MOHAMED OMAR: Vita barn som adopteras av svarta

Just nu pågår en livlig debatt om internationella adoptioner, initierad av Dagens Nyheters stora granskning: ”De vill veta sanningen om adoptionerna” (20/2 2021).

Jag blev själv adopterad som barn – av min styvfar. Jag kan känna igen mig i adoptivbarnens sökande efter sina rötter. För mig var det oerhört viktigt att veta vem min far var. Det måste vara ännu svårare när både mamma och pappa är okända.

Jag vet nu allt jag behöver veta om min bakgrund. Jag har till och med träffat min far. Tänk på de adopterade som aldrig får veta. Som lever hela sina liv utan att någonsin lära känna sina föräldrar.

De som inte blivit adopterade kan inte förstå hur det känns. En av de saker som jag är mest nöjd med är jag är far till fyra barn. De liknar mig både fysiskt och psykiskt. De har aldrig visat något intresse för sina föräldrars familjehistoria.

Jag föreställer mig att en delförklaring mitt stora intresse för familjehistoria beror just på att jag växte upp med en adoptivfar.

I Sverige är det framför allt ”vit medelklass” som adopterar ”rasifierade” barn från andra länder. Mitt fall var annorlunda – jag var en ”vit” pojke som adopterades av en svart pappa.

Under hela mitt liv har jag inte träffat någon som delar denna erfarenhet. Det torde vara extremt ovanligt.

Därför var det roligt att hitta berättelsen om Lille Tommy i seriealbumet ”Fantomen 1936-1996 – en odödlig legend”, som kom ut för att fira seriens 60-årsjubileum.

Fantomen har sitt högkvarter i en grotta i fantasilandet Bengali på Afrikas östkust. Min adoptivfar kommer från Kenya.

Äventyret handlar om hur Fantomen hittar en vit pojke i en afrikansk by. Han kallas Toma av sin afrikanske styvfar, men heter egentligen Tommy. Fantomen tar sig an lille Tommy som senare visar sig vara son till en engelsk aristokrat. De reser till London för att hitta honom.

Min riktige far var dock ingen engelsk lord, utan en iransk affärsman.

På brittiska BBC hittar jag en artikel om vita barn som adopterades av svarta och de svårigheter som det kan innebära.

En svart pappa berättar hur han blir bemött med misstänksamhet av omgivningen när han syns med sitt vita adoptivbarn. Vid ett tillfälle blev han anklagad för att ha kidnappat barnet. En kvinna ringde polisen och sa:

”Hey, there’s a black man. I think he’s kidnapping a little white kid.”

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar