MOHAMED OMAR: Därför bör du klä ut dig till julbock i år

Även julen har påverkats av globaliseringen: alla ser samma amerikanska filmer, alla dricker Coca Cola och alla firar jul med en hohoande, rödvit tomte. Var man än åker i världen ser man samma tomteluvor. Hur mycket man än gillar denna tomte, så känns det tråkigt med likriktning. Ni vet, gilla olika och så…

Vi svenskar dricker must i stället för Coca Cola på julen, men har ändå en Coca Cola-tomte. För några år sedan bestämde jag mig för att återgå till en äldre, svensk tradition. Jag skaffade mig en julbocksmask. Barnen tyckte att det var roligt. De menade att jag såg ut som en figur ur en skräckfilm.

Jag har ingen skådespelartalang, åtminstone som jag känner till, men jag har rollspelat vid tillfällen. Jag kan till exempel uppträda som Herr Omar. Då har jag en fez på huvudet. Det gör jag på fettisdagen när vi ska äta semlor. En vän får spela Ture Sventon.

Så här såg jag ut som julbocken 2018:

Jag har inte haft möjlighet i år, men till nästa jul avser jag skaffa skor, kappa och käpp för att fullkomna kostymen.

I Elsa Beskows bok Petter och Lottas jul från 1947 har Farbror Blå klätt ut sig till en bock:

Men när de sen skulle sätta sig kring julbordet och det rätt som det var bultade på dörren och julbocken kom in med en säck på ryggen, då blev Petter och Lotta så rädda att de kröp under bordet. För på den tiden var det inte jultomten, som kom med julklapparna, det var en stor julbock som kom in och stötte med käppen i golvet och frågade: ”Finns det några snälla barn här?” Det var inte underligt alls att Petter och Lotta blev rädda.

Vill verkligen rekommendera er att gilla och följa Facebooksidan ”Kampförbundet för julbockens återinförande”. Sidan drivs av Matts Hildén som också säljer masker. Han är pålitlig, jag köpte min av honom.

Det är möjligt att barnen förväntar sig en tomte och att man inte vill göra dem besvikna. Då kan man ha två figurer, en tomte och en julbock. Går inte detta, så kan man väl vara tomte då, men undvik helst den rödvita Coca Cola-tomten. Ta istället på någonting vadmalsaktigt och bondskt i grått och grönt och försök se ut som Jenny Nyströms tomtar.

En som gör mycket för vårt svenska kulturarv är Edward Blom. På Twitter läser jag att även han har bestämt sig för att göra motstånd mot globaliseringen genom att införskaffa en bockmask:

I den här kända visan, först publicerad 1895, som man med fördel sjunger när man dansar runt granen, nämns julbocken som hämtat presenter:

Nu ha vi ljus här i vårt hus,
julen är kommen, hopp tra-la-la-la!
Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring.
Granen står så grön och grann i stugan,
granen står så grön och grann i stugan.
Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la!

Kom lilla vän, kom nu igen,
dansa kring granen, hopp tra-la-la-la!
Glädjen är stor, syster och bror, syster och bror,
pappa, mamma, alla gå i dansen.
Pappa, mamma, alla gå i dansen.
Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, ra-la-la-la-la, la-la!

Kom tag en sväng, klappar i mängd,
julbocken hämtat, hopp traa-la-la-la!
Lutfisk och gröt, tårta så söt, tårta så söt,
få vi sedan när vi tröttnat dansa.
Få vi sedan när vi tröttnat dansa.
Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, ra-la-la-la-la, la-la!

När så många språk kallar högtiden för något i stil med kristmässa, kan vi stoltsera med det uråldriga ordet jul. Ett ord som dessutom är gåtfullt, ja, ingen vet vad det betyder. Med en bock som kommer med klappar, i stället för den tomte som hela världen nu känner, kan vi göra oss än mer intressanta och bidra till den kulturella mångfalden i världen. Låt oss lyfta fram våra egenheter och det egna!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar