MOHAMED OMAR: Idag är det eid

Ramadan är äntligen slut. Idag är det eid al-fitr. Ordet ”eid” betyder högtid på arabiska och ”fitr” betyder fastebrytning. Så det är fastebrytningens högtid.

När arabisktalande kristna önskar varandra god jul, säger de ”Eid said!” Ordet ”said” betyder ungefär ”glad”. Man kan också lägga till ordet ”milad”, födelse, för att tydliggöra att det handlar om festen för att fira Jesu födelse.

Årets muslimska eid blir annorlunda på grund av coronaviruset. Man kanske inte kommer att samlas i stora skaror i moskéer som man brukar göra. Så eid blir tråkigare? Vissa kanske kommer att känna så. Men andra kommer att tycka att det är roligare.

Om man läser svenska medier får man intrycket att muslimer älskar ramadan och eid. Så är dock inte fallet. För många muslimer är ramadan förenat med ångest. Det är en månad som kommer och förstör vardagen. Men de kan inte uttrycka dessa tankar högt. Man måste spela med och låtsas som att man ser fram emot ramadan.

Även de som inte fastar, låtsas ofta fasta. När jag var muslim minns jag hur folk jag visste inte fastade låtsades fasta inför andra. Jag vet att de inte fastade för de var nära vänner, grannar och släktingar. Man anlade en from fasad.

I svenska medier är det dock självklart att eid är det roligaste som finns och att muslimer är besvikna för att det blir tråkigt just i år. På SVT kan man se till exempel inslaget ”Firandet av högtiden eid al-fitr blir annorlunda i år” (22/5 2020) där en imam beklagar att coronakrisen gjort eid ”trist”. En svensk journalist, Stina, talar lyriskt om den glädje som brukar prägla eid, och om hur tråkigt det är att man inte kan fira som vanligt.

Jag vet dock, som sagt, att för många muslimer innebär de inställda eidbönerna en lättnad. Man slipper gå till en fullpackad moské och lyssna på en tråkig predikan. En predikan man hört tusen gånger förut. Om Gud och Muhammed, om himmel och helvete.

Många blir även av med sina skor på eid. Det finns dem som passar på att stjäla i vimlet och trängseln. Men vissa tar också fel. Det är otroligt besvärligt att hitta sina skor i de stora högar som bildas, särskilt när folk knuffar irriterat på en för att de vill ut från moskén så fort som möjligt. De har bara gått dit för att man ska.

När jag firade eid i Kenya brukade folk stoppa sina skor i påsar som de satt och vaktade på. I vissa moskéer fanns det skåp där besökarna kunde låsa in sina skor.

I P4 Uppland kallas eid al-fitr ”den stora familjefesten” och en kvinna blir intervjuad som berättar om hur gosegulligt det är. Inslaget avslutas med att journalisten Christer Engqvist önskar lyssnarna ”eid mubarak” eller en välsignad fastebrytningshögtid.

Har du fastat i år, Christer Engqvist?

Varför önskar han oss icke-muslimska lyssnare en välsignad, islamisk högtid? Det är väl ett led i strävan att göra ramadan och eid till något svenskt. Frågan är dock hur kulturellt ramadan är. Är ramadan turkiskt? Är det somaliskt? Är det bengaliskt? Jag är tveksam. Säger du till en muslim från Somalia att eid är en somalisk högtid, kommer han att rätta dig: ”Eid är islamiskt”. Men för svenska journalister är eid numera svenskt.

Ja, det är kanske till och med mer svenskt än Lucia? För varje år påminner ju dessa folkbildare oss om att martyren Lucia kom från Italien. Men att Muhammed kom från Arabien gör inte eid mindre svenskt…

Eid är framför allt en religiös, islamisk grej. Inte alls som julen, en högtid som är förbunden med årstiden, med solens återkomst vid vintersolståndet. Visst, kristna firar Jesu födelse på juldagen, men julen är mycket större än så, och vi firade jul i Norden innan vi blev kristna.

Vad gör man på eid? Varje gång svenska etablissemangsmedier ska berätta om eid, så betonar de att man äter och dricker. För de vill helst inte tala om böner och predikningar. Men tar man bort det religiösa från eid blir det inte så mycket kvar förutom att äta och dricka. Ja, det är ganska tråkigt, faktiskt. Det finns julsagor, men inga eidsagor. Det finns en jultomte, men ingen eidtomte.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar