BITTE ASSARMO: Tandlösa regler kring verkställande av utvisningar

Att det är svårt att utvisa personer som uppehåller sig illegalt i Sverige har vi vetat länge. Det verkar vara långt mycket viktigare att värna illegala invandrares väl och ve än svenska medborgares. Råkar den illegale vara våldsbejakande islamist och riskerar straff i hemlandet ska han eller hon givetvis få stanna i Sverige, oavsett hur mycket säkerhetsrisk han eller hon är. Allt annat är inhumant.

Det här tandlösa sättet att hantera människor som har utvisningsbeslut, men vägrar lämna landet, har fått förödande konsekvenser för det svenska samhället. Vem kan någonsin glömma våren 2017 när uzbeken Akilov (som dragit in massor med pengar genom att jobba svart åt SVT:s husgud Özz Nujen) körde ihjäl fem personer på Drottninggatan i Stockholm?

Eller är det så att många redan har glömt? Liken hann knappt kallna förrän det arrangerades ljusmanifestationer mot islamofobi över hela landet men vandaliseringen av 11-åriga Ebbas grav är det ingen fin liten ”antirasist” som engagerar sig i. Snarare har Ebbas pappa kommit att betraktas som en rättshaverist för att han hävdar sin dotters rätt att vila i frid. Det är så sjukt så man skäms för sitt land.

Nu har det blivit ännu enklare för illegala invandrare att få stanna i Sverige, trots att de inte har laglig rätt att vistas här, och det har vi coronapandemin att ”tacka” för. De utvisningshotade vägrar helt sonika att coronatesta sig och vips måste myndigheterna ställa in utvisningen.

I vanlig ordning finns ingenting att göra från myndigheternas sida.

”Svensk lag säger att vi med tvång inte kan ta proverna, så vi kan inte komma runt det”, säger Mikael Holmgren, tillförordnad chef på gränspolissektionen i region Väst, till P4 Göteborg.

Det enda man kan göra är att försöka övertala dem att göra testet, förhandla med hemlandet eller se tiden an tills det obligatoriska coronatestet slopas. Ingendera verkar särskilt effektivt.

Det retar mig att man inte kan ta testerna med tvång. Det borde man kunna göra – det här handlar ju om människor som begår en olaglig handling bara genom att vistas i landet. Ändå är deras integritet viktigare än medborgarnas säkerhet.

Det är för övrigt inte bara coronapandemin som sätter käppar i hjulet för utvisningarna av människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Det finns också människor som hjälper – eller rättare sagt stjälper. Som de två galenpannorna som smugglade ut en afghan i en väska efter ett besök på Migrationsverkets förvar i Gävle förra året.

Kvinnorna, varav den ena var präst, tog sig in på förvaret med en stor väska på hjul. Efter besöket tog de sig ut med samma stora väska på hjul, denna gång innehållande en afghan. Halleluja liksom.

Nu står båda kvinnorna åtalade för främjande av flykt. Båda två nekar dock, trots att det finns övervakningsfilmer som visar hur mycket tyngre väskan var när de lämnade förvaret än när de kom. Afghanen själv är fortfarande på fri fot drygt ett år senare, någonstans i ett land som helt tappat kontrollen på vilka som får vistas här. Och om han åker fast kan han ju alltid vägra coronatest. Inte ens en pandemi är alltigenom av ondo för dem som vägrar följa lagen.

Bitte Assarmo