MOHAMED OMAR: Hon driver islamisk skola med koppling till Saudiarabien – utses till ”Årets entreprenör”

REPORTAGE Hijaben eller den islamiska sjalen associeras av olika människor med många olika saker, men inte många i väst associerar den med jämställdhet. Men den 4 mars kunde man i alla fall se en bild på en kvinna med hijab under rubriken ”Jämställt näringsliv” i tidningen Dagens Industri

Kvinnan på bilden heter Ulla Parkkinen och har konverterat till islam. Hon driver den islamiska skolan Cordoba i Kista. Skolan har sannolikt fått sitt namn efter staden Córdoba i Spanien som mellan 929 till 1031 var säte för det islamiska kalifatet. Spanien erövrades av muslimer på 700-talet och delar av landet låg under islamiskt och arabiskt styre fram tills 1492.

Det visar sig att Dagens Industri har utsett Ulla Parkkinen till ”Årets entreprenör”. Hela artikeln är en hyllning till Ulla och hennes entreprenörskap. Omvändelsen till islam nämns i förbigående:

”Hon hade redan som liten funderat över religion. I kristendomen kände hon sig inte riktigt hemma, utan fann svaren inom islam. När hon träffade sin nuvarande man hittade hon slutligen hem.”

Det berättas kort om hennes islamiska skola:

”I de tidigare kontorslokalerna i Kista driver Ulla Parkkinen sina verksamheter som i fjol omsatte 100 miljoner kronor. Där ingår två muslimska förskolor, en muslimsk skola med nästan 500 elever och Saffaa’s, catering av mat till alla ’hennes’ barn och till fest och bröllop på helgerna.”

Det Dagens Industri inte berättar är att skolan kan kopplas till den islamiska diktaturen Saudiarabien.

Journalisten Isabelle Eriksson har granskat skolan och den 18 december 2019 publicerade hon en artikel på sajten Nyhetsbyrån: ”Saudiska kungahuset sponsrar skola i Stockholm”.

Jag ringer Isabelle för att höra vad hon tycker om Dagens Industris utnämning.

”Jag är helt chockad. Svimfärdig”, säger Isabelle.

”Det är dåligt omdöme. De har inte gjort sin research”, fortsätter hon.

Jag påpekar det ironiska i att hon hyllas under rubriken ”Jämställt näringsliv” när hon driver en skola som har könssegregerade bönestunder. Och som därtill kan kopplas till Saudiarabien, ett land som knappast är känt för sin jämställdhet.

På Cordobaskolans Facebooksida, berättar Isabelle, avslöjas att skolan haft kontakter med företrädare från missionsorganisationen The Muslim World League (MWL) som har sitt säte i Mecka i Saudiarabien. Ulla Parkkinen förekommer på bilderna.

När Isabelle intervjuade Ulla i samband med sin granskning frågade hon om bilderna. Ulla sade då att hon inte kände till några bilder. Ja, hon hade inte en aning om vad Isabelle pratade om.

Bilderna existerar dock och finns att se i Isabelle Erikssons granskande reportage.

Ulla Parkkinen med saudiska missionärer från Muslim World Leauge:

När Isabelle besökte skolan fann hon att flera kvinnor i personalen gick klädda i heltäckande dräkter och att minst en bar niqab, en ansiktsslöja, vilket är standarddräkten för kvinnor i diktaturen Saudiarabien.

Skolinspektionen har mottagit anmälningar mot skolan, bland annat ska lärare ha kallat icke-muslimer på skolan för ”kuffar”, som betyder otrogna och ibland används nedsättande.

På skolan undervisar Rashid Musa, tidigare ordförande för Sveriges Unga Muslimer (SUM).

På ett seminarium om så kallad ”islamofobi” i Almedalen år 2014 sade Musa att de muslimer som reser till Syrien inte är extremister på något sätt, utan de åker bara dit för att ”hjälpa till”.

Om muslimer från Sverige som reste till Somalia för att strida för terrorgruppen al-Shabaab, sade han: ”Det är inte konstigare att de valde att göra detta än att svenska unga män och kvinnor väljer att bli soldater i Afghanistan.”

Jag frågar Isabelle vad hon tror att Dagens Industri har för motiv till att utse Ulla Parkkinen till ”Årets entreprenör”. Isabelle tror att det handlar om att visa att man främjar så kallad ”mångfald”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar