MOHAMED OMAR: Så firade jag Kyndelsmässodagen

KULTUR Ni som läser mig här på Det Goda Samhället kanske har noterat att jag har ett stort intresse för svenska högtider och traditioner. Jag håller på med sajt med namnet ”Festa svenskt året runt” som kommer att innehålla tips om hur man kan fira olika högtider. Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir, eller som det står i Havamal: ”Människa är människas glädje”.

Sajten kommer att innehålla passande dikter, sånger och berättelser för varje tillfälle. Poesi och fest hör ihop. Forntidens skalder hölls högt, och de var oftast knutna till någon kung eller jarls hov. ”Av alla hirdmännen värderade kungen mest sina skalder. De satt i det andra högsätet”, heter det redan om Harald Hårfagre, som levde i slutet av 800-talet.

Det kan dröja något år innan sajten är klar. Jag ska hinna samla material och pröva tipsen. Men grunden, skelettet, är redan färdigt.

En dag som kyndelsmässodagen söndagen den 2 februari. Vad kan man göra då? Särskilt om man inte går i kyrkan. Jag är ateist, men vill ändå uppmärksamma och fira de olika punkter på året som markerar årstidernas växlingar. Kyndelsmässodagen ligger mellan vintersolståndet och vårdagjämningen.

Även innan vi blev kristna hade vi en fest vid denna tid, den kallades disablot. Men hur ska man göra idag? Man kanske är lika intresserad av att blota som att gå i kyrkan… Så här gjorde jag och mina vänner. Ett exempel på hur en sådan här dag kan firas med små medel och utan böner eller andra religiösa inslag.

Vi dukade upp ett enkelt brännvinsbord bestående av ostar, korvar, olika sorters bröd, smör och fläskkött, samt en röra med gräddfil, rödlök och persilja. Till detta drack vi snaps och öl. Sittningen inleddes med ”Helan går”  och någon liten visa till. Sedan sjöng vi Evert Taubes ”Än en gång däran, bröder”. En av festdeltagarna läste sedan Karlfeldts dikt ”Vallfärd”, som nämner kyndelsmässodagen:

Soten är slocknad. Mjällvit och djup ligger snön,
hyttorna lysa skrindornas vallfärd på sjön.

Kyndelsmässa, kyrkogångsmässa, tänd dina ljus,
visa mig vägen upp till Guds hus!

Sonen av natt och anda jag bär i mitt fång.
Lång och ensam och mörk är min kyrkogång.

Det sades att björnen vid denna tid vände sig på andra sidan där han sover i sitt ide. Därför sjöng vi ”Björnen sover” till nästa snaps. ”Mors lilla Olle” fungerar också bra som dryckesvisa. Överhuvudtaget lämpar sig barnvisor, rim och ramsor som dryckesvisor, för att 1) melodierna är enkla, 2) många kan dem och 3) de väcker nostalgiska känslor och munterhet.

En av festdeltagarna berättade därefter om forntidens disablot och läste upp valde stycken ur Heidenstams Svenskarna och deras hövdingar, kapitlet om hur sveakungen Adils faller från häst och dör vid disablotet i Uppsala.

Vi sjöng flera Bellmanvisor, bland andra ”Bort allt vad oro”, ”Nå skruva fiolen” och ”Supa klockan över tolv”.

Samtidigt med disablotet hölls i Uppsala ett ting och en marknad, marknaden kallades Distingsmarknaden. Sista blotet hölls av kung Blot-Sven år 1084, sedan återstod marknaden och tinget.

I en gammal saga leds tingets och marknadens ursprung leds tillbaka till en flicka vid namn Disa. Hon levde på hednatiden och var mycket klok, ja, så klok att kungen i Uppsala att han gjorde henne till drottning.

Jag läste upp en kort version av sagan.

Disa nämns i en Bellmanvisa, Fredmans epistel nummer 62. Den sjöng vi – de fyra första verserna – innan vi skålade för kloka Drottning Disa:

Movitz! på Taflan se marken,
Där sju nöten betade gräs.
Där ser du Noach i Arken.
Kors hur’ det rägnar på parken!
Där rider Drottningen Disa;
Där kör Propheten Elisa
Up til himla uti en chaise.
Glas-ögon opp på din näsa,
Där står historien at läsa
Om Susanna; Movitz nu läs.

Efter brännvinsbordet blev det kaffe och punsch, då sjöng vi bland annat Bellman igen: ”Är jag född, så vill jag leva”:

Kom kamrater, låt oss stimma!
Punch och bishoff upp i skyn,
till dess döden med sin dimma
skymmer för vår syn

Sittningen avslutades med Bellman: ”Så lunka vi så småningom”. Så lunkade vi hem.

Det här var en kortfattad version av vad som hände på vårt lilla kalas. På sajten kommer det att finnas betydligt fler visor, dikter, berättelser, och även rollspel och lekar. Bellman är, som ni märker, rikligt representerad!

Fester erbjuder tillfällen att på ett roligt sätt båda lära sig och lära ut svensk historia och svensk kultur.

BILD: Drottning Disa målad av Carl Peter Lehmann. Tavlan hänger på Uplands nations bibliotek i Uppsala.

PODCAST I ett avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 28/1 i år) pratar jag med den lutherske teologen Lars Borgström om kyndelsmässodagens kristna betydelse.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan:

 

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar