Richard Sörman: Vi har ingen moralisk plikt att lida

Richard Sörman

IDÉ OCH KULTUR Vi talar gärna om hur bra vi haft det i Sverige, om vår 200-åriga fred, om vårt samförstånd och vår trygghet. Sällan hör man någon tala om vår dramatiska samtidshistoria. Från 1986 och framåt har vi drabbats av en hel rad olyckor och kriser. En del kunde vi inte värja oss mot, men annat har varit självförvållat. Hur länge ska vi orka? Vi har ingen moralisk plikt att lida.

Kära läsare. Har du någon gång nåtts av den befriande insikten att du inte har någon moralisk plikt att lida? Du kanske har genomlevt ensamhet, sjukdomar och depressioner. Du kan ha varit utsatt för fysiska övergrepp eller för psykisk misshandel. Och allt finns kvar. Du kan inte komma över det. Men så en dag när du av någon anledning klarar av att se lite ljusare på tillvaron och du anar att en bättre framtid är möjlig får du plötsligt insikten att du har lidit så det räcker. Du har betalat din skuld (om du nu hade någon). Du orkar inte plågas mer och du inser att du inte har någon skyldighet att plågas mer. Du får vara lycklig. Du får ge dig själva det bästa du kan.

Det här med skuld och lidande är ett fascinerande ämne. Kristendomen lär oss att be om förlåtelse för våra synder och dessa äro som bekant legio. Det räcker att med begärelse se på sin nästas hustru för att räknas som äktenskapsbrytare. Avsky sina ovänner får man inte göra och sina skatter ska man samla i himlen och inte på jorden. Jesus förlät oss visserligen våra synder genom att dö på korset, men helt säkra har de kristna aldrig kunnat vara. Gud är allsmäktig och kan döma efter eget behag.

När Sigmund Freud utarbetade sin psykoanalys i början av 1900-talet gav även han stor vikt åt skuldens eller snarare skuldkänslans betydelse i våra liv. Han menade att neurotiska människor som själva lägger hinder i vägen för sin lycka ofta lider av en stark skuldkänsla. Neurotiker går genom livet med känslan att de måste betala för något de fått eller gjort. Freud utarbetade som bekant en teori om ett ”överjag” som fungerar som en kritisk och en straffande instans i det mänskliga psyket. Vi hindras att förverkliga våra begär, vår vilja, vi hindras att njuta och ta för oss av livet av ett anklagande överjag som likt en sträng förälder hela tiden håller oss på mattan.

Enligt religionspsykologer, självhjälpsexperter och New Age-gurus – som är de som talar om det här ämnet idag – brukar det kunna vara så att människor hittar en väg ut ur det självpåtagna lidandet när de helt enkelt inte orkar lida mer. Det är som alkoholisten som till slut lyckas sluta dricka eftersom han eller hon inte längre orkar hantera det lidande som kommer med drickandet. Plötsligt ser man en väg framåt utan lidande. Och då kan man också komma till insikt om att lidandet till viss del var självpåtaget. Det var som att man hade en skuld att betala. Men nu har man betalat så det räcker. Man har gjort rätt för sig.

Jag skrev en gång en text om att vi borde skicka Sverige till en psykolog. Där skulle moder Svea få lära sig att vi alla behöver gränser och integritet: Det är inte bara tillåtet utan också nödvändigt att tänka på sig själv. Ett annat sätt att se på saken är att säga att vi faktiskt får leva utan att lida.

Sverige har numera verkligen gjort sitt när det gäller lidande. Det är sant att vi levt i fred i 200 år och att vi under 1900-talet har åtnjutit både välstånd och framtidstro. Men vi glömmer gärna bort vår dramatiska samtidshistoria. Det började med mordet på Olof Palme 1986. På det följde år av förnedrande efterspel till mordet med ineffektiva och resultatlösa utredningar. Vi hade den dramatiska finanskrisen i början av 90-talet med en omfattande arbetslöshet. Under samma period bidrog militärligan och lasermannen till att skapa oro inför samhällsutvecklingen. Vi hade JAS-kraschen mitt i Stockholm (som tur var på Långholmen) 1993. Estoniakatastrofen kom -94. Diskoteksbranden i Göteborg -98. Utrikesminister Anna Lindh mördades 2003.

Tsunamikatastrofen 2004 krävde 543 svenska dödsoffer. Vi lyckades med den storartade bedriften att utan konsekvensanalys lägga ned stora delar av vårt försvar under decennierna runt millennieskiftet. Och under 2010-talet såg våra politiker till att ge oss en historiskt sett totalt unik massinvandring vars konsekvenser vi ännu inte ens kan ana. 2020 lever vi i ett splittrat och polariserat Sverige med försämrad trygghet och ifrågasatt identitet. Den ekonomiska situationen ser inte ljus ut, och inom skola och vård talar man ibland till och med om systemsammanbrott. 2017 hade vi det islamistiska terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, och vad närvaron av islam och islamism kommer innebära för Sverige i framtiden vill jag inte ens tänka på.

Självklart måste vi lära oss att bli försiktiga. Det är som att vi har utvecklat en förmåga att dra på oss elände. Vi får väl vara glada att Sverige inte lyckats få arrangera OS. Hur skulle det ha slutat?

Men än viktigare är kanske att vi inser att vi inte behöver ha det så här. Det finns ingen som helst anledning för oss i Sverige att lida mer än någon annan. Vi har inte gjort någonting (så vitt jag vet). Vi har ingen moralisk plikt att lida mer! Vi har heller ingen moralisk plikt att vara mer rättfärdiga än någon annan. VI har inte gjort någonting. Förutom, kanske, att vi hade det bra. Och så fick vi inte ha det.

Vi får finnas. Vi får ta hand om oss själva. Vi får bestämma vem som är svensk och vem som inte är svensk. Vi får utvisa våldtäktsmän, islamister och bidragsfuskare. Vi får säga, och i handling visa, att i Sverige är det svensk lag och svenska värderingar som gäller. Vi får inleda ett ambitiöst återvandringsprogram. Ingen kommer att anmäla oss till Gud eller till Freuds överjag för det.

Vi får också se om vår livsmiljö. Vi får bygga vackra hus. Vi får satsa resurser på kärnverksamhet i skola, vård och omsorg. Vi får premiera vår egen kultur, göra actionfilmer om svensk historia, ställa krav på kunskaper i svenska, kalla pojkar för han och flickor för hon, återkalla medborgarskap (vem ska hindra oss?), vi får motarbeta islam.

Vi har ingen skuld att betala. Inte längre i alla fall. Vi har betalat så det räcker. Vi har betalat i form av försämrad trygghet, rånade ungdomar, våldtagna kvinnor, förskingrade bidragspengar, bortkastade pass, försämrad skola, längre vårdköer, fulla fängelser, orimliga anklagelser om rasism och ett på många håll djupt missmod inför landets framtid.

Vi har ingen moralisk plikt att lida!

45 reaktioner på ”Richard Sörman: Vi har ingen moralisk plikt att lida

 1. Jan Hyllengren skriver:

  Såklart har vi ingen plikt att lida, även om lidandet ingår i naturens villkor för medvetet liv. Däremot har vi en plikt att göra det bästa vi kan med våra liv och med vårt land. Att ge bort riket till främlingar är onaturligt och kommer förr eller senare att ge upphov till någon form av våldsam reaktion. Antagligen i den stund EU kollapsar.

  Gillad av 10 personer

  • Axel skriver:

   Visst finns det folk som skall känna skuld. Det välfärdsindustriellas förespråkare och maktutövare. När inbördeskriget kommer, då är det läge att vedergälla dessa korrupta maktutövare. Libanon hade sitt inbördeskrig mellan 1975 och 1990. Det Svenska blir knappast kortare.

   Gillad av 2 personer

  • Maud Ilg skriver:

   Här talas lite för mycket om ” att inte behöva lida”. Sverige, tycker jag, har haft det bra under hela mitt liv (är fyllda 74)
   Och när jag ser Sverige utifrån boende i ett annat land men fortfarande i Europa finns det inga skäl att behöva lida. Vi i Europa lever på solsidan, det ska vi aldrig glömma. Vi behöver inte svälta och vi har fred. Om det så det finns vissa skäl att kanske ha det mindre bekvämt, tycker jag att vi själva kan kämpa emot. Livet går upp och ned, men med en positiv inställning kan man mycket väl se det goda under tiden vi kanske måste försaka på det ena eller andra.
   Det är min livsinställning.

