BITTE ASSARMO: Det finns all anledning att vara vaksam när klimataktivister spår framtiden

Just nu har vi ett riktigt vackert vinterväder här i Stockholm, ja i hela Sverige såvitt jag förstår. Utanför mitt köksfönster ser det ut som ett julkort. Hundarna beter sig som ystra valpar när vi går ut och själv känner jag mig som barn på nytt. Det enda som fattas för att vinterdagen ska vara helt perfekt är den gamla sparkstöttingen, som tyvärr är försvunnen sedan länge.

Sådana här dagar kan jag inte låta bli att tänka på vår väderguru Pär Holmgren. Han var tidigt ute när det gällde klimatfrågan, sannolikt för att han var driven nog att kunna se en ljusare framtid som klimataktivist än som vanlig meteorolog. Redan i början av 2000-talet deklarerade han att det inom 20 år (ungefär nu alltså) skulle vara grönt året om i södra och mellersta Sverige och att Vasaloppet senast 2025 skulle vara ett minne blott.

I artikeln kan man läsa att ”Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022” eftersom ”Det blir besvärligare att arrangera och färre och färre kommer att vara intresserade av att åka skidor när vintrarna blir sämre.”

Men nu när verkligheten hunnit ikapp vädergurun, så där femton år efter att han så tvärsäkert uttalade sig, visar det sig att han var rätt galet ute ute, både när det gäller snön och det anrika skidloppet. I själva verket har intresset för Vasaloppet bara fortsatt att öka, långt efter att Pär Holmgren förutsåg dess snara död. 2010 anmälde sig för första gången 50 000 deltagare, 2012 passerades 60 000. Dessutom arrangeras numera även Sommarvasan, med skidåkning på hjul, vilket också är synnerligen populärt.

Inte heller det faktum att Vasaloppet drabbades av snöbrist 2020 styrker Pär Holmgrens påståenden. Loppet har drabbats av snöbrist med jämna mellanrum sedan starten och vid två tillfällen – 1932 och 1990 – så till den grad att man tvingades ställa in.

Sedan den dystra framtidsprofetian har vi också sett flera snörekord, inte minst i mellersta och södra Sverige, bland dem det rikliga snöfallet i december 2012 och som orsakade mängder av olyckor och fick Stockholms kollektivtrafik att stå stilla i flera dagar. 2016 upplevde Stockholm ett snörekord för en novemberdag, då det föll 39 cm snö, som slog de gamla rekorden från 1985 och 2004.

I februari 2020 medförde ett ymnigt snöande rekordstora snödjup i södra Sverige. I Borås uppmättes då ett snödjup på 80 cm, vilket slog det tidigare rekordet på 70 cm som uppmätts 1945. I januari i år har det hittills kommit ”extrema mängder snö” i Norrland, enligt SMHI, och i Stockholm och stora delar av Mellansverige har vi fått vad meteorologer numera kallar ”en snösmocka”.

Det finns alltså all anledning att ta Pär Holmgrens många tvärsäkra spådomar med en rejäl nypa salt. Efter att han själv gjort sig en karriär på att resa land och rike kring och varna för klimatförändringar, och dessutom förklarat att han helst skulle vilja se en diktatur med miljöpartistiska förtecken, är det uppenbart att han lätt kan hemfalla åt både överdrifter och fantasier för att gynna sig själv och sina intressen. Han utnyttjar vädret så mycket han bara kan för att sprida oro bland människor, eftersom det är lönsamt för honom.

Så hur är det då med klimatförändringarna? Ärligt talat är jag alltför dåligt insatt i frågan för att uttala mig om den saken. Däremot är det mycket tydligt att det finns många krafter som tjänar grova pengar på just detta med klimatet, och man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att bli en smula misstänksam. När människor talar i egen sak finns det alltid anledning att vara vaksam, kanske i extra hög grad just när det gäller klimataktivister.

Bitte Assarmo