MOHAMED OMAR: Tänk om de gängkriminella skulle köpa sex i stället för våldta, Linda Snecker!

I skolan fick vi lära oss att fördomar är någonting dåligt. Om du går i en mörk gränd på stan en sen kväll och ser ett gäng ”nysvenska” killar med luvorna nerdragna ska du inte bete dig annorlunda än om du stöter på en ”gammelsvenskt” pensionärspar. Om de unga männen i luvor gör dig orolig och du tar en annan väg, är det fel på dig, och du behöver förmodligen antirasistisk omskolning.

Jag misstänker att Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Snecker har fördomar. När Paolo Roberto haffades på en bordell blev Snecker utom sig av raseri och skrev flera tweets om hur män som han ska ha hårda straff så att de lär sig veta hut. Hon blev då påmind om att hon i ett annat sammanhang sagt att hårdare straff inte hjälper. I en ny tweet har Snecker försökt förklara sig:

Straff för sexköp måste höjas eftersom 1 av 10 svenska män köper sex. Högre straff = större benägenhet att inte begå brottet. I jämförelse med ex gängkriminell som inte berörs om straffet är ett, två eller fem år.

Någon som förstår vad hon menar? Sexköpare blir avskräckta av hårda straff, men gängkriminella blir det inte?

Självklart har straffats längd betydelse för gängkriminaliteten. Under den tid som en värsting sitter inne kan han inte begå brott. Utvisning av utländska brottslingar är förstås ännu bättre.

Om man antar att Snecker har fördomar blir tweeten begripligare. När hon tänker på en svensk sexköpare ser hon för sin inre syn en ”gammelsvensk” vit man, men när hon tänker på en gängkriminell ser hon för sin inre syn en ”nysvensk” värsting från förorten.

I vänsterns värld beror vita mäns brottslighet på ondska, medan de ”rasifierade” eller ”invandrarbakgrundarnas” brottslighet beror på ”rasistiska strukturer”, det vill säga vita mäns ondska. Vita män är med andra ord skyldiga både för sina egna, och de icke-vitas, brott.

När man försöker förstå vilka bilder Snecker har av dessa två olika typer av brottslingar, särskilt av deras hudfärg och ursprung, två saker som är extremt viktiga för vänstern, förstår man varför hon dömer med olika måttstockar.

Fördomar är dock inte alltid dåliga. Många fördomar bygger på erfarenhet och välgrundade sannolikhetsuppskattningar. Sneckers fördom om att en gängkriminell antagligen är ”rasifierad” och därför, enligt vänsterns synsätt, inte ska straffas utan bjudas på pizza, är helt rimlig. Det är nog ytterst få gängledare i Rinkeby och Rosengård som heter Kalle, Erik och Lars.

Hur är det med sexköpare? Är det mest vita män? Det vet jag inte. Jag kan tänka mig att turkar och araber också köper sex. Men kanske inte på bordeller på Östermalm. Fördomar kan som sagt vara både sanna och osanna. Vänsterns syn på sexköparen som en vit man kan vara en falsk föreställning.

Gängvåldtäkter, inte sällan mot ”gammelsvenska” kvinnor, är ett fenomen som förknippas med kriminella gäng. Men tänk om de gängkriminella skulle köpa sex i stället för våldta? Ska de då kastas i fängelse eller ska de bjudas på fika och samtal hos socialtanten? Se där, en svår tankenöt att knäcka för Linda Snecker!

Och sådant händer. En av förortskillarna som deltog i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja påstod till exempel att den ”gammelsvenska” kvinnan hade ställt upp på sex i utbyte mot knark. Alla män friades. Det är brottsligt att köpa sex, men i detta fall kunde de som varit anklagade för gruppvåldtäkt använda det i sitt försvar – och få en friande dom.

BILD: Bordell i det viktorianska London.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar