BITTE ASSARMO: Så firar vi kära mor

KULTUR Den sista söndagen i maj är en mycket speciell dag, i alla fall för Sveriges alla mödrar. Då firas nämligen Mors dag.

Mors dag kan spåras tillbaka till 1600-talets England, där Midfastosöndagen kallades Mothering Day (moderskapsdagen). Denna dag utvecklades med tiden till något som påminner om den moderna Mors dag, även om ursprunget var ett annat.

Den moderna seden att fira Mors Dag har sitt ursprung i USA och mor till Mors Dag, om man får uttrycka det så, var en kvinna vid namn Anna Jarvis, som bodde i Philadelphia. Anna Jarvis var själv mycket fäst vid sin mor, och när denna gick bort den 10 maj 1905 beslöt hon sig för att införa en hyllningsdag till sin mor just vid detta datum.

Anna Jarvis kämpade hårt för att göra den nya helgdagen accepterad och utbredd i USA, och hon betonade den kristna aspekten på moderskapet. Till en början firade man också den stora dagen mest med specialanpassade gudstjänster som fokuserade på det fjärde budet – du skall hedra din fader och din moder. 1914 blev Mors Dag officiell helgdag i USA.

I Sverige var det författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg som tog initiativet till att införa Mors dag. Och mor skulle firas på ett alldeles speciellt sätt, ansåg hon. I broschyren ”Anvisningar till firande av Mors Dag” från 1920 kan man läsa följande instruktioner:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Mors dag firas numera i hela 46 länder, och i alla världsdelar. Datumen varierar men orsaken är densamma; att hylla och uppvakta våra älskade mammor på ett alldeles särskilt sätt. Så nog lyckades Anna Jarvis ändå med det hon föresatte sig, även om en och annan affärsman slår mynt av moderskärleken.

I Sverige har Mors dag inte fått status som någon officiell helgdag. Kaffe på sängen, tårta och blommor är det mest traditionella sättet att fira de svenska mödrarna, men nog finns det en och annan som också hissar svenska flaggan dagen till ära.

BILD: Blommor till mor på Mors dag, 1950-tal.

Bitte Assarmo