MOHAMED OMAR: Linda Snecker önskar välsignad ramadan

Vänsterpartiets rättspolitiska taleshen Linda Snecker är mycket mån om vår hälsa. Det är viktigt att följa coronarestriktionerna, menar hon.

Snecker vill till och med införa coronaböter för ”överklassen”. För hon menar att just överklassen sprider corona och göra folk sjuka. Därför ska de straffas om de har ”champagnepicknick på Östermalm”.

I januari kom Riksåklagarens förslag om 2.000 kronor i ordningsbot för personer som bryter mot pandemilagen. Detta kan till och exempel bli aktuellt för den som bryter mot ett förbud att vistas i en park.

Två tusen kronor är ett ganska stort belopp, men Snecker vill se böter baserad på inkomst, så att ”överklassen” får betala mer.

”Böter bör alltid ges efter inkomst, annars finns ingen likhet inför lagen. 2.000 kr för champagnepicknick på Östermalm rycker överklassen på axlarna åt”, skriver hon på Twitter.

Med tanke på hur mån Snecker är vår hälsa – hon vill ha höga böter för dem som handlar på ett sätt som kan skada den – är det märkligt att hon sprider sitt partis ramadanhälsning på Twitter. ”Ramadan mubarak” är arabiska och betyder ”välsignad ramadan”.

Ramadan, den islamiska så kallade ”fastan”, är inte bra för hälsan. Och den drabbar framför allt folk som har det svårt, sådana som Snecker borde ömma för. Muslimer i Sverige är ju till stor del både ”rasifierade” invandrare och socioekonomiskt svaga. Hon verkar tycka att det är okej att denna grupp försvagar sig ännu mer genom att skada sin hälsa.

Det är Fatima och Muhammed som kör taxi, jobbar i hemtjänsten eller som undersköterska i sjukvården som plågas av att inte kunna äta och dricka hela dagarna på grund av grupptryck och vidskeplig rädsla för helvetet. Inte bara det att de själva mår dåligt, de utsätter också andra för risker genom att vara tankspridda, trötta och lättirriterade.

Varför vill Linda Snecker uppmuntra något sådant?

Hon tycker inte heller synd om barn och ungdomar, som i många fall redan ligger efter, som blir störda i sina studier? Jag tänker på barn och ungdomar som bor i utanförskapsområden och har svagt integrerade föräldrar med låg utbildning. De har de redan svårt i skolan och blir förstås inte hjälpta av att livets vänds upp och ner av ramadan.

Jag skrev ramadanfasta inom citattecken eftersom man fastan under dygnets ljusa timmar men när solen gått ner äter man hur mycket man vill – ofta äter man för mycket. Det är vanligt att muslimer som ”fastar” i ramadan går upp i vikt. Läs till exempel denna artikel (22/5 2020) på kanadensiska CBC där dietisten Nazima Qureshi:

”What you’re eating in that small, non-fasting window is what is impacting you and is resulting in the weight gain rather than that long, fasting window”, säger Qureshi.

Och sömnen blir förstås lidande när man sitter uppe sent på natten och äter.

Det osunda ätandet och sovandet under ramadan med medföljande dåligt humör kan lätt leda till konflikter. Det visste den så kallade ”profeten” Muhammed om, för i flera yttranden fördömer han just dem som bråkar under ramadan. Det verkar ha varit ett stort problem.

Linda Snecker är mån om vår goda hälsa:

Den här liknelsen kanske är för tillspetsad, men i vissa stunder av upprördhet kan jag tycka att en ramadanhälsning är ungefär som att säga skål till någon som dricker gift.

Linda Snecker, och andra vänsterpartister, godkänner med sin hälsning allt detta fysiska och psykiska lidande. Och alla andra problem som ramadan medför. Jag har bara nämnt en bråkdel.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Mohamed Omar