MOHAMED OMAR: Mariam Salem demonstrerar för hijab i Umeå – följer islamistisk ayatolla

OPINION Lördag den 1 februari arrangeras Hijabuppropet i Umeå. Initiativtagare är bland andra två miljöpartistiska fullmäktigeledamöter i staden: Mariam Salem och Alice Nikmanesh. Uppropet sker även i vissa andra städer för att uttrycka sitt missnöje mot hijabförbudet i skånska Skurups skolor.

Miljöpartiet har en lång historia av samröre med muslimska fundamentalister. De mest ökända exemplen är väl Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Kaplan blev till och med minister i Stefan Löfvens regering.

Khan satt i kommunfullmäktige i Upplands Väsby. Det visade sig att Khan inte kunna ta kvinnor i hand. Islams dogmer var viktigare än svensk artighet. Han försvarade Turkiets islamistiska president Erdogan och agerade som talesperson åt terrorgruppen PULO i Thailand. (Khan har thailändskt ursprung.)

Turkiets tidigare islamistiske premiärminister Necmettin Erbakan publicerade 1969 ett manifest med namnet Milli Görus som betyder ”nationell vision”. Erbakan menade att ”judar styr världen” och att det islamiska politiska systemet är överlägset alla andra system.

Rörelsen med namnet Milli Görus vill förverkliga Erbakans vision. I ett videoinspelat tal som hölls på ett evenemang anordnat av rörelsen sade Kaplan: ”Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack”.

I april 2016 bjöd den miljöpartistiske politikern Kamal al-Rifai en saudisk imam till Malmö. Imamen heter Salman al-Ouda och sprider den antisemitiska myten om att judar bakar bröd på människoblod. En gång i tiden var al-Ouda mentor åt Usama bin Ladin. Men numera tar han avstånd från Al-Qaida och Islamiska staten (IS) och anser istället att sharia, islamisk lag, ska införas genom väckelse- och missionsarbete. Han kallar dock fortfarande bin Ladin sin ”broder” och betraktar honom som en muslim med ädla avsikter som begick vissa misstag.

Listan kan bli lång och jag vill inte trötta ut er. Nu ska det handla om miljöpartisten Mariam Salem i Umeå. Hon som är med och anordnar en demonstration för hijaben. Jag kikade på hennes Facebookprofil. I flödet är det många uppdateringar om hur Israel förtrycker palestinier. I en kommentar skriver hon att ”sionism är en fascistisk ideologi”.

Hon gillar alltså inte sionism, vilket är föga förvånande. Vad gillar hon? Hon skriver: ”Jag följer Fadlallah”.

Mohammad Hussein Fadlallah, född 1935 och död 2010, var en ledande shiitisk skriftlärd, en så kallad ayatolla. Från år 1952 levde han sitt liv i Libanon. Han brukar räknas som en av terrorgruppen Hizbollahs grundare.

Så här beskriver Mariam Salem sin ayatolla:

Ayatolla Mohammad Hussein Fadlallah anses vara en av Islams genom tiderna mest moderata Imam. Han förespråkar bland annat jämställdhet, jämlikhet, moderna tolkningar av Islam och att regler som sätts upp inom Islam ska grunda sig i vetenskap och följa tidsandan.

Jag följer Fadlallah för att jag tycker att det är intressant att ta del av den inriktning av Islam som han har grundat. Fadlallah må själv vara död men den skola och inriktning inom islam som han han grundat finns kvar och fortsätter att tolka islam utifrån den moderniserade tolkning han förespråkar. Det finns idag en ”dar fatwa” alltså en slags islamisk tolkningsskola som är Fadlallahs och som det går att kontakta och få rådgivning på utifrån Fadlallahs skola. Hans politiska åsikter ska ses och förstås i den kontext han verkade i och kan inte tolkas i ett helt annat sammanhang som nu är fallet.

Men när man läser på Wikipedia framgår det att ayatollan stödde självmordsbombningar mot civila i Israel. I en intervju med The Daily Telegraph år 2002, sa han:

I was not the one who launched the idea of so-called suicide bombings…but I have certainly argued in favour of them. I do, though, make a distinction between them and attacks that target people in a state of peace – which was why I opposed what happened on September 11.

The situation of the Palestinians is quite different, because they are in a state of war with Israel. They are not aiming to kill civilians but, in war, civilians do get killed. Don’t forget, the Palestinians are living under mountains of pressure.

They have had their land stolen, their families killed, their homes destroyed, and the Israelis are using weapons, such as the F16 aircraft, which are meant only for major wars. There is no other way for the Palestinians to push back those mountains, apart from martyrdom operations.

Mariam Salems Facebookkonto är som sagt fullt med solidaritet med de förtryckta palestinierna, men jag kunde inte se ett ord om de som förtrycks av den shiitiska, islamistiska regimen i Iran.

Hon tycks själv ha ursprung i Libanon, men jag är osäker. Hon är i alla fall ”vit”, liksom många libaneser, syrier med flera folk kring Medelhavet. Det vill säga hon har ljus hudfärg. Mariam har även blå eller åtminstone ljusa ögon. Hårfärgen kunde jag inte se eftersom hon täcker sitt hår. Varför är detta relevant? För att hon på sin profil har delat en video som kritiserar så kallade ”vita privilegier”.

Jag påminns om den islamistiske aktivisten Amanj Aziz, som i podden Kaffe och koran (avsnitt #52, 1 oktober 2018), förklarade att Sverige inte är en demokrati, utan en albakrati, det vill säga ett ”vitt styre”. Ordet är bildat av latinets alba som betyder vit. Eftersom demokrati är ett grekiskt ord borde han i stället ha använd grekiskans leukos.

Hur som helst, med albakrati menas att det är de vita som styr i det här landet medan icke-vita exkluderas. I Grekland var det slavarna som inte fick vara med, i det moderna Sverige är det muslimer. Jag hänger inte med: sist jag kollade fick svenska medborgare som bekänner sig till islam rösta.

Själv räknar sig Aziz till ”en förtryckt grupp”, säger han i podden. Han hör med andra ord inte till de vita som styr. Det är konstigt. För jag tittar på bilder av Aziz och han ser vit ut. Skådespelarna George Clooney och Colin Farrell, båda med irländsk bakgrund, är mörkare. För att inte tala om Sylvester Stallone.

Kolla bilden:

Det ligger nära till hands att jämföra Amanj Aziz med andra skådespelare eftersom han själv, ”den förtryckta bruna kroppen”, år 2017 gjorde rollen som sig själv i pjäsen ”Muslim ban” på Dramaten. Läs en tidigare krönika om saken här

Muslimska aktivister som Amanj Aziz och Mariam Salem et al har kanske kallat islamkritiker rasister så länge att de själva börjat uppfatta islam som en ras och sig själva som ”rasifierade”. Islam har blivit något av en biljett in till den rasifierade adelns fina salonger. Där ligger bidragen uppdukade på borden. Det lustiga är att profeten Muhammed, islams grundare, i islams egna texter beskrivs som en man med ljus hy och ”ett vitt, vackert ansikte”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar