PATRIK ENGELLAU: Civilisation

OPINION Att Gud skapade världen – eller om det inte var han utan i stället en kanske lika mäktig konkurrent eller kollega, Big Bang till exempel – är ett omvittnat mirakel som ingen, i varje fall inte jag, någonsin kommer att kunna förstå. Att just jag inte begriper är inget att förvåna sig över ty det finns långt banalare och mer närliggande saker jag har svårt att fatta. Dit hör exempelvis sådant som rinnande varmt och kallt vatten inomhus, stora städer dit det transporteras mat och dryck, avloppssystem, lampor som börjar lysa när man trycker på en knapp. Jag har märkt att det är så inte bara på min hemort utan på många andra ställen på jorden.

Lite konstigt är det att folk som jag stöter på inte förundrar sig över detta. Det kan bero på att de till skillnad från mig begriper sig på de sociala mekanismer som skapat denna märkvärdiga helhet. Det kan också bero på att de menar att det är Gud som ligger bakom även dessa under och att det är lika lite bevänt med att grubbla över avloppets tillkomst som över världsalltets.

Ursäkta att jag ändå besvärar med frågan. Jag har läst böcker om sjuttonhundratalets Stockholm där folk tydligen tömde sina pottor från flera våningar upp i husen ned på gatan. Nu har den seden fallit ur bruk. Det är enligt min mening en avsevärd och inte så lite förbryllande förändring till det bättre. Hur gick det egentligen till?

Äsch, säger du kanske, det var väl kommunen som fattade beslut att bygga avlopp. Måhända, svarar jag, men jag fattar ändå inte. Var det några personer som kallade sig Kommunen eller till och med Kungen och deklarerade ”varde avlopp”?

Såklart det inte var, säger du. Kommunen var vald och hade en budget och hade anställda som grävde ner avloppskanaler i gatan. Vad är det med det?

Jag tycker i alla fall att det liknar ett mirakel. Hur uppstod den där budgeten? Att få igång ett system med syftet att rätt många medborgare med ett hyggligt mått av frivillighet ska betala skatt för att det ska byggas avlopp är trots allt en avsevärd kraftgärning som någon måste ha initierat. Var det Gustav III emellan operaföreställningarna och akademisammanträdena? Och så måste det ha funnits planer och kartor. Vem gjorde allt sådant och vem bestämde att det skulle finnas ordentliga arkiv där alla slags kartor skulle förvaras, noggrant klassificerade och märkta? Uppstod den välutbildade, hederliga byråkratin av sig själv?

Om du tycker att det är meningslöst att spekulera i sådant eftersom alltihop trots allt fungerar typ att bussarna för det mesta kommer på utsatt tid och att det finns pepparsalami hos ICA-butiken på hörnan så kan jag respektera din inställning och sluta ofreda dig med frågor som bara beror på att jag själv inte begriper så mycket.

Men det handlar ju inte bara om avloppet. Antalet goda och välgörande men oförklarliga fenomen känns nästan oändligt. Tillsammans så bildar de vad vi brukar kalla civilisation. Civilisation existerar bevisligen men för mig är det alltså en gåta hur den kunnat uppstå. Varifrån kom plötsligt alla ingenjörer som kunde bygga dammar och vattenkraftverk? Hur kunde man få folk att fredligt samarbeta utan övervakning av galärförmän med knutpiskor? Vem uppfann kakelugnen och såg till att den installerades i folks hem, i varje fall till en början i rika människors hem?

Jag är ganska säker på att det inte var Gud som skapade all denna ljuvliga bekvämlighet som praktiskt taget alla människor idag kan avnjuta och betraktar som så självklar att de till och med kan bli förnärmade när man ställer frågan om tillståndets ursprung. Om Gud hade varit förklaringen skulle man nämligen ha förväntat sig att underverket inte bara inträffat i västerlandet utan över hela jordklotet. Jo, när jag jobbade i Guinea-Bissau fanns det avlopp men det hade kommit från västerlandet i form av koloniala portugisiska stadsplanerare. Jag funderade mycket på hur det egentligen går till när ett samhälle förvandlas från ett där pojkar konfirmeras genom att smeta in sig i lera och klä sig i skramlande, tomma konservburkar till en ordning där ingenjörer med linjal ritar blåkopior över urbana avloppssystem.

Allt det där fina uppstod liksom av sig själv. Det fanns väl, kan man tänka, i Sverige liksom i motsvarande länder, någon magisk anda som ledde människorna att göra vad som så här i efterhand framstår som trollkonster. Jag undrar om människor kan göra sådana trollkonster i exempelvis Mellanöstern. Jag undrar också om det svenska folket med dagens mentalitet varit förmöget att göra om underverket om vi förflyttats några sekler tillbaka.

PS Vänta bara tills jag börjar förundra mig över att Sveriges lärare förr i tiden kunde ge vad som i alla fall ansågs vara likvärdiga betyg från Ystad till Haparanda. Hur gick det till?

BILD: Skärmdump från datorspelet Civilization.

Patrik Engellau