islams fem grundpelare, handlar om att stärka tron och känna medmänsklighet.

Ingen av de intervjuade ungdomarna säger ett enda kritiskt ord om ramadan. En stackars flicka säger att hon ska fasta för att ”Gud ska förlåta alla mina synder”.

Själv tycker jag synd om en flicka som fått för sig att hon måste avstå från mat och vatten för att en gud ska förlåta hennes synder så att hon slipper brinna i helvetet.

Hur skulle SVT-journalisterna känna om det var deras egna barn som gick runt med sådana tankar? Saknar de helt medkänsla med barn och ungdomar utanför den egna gruppen? Dessa, som i andra sammanhang, gärna predikar solidaritet och humanitet.

I ett inslag på SVT Jämtland den 30 april pratar två tonårstjejer om hur mycket de gillar ramadan. Rubriken säger allt om innehållet: ”Shaymaa och Tala från Östersund om ramadan: ’Vissa tycker synd om oss men vi längtar’”.

Inslagets syfte tycks vara att det inte finns någon anledning för svennarna att tycka synd om muslimska barn och ungdomar som fastar. De är ok!

Av någon anledning mår alla människor dåligt om de inte äter och dricker på en hel dag – förutom muslimer! De mår i stället bättre! Tror SVT-journalisterna på ramadans undergörande kraft?

Jag begriper inte varför svenska folkets skattepengar ska gå till att hjälpa imamerna att skönmåla ramadan och upprätthålla sin makt över vanliga muslimer?

För de flesta moderna svenskar är helvetet bara en vansinnig föreställning från en tid då människor var okunniga. Men icke så för muslimer. Besök vilken moské i Sverige som helst och fråga folk vad de tror om helvetet. Jag kan svära på att alla kommer att säga att helvetet finns. De kommer förmodligen också att kunna berätta om hur hemskt det är.

Tyvärr används denna absurda tro för att undertrycka tvivel och kritik och styra människors beteenden. SVT, SR och andra skattefinansierade medier borde vara en plattform där kritiska röster får höras – inte en förlängning av imamernas religiösa propaganda. De har egna kanaler för sådant. Dessutom är dessa kanaler väl finansierade av islamiska stater som till exempel Saudiarabien och Iran (om de är shiitiska).

Folkhälsomyndigheten varnar för tobak, alkohol och dåliga matvanor på sin hemsida, men inte för ramadan. Det måste väl ändå vara en dålig vana att varken äta eller dricka under ljusets timmar? Ja, särskilt nu under sommaren. Den arabiske profeten Muhammed, eller vem eller vilka de nu var som skrev Koranen, kände knappast till att dagarna var långa på sommaren i Norden. Sömnen blir förstås lidande när man sitter uppe sent på natten och äter socker i stora lass. Det är vanligt att man blir fetare.

Målet för FHM borde vara att helt få muslimer att sluta fasta i ramadan. Det är inte bra för deras hälsa. Men det är heller inte bra för oss andra som inte tror på Muhammeds profetiska förmåga. För när folk inte äter blir de trötta, svaga och lättirriterade. Det kan leda till olyckor på arbetsplatser. Tänk på alla invandrarmuslimer som jobbar på äldreboenden och inom hemtjänsten i Sverige?

Jag tycker det är anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten inte publicerar information om ramadans skadliga effekter på sin hemsida. Det underminerar dess trovärdighet: kan vi tro myndighetens företrädare när de säger att de bryr sig om vår hälsa?

Jag har inga siffror, man kan tänka mig att ramadan är en större hälsofara för muslimer än coronaviruset. Förmodligen beror FHM:s underlåtenhet på den vanliga rädslan att anklagas för så kallad ”islamofobi” eller ”rasism”.

BILD: Skärmbild från den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisas hemsida.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie) eller bli månadsgivare på Patreon.

Mohamed Omar/Eddie Råbock finns på FacebookVKGABMeweTwitter och Instagram

Mohamed Omar