BITTE ASSARMO: Se en film om Jesus under påsken!

Hur man än väljer att fira påsk, och vare sig man är kristen eller ej, är det aldrig fel att påminna sig om att påsken är den största kristna högtiden på hela året. Därför är det aldrig fel att botanisera bland filmer som på olika sätt berättar historien om Jesus. Här kommer tips på Jesusfilmer som streamar just nu.

Jesus Christ Superstar (1973)

Kontroversiell i kristna sammanhang när den kom, men idag kan nog de flesta hantera att Jesu liv skildras med sång och musik. Och det här är verkligen rockopera när den är som bäst, med fantastisk musik av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Operan skrevs 1970 och gick för fulla hus i London och många andra städer under åratal, och det här är den första filmatiseringen. Fantastisk film som tål att ses om och om igen och som faktiskt är förvånansvärt trogen evangelierna. Finns att hyra för en billig peng på Blockbuster och Microsoft Store.

Kristi sista frestelse (1988)

Kontroversiell film där Willem Dafoes Jesus är en motvillig frälsare och där Harvey Keitels Judas är en betydligt mer sammansatt och komplex person än han brukar framställas som. Båda briljerar i sina roller i en film som visar Jesus mänsklighet kanske mer än någon annan film. Du hittar den på Blockbuster, iTunes och Microsoft Store.

Jesus från Nasaret (1977)

Klassisk brittisk miniserie, som sändes i SVT under påskhelgen under många år. Berättar om Jesu liv och läror, och följer honom in i Getsemane och upp på korset fram till uppståndelsen. Idel internationella stjärnor syns i alla roller, som Ernest Borgnine, Claudia Cardinale, Lawrence Olivier och Anthiny Quinn. Streamar gratis på Cineasterna.

Barabbas (2012)

Barabbas var rövaren som stod inför rätta samtidigt om Jesus, och som släpptes fri. Om honom skrev den svenske Nobelprisvinnande författaren Pär Lagerkvist en bok som blivit både pjäs och film. Första gången den filmatiserades var 1953, då med Anthony Quinn i titelrollen, nu har den filmats på nytt.

Filmen skildrar Barabbas öden efter att han släppts fri på långfredagens morgon, och berättar om hur närheten till Jesus påverkar hela hans liv och förhållningssätt till världen, ända in i döden. Finns att streama på SF Anytime och gratis på Cineasterna.

The Passion of the Christ (2004)

Det här skulle man kanske kunna kalla den katolska versionen av Jesu sista timmar på jorden. I Mel Gibsons blodiga berättelse illustreras Jesu offer för mänskligheten så grafiskt att även de mest härdade kan bli smått illamående. Men det är också, paradoxalt nog, en mycket vacker film. Mel Gibson är en mästerlig regissör och John Debneys fantastiska soundtrack gör faktiskt detta till ett smärre mästerverk. Finns att streama på bland annat SF Anytime och Google Play samt gratis på Cineasterna.

Matteusevangeliet (1964)

Den italienska regissören Pier Paolo Pasolinis episka mästerverk togs inte väl emot av kristenheten när filmen hade premiär 1964. Hur skulle en homosexuell ateist och marxist som Pasolini kunna göra en film om självaste Kristus? Men det gick faktiskt alldeles utmärkt, och med tiden har många kristna omvärderat den här filmen. Sen ett antal år tillbaka är den till och med listad på Vatikanens egen filmlista som en ”must see”. Med amatörer i rollerna, och filmad helt i svartvitt, skildrar den Jesu liv på ett påfallande färgstarkt sätt. Finns på Amazon Prime, och går att hyra på bland annat iTunes och Google Play. Den går också att se gratis på Cineasterna.

Bitte Assarmo