MOHAMED OMAR: Massinvandringen från Afrika och Mellanöstern kan försvåra Sveriges coronakris

I förrgår den 23 mars skrev jag här på Det Goda Samhället att den mångkulturella kommunikationen under coronakrisen kan bli besvärlig. Jag skrev att jag tänkte på

kostnaden för information om viruset på arabiska, dari, somaliska och andra stora invandrarspråk. Och för alla tolkar som måste kallas in för att översätta när den mångkulturella kommunikationen kollapsar. Många som har kommit hit från Afrika är analfabeter.

Samma dag som krönikan publicerades kom det fram att en stor del av dem som dött av coronasjukan i Sverige är svensksomalier. Flera av den kommer från utanförskapsområdet Rinkeby/Tensta i Stockholm.

Jihan Mohamed från svensksomaliska läkarföreningen, sa så här till SVT Agenda:

När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.

I min krönika här på Det Goda Samhället befarade jag att mycket skattepengar skulle komma att läggas på information på olika invandrarspråk. Något jag invänder emot – det är svensksomaliernas och andra invandrargruppers ansvar att lära sig svenska.

Dessutom finns det redan information på somaliska. Använd google translate och sök på Internet så hittar du massor. Många svensksomalier, liksom somalier som är kvar i hemlandet, är dock analfabeter. De är vana vid muntlig kommunikation. Det latinska alfabetet infördes i Somalia på 70-talet. Många äldre människor har fortfarande inte lärt sig det.

Men jag tror att kulturen och sociala omständigheter är viktigare förklaringar än analfabetismen.

Jag har umgåtts mycket med somalier, både här i Sverige och i Kenya, så jag vet en del om deras kultur. Jag har varit i många somaliska hem. De har vanor som kan underlätta smittspridning. De bor ofta flera generationer i en lägenhet, till exempel mormor och morfar, en son och hans hustru, samt barnbarn. De bor ofta trångt, mycket trängre än många svenssons kan föreställa sig. Jag har varit hos familjer med tio medlemmar i en tvårummare.

Det är vanligt att somalier äter tre till fem personer ur ett stort gemensamt fat – och de äter med händerna. Männen, särskilt arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer, tillbringar mycket tid i moskéer och andra islamiska bönelokaler. Man ber tillsammans, äter tillsammans och ibland tar man även en tupplur. Under fredagsbönen blir lokalerna fulla och männen ber tätt sammanpackade. Man hälsar genom kindpussar och kramar. Man kysser de äldre på handen.

Ett annat inslag i den somaliska kulturen, som också är spridd bland andra muslimer, är ödestron eller inshallah-attityden. Det som ska ske, sker. Allt ligger i Allahs händer. Om det är Allahs vilja att du ska dö, finns det inget du kan göra för att undkomma ditt öde. Men om det är Allahs vilja att du ska leva, finns det inget som kan döda dig. En person som vidtar försiktighetsåtgärder kan uppfattas som svag i sin tro, även om det finns yttranden av profeten Muhammed som talar om människans eget ansvar. Profeten ska till exempel ha sagt att man ska binda sin kamel först, sedan förlita sig på Allah. Alltså inte bara lämna kamelen lös och hoppas att man inte blir av med den.

Svensksomalierna lever till stor del avskilda från det svenska majoritetssamhället. De umgås med andra somalier, pratar mest somaliska, och åker fram och tillbaka till hemlandet. Pensionärer och sjukskrivna kan bo långa perioder i hemlandet och har svag koppling till Sverige. Medborgarskapet är bara ett papper.

Därför blir det smått komiskt när Expressen nu publicerar information om coronaviruset på somaliska. Det är inget annat än godhetssignalering. Expressen är knappast läst bland svensksomalier. Många vet inte ens om att tidningen existerar.

Jihan Mohamed från svensksomaliska läkarföreningen är själv uppvuxen i ett utanförskapsområde i Järva i Stockholm. ”Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva”, säger han till SVT.

Han tillägger:

I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk.

Jag kan tänka mig att de coronasjuka har varit omgivna av anhöriga och vänner.

Min erfarenhet är att den genomsnittlige svensksomaliern har betydligt sämre hälsa än svensson. En femtioårig svensksomalier kan vara i sämre skick än en sjuttioårig svensson. De rör sig mindre och har mindre kunskap om kost och näring. Särskilt kvinnorna lider ofta av övervikt på grund av för mycket stillasittande och för mycket dålig mat. Detta beror till stor del på traditionella islamiska värderingar om att kvinnans roll är i hemmet.

På Wikipedia läser jag att medellivslängden i Somalia är 56 år, i Sverige är den 82 år. Invandring från u-länder med sämre hälsa torde även påverka den svenska medellivslängden. Utan tvekan har massinvandringen från u-länder i Afrika och Mellanöstern inneburit en stor belastning för den svenska sjukvården.

Flera drag som präglar den svensksomaliska invandrargruppen finns även i olika utsträckning bland andra invandrargrupper från Afrika och Mellanöstern. Risken finns att våra invandrartäta utanförskapsområden förvandlas till smitthärdar. Det är områden där man 1) lever flera generationer tillsammans, 2) är trångbodda, 3) har låg medicinsk kunskap, 4) har ett tänkande influerat av islamisk fatalism, 5) tillbringar mycket tid nära inpå varandra i moskéer, 6) har en kultur där man hälsar genom pussar och kramar, 7) umgås nära och ofta med släkt och vänner i stora grupper, 8) har låg kunskap om kost och näring, samt 9) har generellt sämre hälsa och rör sig mindre än majoritetsbefolkningen, och så vidare.

Trots hög arbetslöshet, bidragsberoende, bostadsbrist, låg utbildning, islamisk fundamentalism och kriminalitet inom våra invandrargrupper från Afrika och Mellanöstern har vi fortsatt att ta in fler. Problemen har ständigt förvärrats och assimilationen blivit allt svårare. Man skulle för länge sedan ha infört en mycket sträng invandringspolitik kombinerat med en sträng assimilationspolitik. De ”humanitära” politikernas ansvarslöshet har lett till en eskalerande förslumning av stora delar av Sveriges städer, något som sannolikt kommer att försvåra coranakrisen.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar