MOHAMED OMAR: Är paniken värre än pandemin?

Så här står det på Folkhälsomyndighetens hemsida:

”För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att stanna hemma. Du bör låta bli att åka buss och tunnelbana, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt.”

I min hemstad Uppsala är det flera som är över sjuttio år gamla som har inneboende. De hyr ut rum till yngre personer. Det kan vara studenter, men även andra. Vad ska dessa äldre göra för att följa myndighetens råd? Vissa klarar inte av att betala hyran utan sina inneboende. Ska staten betala hyran åt de äldre och fixa fram bostäder åt de yngre hyresgästerna? I Uppsala har det rått en extrem bostadsbrist i decennier. Och det har knappast blivit bättre av massinvandringen.

Frågan är om inte den panik som råder nu är värre än pandemin. Denna panik har delvis orsakats av regeringens åtgärder. Ja, boten kanske kommer att visa sig vara värre än soten.

När skolorna stänger kommer horder av unga killar att bli sysslolösa. Jag skulle inte bli förvånad om brottsligheten ökar som en följd av detta: vandalism, misshandel, stölder, rån och så vidare.

De äldre som blir isolerade löper risk att drabbas av depression, men även försämrad fysisk hälsa. De sitter inomhus hela dagarna och har lite att göra. De kommer förmodligen att sitta framför teven och följa de allt mer hysteriska nyhetssändningarna, något som knappast kommer göra dem lugnare. Politikerna i nyhetsprogrammen tävlar ju om vem som kan framstå som mest orolig.

Coronapaniken kommer att skada Sveriges ekonomi rejält, sannolikhet med massarbetslöshet som följd. Som sagt, sysslolöshet är en grogrund för allehanda sattyg. Krossade drömmar, inte kunna gå ut så mycket och inga pengar i plånboken gör att självmorden antagligen blir fler. Och bråken i hemmen, skilsmässorna och så vidare.

Vänstern har länge varnat för 30-talet. Det fascistiska viruset skulle sprida sig i samhällskroppen om inte Robert Aschberg och andra hjältemodiga journalister kväste det i sin linda. Ingen av dessa varnare hade nog kunnat ana att 30-talet skulle komma tillbaka på grund av ett riktigt virus. Om det kommer tillbaka, vill säga. Vem vet, allt kanske återgår till det normala om två veckor? Hoppas det.

”Vi är på väg in i en katastrof som är ännu värre än den vi just nu försöker att undvika”, skrev Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden, igår i Svenska Dagbladet.

”Just nu förstörs enorma värden som har byggts upp under väldigt lång tid, många människors livsverk slås i spillror, arbetslösheten stiger sekund för sekund. OM det här läget kommer att fortsätta i månader kommer världsekonomin med stor sannolikhet att försättas i djup depression. Det får förödande konsekvenser för människors liv.”

Vad händer när människor som är vana att idrotta inte kan göra det på samma sätt? De kommer självklart att må dåligt. De kommer kanske också att försvagas fysiskt och prestera sämre än de gjorde före coronan.

Fler kan skadas och dö av boten än av soten.

Jag kan ingenting om virussmittor och smittobekämpning. Men jag känner på mig att det som händer nu håller på att utvecklas till något som liknar en masspsykos. Ekonomen Tino Sanandaji kallade tidigare vår inställning till invandringen för en masspsykos. Hysteriska politiker talade om att vi måste rädda liv, ja, vi måste hjälpa människor på flykt. Inget pris var för högt. Medelhavet var det nya Auschwitz. Om du var för en rimlig och hållbar invandringspolitik kallades du rasist eller till och med nazist.

Vår invandringspolitik var, och är fortfarande, fullständigt irrationell. Jag befarar att coronapaniken kommer att få invandringspsykosen att likna en västanfläkt. Den som försöker tala i termer av vad smittobekämpningen får kosta (Är det värt det?) kan komma att utmålas som lika ond, eller ondare, än invandringskritikerna.

Vad hände med Landet Lagom? Har det någonsin funnits?

I december 2015, mitt under asylkaoset, sa Tino Sanandaji så här i en intervju till Dagens Samhälle: ”Det kommer att ta några år, sedan är det slut”.

Intervjuaren frågade vad det är som kommer att ta slut.

Sanandaji svarade: ”Masspsykosen. Det kommer att bli en öppen debatt.”

Vi kan inte vänta i flera år, inte ens flera månader, på en nykter och öppen debatt om coronakrisen. Den kan kosta oss mer än massinvandringen. Och det handlar som sagt om mer än pengar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar