BITTE ASSARMO: Kommunkoftor som tar sig rätten att fostra ”de äldre”

Efter att det uppdagats att kostchefen i Gislaved beslutat att de gamla inte skulle få dricka läsk till maten blev protesterna många och kommunen lovade att se över beslutet. Nu har de gjort det – och kommit fram till att de gamla ska fortsätta att fostras av kostchef Eva Kullenberg.

Anledningen är enligt socialnämndens ordförande, centerpartisten Inga-Maj Eleholt, att man tittat på hur det ser ut i andra kommuner, att efterfrågan på läsk inte är stor och att kommunen vill bidra till en bättre hälsa bland de äldre.

Jag tror inte ett dugg på det där. Jag tror att kommunen helt enkelt känner sig kränkt kollektivt av att deras jävla tramsande om läsken har gjort människor så förbannade. ”Hur har de mage att kritisera oss, vi som är så himla bra och kompetenta” liksom. Beslutet står fast för att kommunen vill visa vem som har makten, helt enkelt.

Hur ska man då se på uttrycket ”de äldre”? Med tanke på att det ständigt används för att förminska äldre människors värde och klumpa ihop dem till något slags omyndigförklarade bebisar med grått hår bör det genast bannlysas. ”De äldre” är ingen enhetlig grupp, än mindre jollrande bebisar som behöver fostras av kommunens godhetskoftor.

”De äldre” är människor som uppnått pensionsåldern och hunnit få lite mer livserfarenhet än exempelvis Eva Kullenberg och Inga-Maj Eleholt. Människor som röstade, arbetade, betalade skatt och fostrade barn medan Eva och Inga-Maj fortfarande satt i barnstol och kladdade med frukostgröten.

Hur är det möjligt att dessa kvinnor, och så många andra som fått mer makt än de borde ha, har mage att överhuvudtaget vilja bestämma vad dessa människor ska äta och dricka? Om det överhuvudtaget finns någon form av anständighet kvar i Gislaveds kommun borde de tänka om ännu ett varv och entlediga både Eva Kullenberg, Inga-Maj Eleholt och alla andra småpåvar som tycker sig ha rätten att bestämma över människor som är långt mycket mer erfarna än de själva.

Så kommer det naturligtvis inte att bli. ”De äldre” i Gislaved lär även fortsättningsvis bli behandlade som småbarn. Lättöl och mineralvatten får de dock dricka om de vill, samt måltidsdryck. Måltidsdryck, som ju är artificiellt smaksatta söta drycker som antingen är sockrade med vanligt raffinerat socker eller med sötningsmedel av olika slag, och som inte är ett dugg nyttigare än läsk.

Hittills har inte Gislaveds kommun, eller kostchef Eva Kullenberg, förklarat vad som gör att hon skiljer måltidsdryck och läsk åt. Det står alltså var och en fritt att spekulera om orsaken.

Bitte Assarmo