LARS HÄSSLER: Presidenten Macrons tal om kampen mot islamismen

Talet, från 2 oktober, är långt, mycket långt, 60 000 tecken. Jag har komprimerat det betydligt till ca 8 000 (med smärre ändringar). Översättningen, inklusive hela talet, har jag fått från Rebecca Uvells blogg. Talet skulle utan vidare kunna göras av den svenska regeringschefen.

”Mina damer och herrar ministrar, mina damer och herrar parlamentariker, etc etc …. mina damer och herrar.

Som jag flera gånger har sagt innebär sekularismen i franska Republiken, friheten att tro eller inte tro, möjligheten att utöva sin tro, under förutsättning att den allmänna ordningen är säkrad. Sekularismen är limmet i ett enat Frankrike. Om andlighet är allas privatsak så är sekularismen allas angelägenhet. Vad vi behöver angripa är islamistisk separatism. Det är ett medvetet, teoretiskt, politiskt-religiöst projekt, som materialiseras genom upprepade avståndstaganden från Republikens värderingar. Det handlar om indoktrinering och förnekandet av våra principer, av jämställdhet mellan kvinnor och män, av mänsklig värdighet.

Problemet är att denna ideologi hävdar att dess egna lagar är överlägsna Republikens.  Islam är en religion som är i kris idag, överallt i världen. Wahabism, salafism, Muslimska brödraskapet, många av dessa former var i början fredliga. De har gradvis urartat i sitt budskap. De har radikaliserat sig själva. De har framfört budskap om brytning, ett politiskt projekt, en radikalism i förnekandet till exempel av jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi har koncentrerat den islamiska delen av befolkningen i gettoliknande områden.

Republiken har varit överhopad av sina egna svårigheter och på grund av vår feghet byggde islamisterna sitt projekt metodiskt. Det är därför som bristerna i vår integrationspolitik, i vår kamp mot diskriminering, mot rasism och mot antisemitism gradvis har gynnat denna utveckling. En övergripande strategi vill jag presentera här som kretsar kring fem huvudpelare.

Den 1:a pelaren

Den första pelaren för detta uppvaknande är först och främst en uppsättning åtgärder för allmän ordning och neutralitet inom den offentliga sektorn.  Folkvalda, ibland muslimska, i kommuntjänst till exempel utesluter, eller planerar att utesluta, män eller kvinnor från vissa platser som exempelvis tillgång till simbassänger, vilket inte får ske.

Inom de många offentliga tjänsterna som företagen tillhandahåller, särskilt kollektivtrafiken, har vi också sett allt fler avvikelser de senaste åren.  Kontrollanter som nekar kvinnor tillgång till bussar på grund av deras klädsel för att de inte har en klädsel som de själva anser vara anständig. Alla dessa fall visar att där den offentliga sektorns neutralitet var tydlig och fastställd, när den ligger i tjänstemännens händer, så har däremot, i vissa muslimska stadsdelar en serie avvikelser installerat sig när den offentliga sektorn tolererade det. Alla dessa fakta som inte överensstämmer med våra principer, var vi tvungna att ta itu med och vi gör det med fasthet och övertygelse. Kontrollera, åtala, straffa.

Den 2:a pelaren

Den andra pelaren är den som gäller föreningarna. Våra föreningar är en pelare i vår republikanska pakt; oerhört viktiga. Det är därför ganska logiskt att de som förordar detta projekt för islamistisk separatism har investerat i föreningslivet eftersom de har identifierat det som en form, eller som ett forum som i vilket fall som helst är det mest effektiva sättet för att sprida sina idéer. Vad vi kan konstatera, är att ett antal föreningar som erbjuder aktiviteter inom idrott, kultur, konst, språk eller andra aktiviteter i själva verket använder egna vedertagna strategier för indoktrinering.

Varje förening som begär subvention från staten eller från en lokal myndighet måste underteckna ett avtal där man respekterar Republikens värderingar och minimikrav för samhällslivet. Om kontraktet bryts måste de ansvariga betala tillbaka eftersom det är viktigt att offentliga medel inte används för att finansiera separatister.

