RICHARD SÖRMAN: Öppet brev till försvarsminister Peter Hultqvist. Är Sverigevänner välkomna i Försvarsmakten?

Richard Sörman skriver ett öppet brev till försvarsminister Peter Hultqvist och undrar om de Sverigevänner som Hultqvist i en krönika i Dala-Demokraten beskriver som farliga icke-demokrater är välkomna i Försvarsmakten. Hur ska alla de svenskar som enligt Socialdemokraterna står på fel sida av historien kunna kämpa i Försvaret på samma sida som Peter Hultqvist? Är det rimligt att en försvarsminister så flagrant bidrar till att öka vår nationella splittring?

Till försvarsminister Peter Hultqvist, I en krönika 21 januari i Dala-Demokraten, går du, Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister, till våldsam attack mot Sverigedemokraterna. Du säger att SD kallar sig konservativa, men att de egentligen är högerextremister. Stormningen av Kapitolium bekräftar bara vad denna typ av rörelser går för. Moderater och Kristdemokrater ska därför akta sig för att samarbeta med SD. Det går nämligen inte att ”tämja högerextremismen”.

Du är inte ensam om att ha kopplat ihop det som hände i Washington med den svenska högern. Din partiledare Stefan Löfven har gjort det, liksom partisekreteraren Lena Rådström Baastad och flera andra. Många har dock reagerat på retoriken. Alice Teodorescu skrev i Bulletin att det är anmärkningsvärt att den svenska vänstern utnyttjar upploppen i USA för att utmåla den svenska oppositionen som odemokratisk. Mattias Lindberg skrev i Expressen att Socialdemokraternas utmålning av oppositionen som odemokratisk påminner om hur man i diktaturer framställer den politiska oppositionen som illegitim. Till och med din regeringskollega Ardalan Shekarabi har indirekt kritiserat det konfrontativa språkbruket genom att i flera inlägg på Twitter framhålla nödvändigheten av dialog i en demokrati (vilket i och för sig kan vara en del av er gemensamt orkestrerade kampanj).

Nu har jag några frågor till dig Peter Hultqvist. Du är nämligen försvarsminister, och då är man inte vilken minister som helst. Vi har eget nationellt försvar i Sverige, vi har återigen allmän värnplikt. Kopplingen mellan Sveriges folk och dess försvar har i modern tid alltid varit stark. Därför undrar jag nu: Är Sverigedemokrater välkomna i Försvarsmakten? Är överhuvudtaget alla de svenskar som engagerar sig politiskt mot invandringen välkomna i Försvarsmakten? Är alla de svenskar som oroar sig för vår svenska identitet och kultur välkomna i Försvarsmakten? Kan man enligt din mening vara nationalist, Sverigevän, invandringsskeptiker och ändå arbeta åt Försvaret? Och nu talar jag inte om en formell rätt utan om din egen syn på saken. Störs du av den antagligen icke försumbara närvaron i Sveriges försvarsmakt av människor som du verkar betrakta som icke-demokrater och potentiella fascister?

Jag passar på att ställa några frågor till. Har du läst någon av alla de tidningsartiklar som publicerats de senaste fem åren där det beskrivs hur en ny otrygghet har brett ut sig i det svenska samhället som följd av den omfattande invandringen? Exemplen är otaliga så vi kan ta ett som är dagsaktuellt. Igår 25 januari skrev Susanna Mannelin i Bulletin om en ny slags rädsla som kommer av att vara mamma till pojkar:

Rädslan att de ska bli överfallna, rånade och misshandlade på vägen hem från fotbollsträning eller utanför skolan där tanken är att de ska vara trygga när mor och far arbetar.

Jag rekommenderar att du läser artikeln. Mannelin fabulerar inte. Hon hänvisar till flera undersökningar som visar på hur vanligt det är att unga pojkar utsätts för rån och förnedring i vårt samtida Sverige. Hon skriver:

I såväl sociala som traditionella medier går det att ta del av berättelser om hur pojkarna som utsätts för rån påverkas. Det är tonårspojkar som inte längre törs gå ut själva, som sover hos mamma och pappa, som drabbas av panikångest och depressioner och börjar självskada. Pojkar som blir hemmasittare för att de inte längre törs gå till skolan och möta sina förövare, vilkas ”straff” – om de ens ställs till svars för sina handlingar – består av fler möten med en socialtjänst de redan har kontakt med sedan många år.

VI har alltså idag en situation där svenskar far illa som en direkt följd av en massinvandring som ditt parti har stått bakom och där de som vågar protestera döms ut som rasister och fascister. Det är så många hederliga svenskar av god vilja ser på vår situation idag. Vad de också ser är att de svenskar som tydligast tar ställning för svenskars trygghet, men också för vår svenska identitet, vår svenska kultur och våra svenska värderingar anklagas, av ditt parti, för att stå på fel sida av historien. Fel sida av historien…

Vill du överhuvudtaget ha alla dessa människor som inte står på samma sida av historien som du och ditt parti gör på din sida i vårt svenska försvar? Jag gjorde själv militärtjänst på Gotland en gång i tiden. Dessutom gjorde jag nyligen tre år i Hemvärnet. Skulle jag ha låtit bli? Ska alla vi som inte delar socialdemokratins syn på invandring undvika att engagera oss i Försvaret? Och är det verkligen rimligt att du som försvarsminister bidrar till att ytterligare splittra vårt land?

BILD: Fotografi (beskuret) av Frankie Foughantin.

Richard Sörman