LARS HÄSSLER: Ska statsminister Löfven avgå?

KULTUR Häromdagen såg jag och sambon filmen Alice och borgmästaren på biografen Grand i Stockholm. Men vi var inte ensamma, Sveriges statsminister smög in, kollade filmen och smög ut innan slutet, troligtvis över gatan till Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen.

Filmen handlar om borgmästaren av Lyon som har hamnat i existentiell kris. Efter 30 år i politiken känner han sig helt tom och oengagerad. Filmen handlar om fransk politik och dess maktspel. Borgmästaren tillhör det socialistparti som under François Hollande blev mer eller mindre utraderat, en akademisk kaviarvänster som, enligt Alice, har förlorat sin verklighetskontakt. Det är inte konstigt att väljarna ser sig om någon annanstans när så mycket av verksamheten går ut på att producera retorisk varmluft. Hela vänsterprojektet måste omformuleras och synkroniseras med de utmaningar som samtiden producerar. Filmen slutar med att borgmästaren abdikerar, han väljer att inte fortsätta med politiken och eventuellt att bli vald till fransk president, något som i filmen låg inom räckhåll för borgmästaren.

Kan filmen kanske påverka vår statminister? Kände Löfven igen sig? Kommer han också att abdikera? Undrar varför han överhuvudtaget såg filmen, blev han tipsad av någon i S:s partihögkvarter? Vill någon att han avgår kanske? Time will tell.

Lars Hässler