MOHAMED OMAR: Svarta filmskapare gör filmer om svarta

Jag hittade en undersökning från Pew Research Center (2020) som visar att en majoritet svarta amerikaner tycker att ”ras” är en viktig del av identiteten. Det är stor skillnad mellan vita och svarta i detta avseende. Bara femton procent av de vita amerikanerna tycker att ”ras” är viktigt, att jämföra med 74 procent av de svarta.

En tidigare undersökning av Pew Research Center från 2016 visade dessutom att 81 procent av svarta vuxna kände samhörighet med andra svarta i USA.

Av alla grupper anser de vita att hudfärgen eller ”rasen” betyder minst för deras identitet.

Den här undersökningen stämmer med mina interaktioner med svarta amerikaner på Internet. De har ofta bilder på svarta idoler, skådisar och idrottsstjärnor, på sina sociala mediekonton. De pratar ofta om hur det är att vara svart. Man märker att deras svarthet har stor betydelse.

Vita amerikaner verkar inte alls lika intresserade av sin hudfärg. Sällan eller aldrig ser jag vita som postar bilder på någon vit skådis ur någon storfilm med kommentaren: ”En vit broder. Du gör oss stolta.” Jag tror faktiskt aldrig jag sett något sådant.

Den typen av postningar på sociala medier är dock vanliga hos svarta. Man lyfter fram hudfärgen hos personer som utmärker sig och upplever att man som svart har del i deras framgångar. De tänker alltså i högre utsträckning på sig själva som en grupp.

De svartas stora intresse för sin ”ras” torde avspegla sig hos svarta filmskapare. Jag hittade en lista med elva av de kändaste svarta amerikanska filmregissörerna: 11 Black Filmmakers You Should Know”.

Så tittade jag på samtligas verklistor. Föga förvånande fann jag att alla, ja, alla deras filmer på något sätt handlade om svarta och ”svarthet”.

Den svarta filmregissören Jordan Peele har sagt helt öppet att han inte vill ha vita som huvudpersoner i sina filmer:

I don’t see myself casting a white dude as the lead in my movie.

Ingen av regissörerna på listan har skapat filmer med vita hjältar eller filmer där svarta inte har betydelsefulla roller.

Jag har inte funnit att någon kritik riktats mot svarta filmskaparens upptagenhet vid sin egen hudfärg och ”brist på mångfald”.

Vita filmskapare skulle inte komma undan med detta. Det ställs ständiga krav om mer ”mångfald” och att de vita ska maka på sig och bereda plats för people of color. Svarta filmskapare gör alltså filmer om svarta, medan vita filmskapare gör filmer om både vita och svarta.

BILD: Boyz n the Hood (1991) är en film om svarta tonåringar, skriven och regisserad av den svarte filmskaparen John Singleton.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar