MOHAMED OMAR: Har coronaviruset framställts av Bilderberggruppen?

OPINION Tvivlar du på de officiella förklaringarna till coronavirusets ursprung? Då ska du googla Bilderberggruppen. Detta enligt artisten Christer Sandelin. Viruset är, påstår han, ett resultat av en konspiration för att de rika ska bli ännu rikare.

Jag gillar Christer Sandelin som artist. Hans 80-talslåtar är fina. Men han har fel om Bilderberggruppen. Tyvärr är han inte ensam.

Det är många som fantiserar om Bilderberggruppen. Verkligheten är inte lika spännande. Med stor sannolikhet har viruset uppstått i någon av Kinas snuskiga köttmarknader, som jag skrivit om här.

Bilderberggruppen är bara en tråkig klubb som bjuder in politiker att hålla föredrag. Dess inflytande är grovt överdriven. Och framför allt har inte klubben ett viruslabb i något underjordiskt komplex.

Christer Sandelins teori:

Jag klandrar inte någon för att de intresserar sig för konspirationsteorier. Det gör jag också. Jag hittade till exempel på en egen teori om coronavirusets ursprung häromdagen. Jag ser alltså dessa tokiga konspirationsteorier mer som underhållning än som rimliga hypoteser.

Förutom att underhålla säger också dessa teorier ofta något om dem som hittar på och tror på dem. Så det kan vara värt att sätta sig in i dem. Det är därför jag har rapporterat om olika konspirationsteorier om coronaviruset här på Det Goda Samhället.

När sunniter skyller på shiiter förstår man att det finns ett shiahat, och när shiiter skyller på sunniter förstår man att det finns ett sunnihat. Orkanen av sekteristiskt hat i islamvärlden får vår västerländska så kallade ”islamofobi” att framstå som en västanfläkt.

Och när både sunniter och shiiter skyller coronaviruset på judarna, inser man att där finns ett stort problem med antisemitism. Det är sådant folk behöver veta om islamvärlden, så de inte går på pk-isternas snack om att islam vore okej om det inte vore för ett litet gäng hatpredikanter. Alla religioner har problem med extremism, säger de. Vi har KKK, de har IS.

När folk tror att en ondskefull Bilderberggrupp producerat och släppt ut coronaviruset, förstår man att de inte har tänkt så långt. För även konspiratörerna kommer att drabbas av sjukdomen. Ok, låt oss säga att de även framställt ett vaccin som de förvarar i det underjordiska komplexet. De har också familjer. Och deras familjer har familjer.

De ondskefulla konspiratörernas fruar kommer vilja ha vaccin till sina mammor och pappor. Och de kommer tigga om vaccin till sina syskon och syskonbarn. Och nära vänner. Och så vidare. Hemligheten kommer att läcka.

Och tänk på vetenskapsmännen, labbassistenterna och administratörerna som jobbat med både viruset och vaccinet. De har också familjer och vänner. De är också en del av samhället. Hur kan man få alla dessa att gå med på planen? Vad får de ut av det? Ok, de får pengar. Jag har svårt att tro att man kan få hundratals människor att medveten jobba på att framställa och sprida en sjukdom för att blir rikare. Någon av dem kommer att få skuldkänslor. Någon kommer att läcka.

För femtio år sedan for astronauterna i Apollo 11 till månen. USA vann rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. En femtedel av världens befolkning följde Armstrongs landstigning genom TV. Armstrong blev den första människan som satte foten på månens yta när han gav de berömda orden: ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” (”Detta är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten”).

Det finns fortfarande folk som tror att allt detta var fejk news. Det var i stället filmskaparen Stanley Kubrick, menar de, som producerat månlandningsbilderna. Kubrick hade ju kunnat finslipa sina färdigheter med science fiction-filmen 2001 – ett rymdäventyr, som hade premiär 1968.

Men hade det varit som foliehattarna påstår, så hade det garanterat läckt. Någon ljudtekniker hade berättat det för sin fru som berättat det för sin frisörska. Omkring 400 000 personer jobbade med månlandningen.

Sådana här galna konspirationsteorier har som sagt underhållningsvärde: en av mina favoritteveserier heter Arkiv X. FBI-agenten Fox Mulder vill se utomjordingar bakom varje gåtfullt fall. Han visste, för han hade själv blivit bortförd av ”små gröna varelser” när han var liten pojke. Men David Duchovny, skådisen som spelar Mulder, är en förnuftig människa som inte tror ett dugg på utomjordingar.

Duchovny har berättat att han fick brev från fans som hävdade att de precis som Mulder hade blivit bortförda av utomjordingar som barn. Han tolkade historierna som uttryck för psykisk ohälsa. De gjorde honom sorgsen.

I Arkiv X finns det en grupp konspiratörer som kallar sig The Syndicate. Jag tror att Christer Sandelins föreställning om Bilderberggruppen är mer lik The Syndicate än den verkliga Bilderberggruppen. I Arkiv X samarbetar de ondskefulla konspiratörerna med utomjordingar som planerar att kolonisera jorden och förslava mänskligheten. Hur skulle det gå till? Jo, genom ett virus! (I stora drag, intrigen är komplicerad).

Det är skillnad fantasi och verklighet, på sci fi-filmen 2001 och verkliga bilder från månlandningen. Teorierna om att Bilderberggruppen eller Illuminati eller frimurarna skulle ligga bakom coronaviruset hör hemma i fantasins värld. Det är roligt när sådana tankar dyker upp i Arkiv X, men sorgligt när de dyker upp i en seriös debatt.

Jag gillar Christer Sandelins låtar. Man känner sig som en nyförälskad tonåring när man lyssnar popgruppen Freestyles ”Vill ha dej”.

BILD: Den hemliga klubben The Syndicate har möte. Teveserien Arkiv X.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar