BITTE ASSARMO: Jag hoppas att Gislaveds kostchef blir behandlad likadant när hon blir gammal

I Gislaved har kommunen bestämt att de gamla inte ska få dricka läsk annat än vid festliga tillfällen. Man anser nämligen att de äldre måste lära sig skilja på vardag och fest.

”Den tillför ingen kvalitet för våra äldre” säger kommunens nya kostchef Eva Kullenberg, till Värnamo Nyheter och fortsätter beskäftigt:

”När man blir äldre tycker man också mer och mer om sött, och då är det lätt att läsken konkurrerar ut maten. Läsken tillför ingen kvalitet, och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre, och samtidigt skilja på vardag och fest”

Är människan på riktigt? ”Skilja på vardag och fest”? Vem är hon att fatta sådana beslut åt människor, som jobbade och betalade skatt och kunde skilja mellan vardag och fest innan hon själv ens hade slutat bajsa i blöjor?

Dessutom angår det inte Eva Kullenberg, vilken befattning hon än har, hur äldre människor väljer att tillbringa vare sig vardag eller fest. Det här är människor som arbetat ett helt liv och som betalar en hel del för boende och mat, de har lika stor rätt som Eva Kullenberg själv att bestämma vad de vill dricka, oavsett vad drycken håller för kvalitet.

För övrigt kan man undra vilken kvalitet Eva Kullenberg själv tillför. Jag har ingen aning om vad för slags mat som serveras på Gislaveds äldreboenden, men med en mini-diktator som Eva Kullenberg vid rodret är det lätt att föreställa sig att valmöjligheterna för de gamla är, eller snabbt kommer att bli, begränsade. ”Till vardags äter man en bit kokt, menlös torsk och broccoli och hör sen! Och äter ni inte upp så blir det ingen pepparkaka på julafton!”

Vilka fler lysande idéer kan tänkas ploppa upp i Eva Kullenbergs knivskarpa hjärna? Ska de gamla få huvudena rakade och kläs i specialsydda uniformer, och vallas fram till borden i en strikt kö som på forna tiders barnhem? Få smisk på fingrarna om de äter något som inte Eva Kullenberg tycker de ska äta? Stängas in på sitt rum på obestämd tid om de råkar prata med mat i mun?

På Eva Kullenbergs Linkedinkonto framgår att hon avverkat ett antal kosttjänster runt om i södra Sverige och att hon också arbetat politiskt för Liberalerna. Hur går hennes nuvarande diskriminerande åtgärder mot de äldre ihop med Liberalernas storvulna visioner?

”Liberalerna ser varje individ som en unik människa hela livet, från vaggan till det sista andetaget. För oss är det viktigt att som vuxna kunna välja hela livet, kanske viktigast när vi är som mest erfarna och kunniga, det vill säga när vi har levt många år och blivit så att säga årsrika. När vi är årsrika vill vi kunna välja vilken omsorg och stod (SIC) samt var och hur vi ska bo”, står att läsa på partiets hemsida.

Tydligen ingår det inte att de ”årsrika”, som man så vackert uttrycker det, ska få välja vad de ska äta och dricka. I alla fall inte för Eva Kullenberg.

En som reagerat på Eva Kullenbergs förmyndarfasoner är Kim Lindström i Eksjö. Han reste helt enkelt till Gislaved och delade ut läsk till äldreboendena. Anhöriga och boende blev jätteglada över initiativet. Inte Eva Kullenberg. Hon beslutade att all läsk skulle kastas.

”Vi tar inte emot gåvor eller överhuvudtaget något som kommer till oss utifrån”, förklarar hon grötmyndigt i ett inslag i Sveriges Radio. Jag är chef så här bestämmer jag, liksom.

Eva Kullenbergs porträttbild på Linkedin visar en småleende kvinna mitt i livet. Men tiden går fort och snart är även hon gammal, om hon får ha hälsan. Då hoppas jag att hon hamnar på ett äldreboende där hon blir behandlad exakt likadant.

Bitte Assarmo