Den 3:e pelaren

Den tredje pelaren i vår strategi är skolan.  Skolan är den republikanska smältdegeln. Det är detta som säkerställer att vi helt skyddar våra barn från alla religiösa tecken, från religionen. Detta är verkligen hjärtat i sekularismens miljö. Idag utbildas mer än 50 000 barn i hemmiljö, en siffra som ökar för varje år. Varje vecka upptäcker rektorerna barn som helt hamnat utanför systemet. Varje månad stängs några skolor av prefekterna eftersom de ofta administreras av religiösa extremister.  Föräldrar som kommer för att träffa rektor säger: “Musiklektionen, det är slut med den, annars kommer han inte tillbaka. Samma sak med badhusen, där skall det vara separerade tider, annars kommer han inte tillbaka”.

Från och med början av läsåret 2021 kommer skolundervisning att bli obligatorisk för alla från tre års ålder. Hemutbildning kommer att vara strikt begränsad, till exempel vid tvingande hälsoskäl.

Vi hade konstaterat att det är det berömda systemet med ELCO, Undervisning av Originalspråk och Kultur, som ledde till att vi i vårt land, hade lärare som ibland inte behärskade franska och där vi inte har kontroll över lärarna. Skolan skall förmedla republikens värderingar och inte värderingarna från en religion. Skolan skall utbilda eleverna till medborgare och inte till troende.

Den 4:e pelaren

Den fjärde pelaren består i att bygga ett islam i Frankrike som kan vara ett Upplysningstidens islam. Men vi måste hjälpa denna religion i vårt land att strukturera sig för att vara Republikens partner.

Förr var islam inte en vanligt förekommande religion i vårt land men den har vuxit mycket de senaste åren också på grund av migrationsvågorna.  Först och främst skall vi befria islam i Frankrike från utländsk påverkan. Det ska vi göra på två sätt. Det finns ett inflytande som är synligt och det finns ett inflytande som ibland är djupare och farligare, men som är mindre synligt.

Det första inflytandet som vi beslutade att begränsa är själva organisationen av konsulär islam, det vill säga det synliga utländska inflytandet. Det är Turkiet, Marocko och Algeriet som försåg oss med dessa imamer och dessa predikanter. Vi har beslutat att sätta stopp för detta system och kapa banden med det som vi kallar konsulär islam.

Det andra inflytandet, mer skadligt och allvarligare, är finansieringen. Många strukturer utnyttjade lagen för att finansiera religiösa aktiviteter, ibland av en viss främmande stat. Det handlar inte om att förbjuda finansiering från utlandet. Det handlar helt enkelt om att övervaka de muslimska utländska organisationerna, att göra dem transparenta. Det är också en önskan att skydda de moskéansvariga från kupper och fientliga övertaganden av extremister. Detta händer ibland på moskénivån att de mest radikala muslimerna helt plötsligt byter ut de moderata ledarna på den religiösa föreningen på bara några dagar. Det kommer inte att hända igen.

Den 5:e pelaren

Det är nödvändigt att de radikala muslimerna skall frukta republiken genom att vi tillämpar dess lagar och regler med bestämdhet. Vårt mål är tydligt: det är att säkerställa en republikansk närvaro längst ner vid varje torn, längst ner vid varje byggnad. Där vi har dragit oss tillbaka måste vi återvända till republikens värderingar.

Varje dag, varje dag, vill en och annan lägga fram sina muslimska skäl för att splittra Frankrike. Vi är inte ett individsamhälle. Vi är en nation av medborgare. Det handlar om rättigheter och skyldigheter. Men jag kommer inte ge efter för dem som vill splittra oss på ett eller annat sätt.

Regeringen kommer att ta sitt ansvar. Jag vet att alla som tjänar staten också kommer att göra det. Jag vet att våra folkvalda tjänstemän kommer att vara där och jag vet att alla våra medborgare kommer att göra sin del.

Vive la République et vive la France”

Lars Hässler