   Gilla

   • Benjamin Dhover skriver:

    Så du är för allt bra och mot allt dåligt, och eventuellt gnäll ska sättas jämte Somalia eller något annat shithole country så den bortskämde svensken ska skämmas och tiga över sin lyckliga lott i livet.

    Med andra ord, du är personifieringen av exakt den inställning Richard Sörman förtvivlat försöker argumentera mot.

    Om 12-åriga dottern blir brutalt gängvåldtagen av ett dussin 20-åringar som under skratt och glada tillrop sextorterar henne i timmar medan de filmar allt för att göra förnedringen total, så ska vi komma ihåg att vi lever på solsidan och inte svälter. När hon sedan begår självmord i brist på resurser hos barnspsyk så får man sortera det under ”lite mindre bekvämt”, som du uttryckte det.

    Ord kan inte kommunicera min vämjelse. Skäms!

    Gillad av 1 person

 2. Carl Svensson skriver:

  Utmärkt analys, synd bara att den inte stämmer, även om det går att känna sympati för den! Låt mig förklara. En gång i tiden – läs 1980-talet – rådde stor enighet i Sverige gentemot Apartheid-regimen i Sydafrika. Det var knappast svårt att förstå vilket lag som det det onda eller det goda. Det var Sverige mot världen när Sverige gick i bräschen för sanktioner mot Sydafrika. Inte långt senare hängde FN och resten av världen på vilket så småningom tvingade regimen i Sydafrika på knä varvid Mandela så småningom blev landets förste svarte president. Sverige framstod i världens ögon som ett föregångsland. Denna hybris banade väga för det som komma skulle. Detta med återvandring kommer inte ske. Bara under 2019 har vi tagit emot 109 tusen nya, varav 29 tusen asylanter. Den minnesgode kommer ihåg att det var Sven-Otto och Fredrik som drev igenom arbetskraftsinvandring där ”LO” minsann inte skulle få avgöra vilka som skulle få arbetskraftsinvandra. Anden var ut flaskan redan där. Sen kom Fredriks uppgörelse med MP varvid nästa vall var krossad och när så Syrienkrisen eskalerade fanns inget motstånd kvar. Alltså Rickard, fortsätt gärna att driva opinion, men med 25 % av befolkningen från annat land redan idag, så går vårt land snarare mot en balkanisering eller låt säga en sydafrikanisering hellre än en återgång till det som en gång var, oavsett vad du och jag önskar.

  Gillad av 12 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Enighet!? Vill minnas att Curt Nicolin och SAF var strikt däremot! Även moderaterna var emot men de gav sig väl som goda syltryggar när det verkade finnas fler röster att vinna på att inte obstruera, en dödssynd i Sverige. Men inte var det någon enighet, inte!

   Kloka människor hade även i Sverige rätt från början och motsatte sig redan i förväg sanktioner och annat trams som nu har förorsakat folkmord på vita i Sydafrika.

   Gillad av 3 personer

 3. Anna Lindén skriver:

  Vi har aldrig haft någon skuld att betala. Ett kristet förhållningssätt är att känna tacksamhet för det man fått och vårda och förvalta det. Den moderna känslan av skuld för ”att man har det så bra” har jag aldrig förstått mig på. Den är direkt anti-kristen.

  Gillad av 14 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Tacksamhet är en grundläggande kristen attityd. Livet och allt det innehåller är en gåva, som jag inte gjort någonting för att förtjäna. Allt är nåd, för att använda en kristen term. Att vara otacksam och inte uppskatta det vi fått i arv från våra fäder och mödrar är därför en anti-kristen attityd. Eftersom Gud enligt kristen tro är alla goda gåvors givare, så är den självtillräckliga otacksamheten inte bara riktad mot de egna förfäderna utan också mot Gud. Så tänker jag, Lky. En troende kristen känner inte skuld för att hon har fått en gåva utan glädje och tacksamhet.

    Gillad av 4 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Kanske, slår det mig, handlar det om att den troende kristne inte är rädd för att vara beroende. Som kristen vet jag att jag är beroende av Gud som har skapat mig och varje stund upprätthåller mitt liv. Jag vet också att jag för mitt liv är beroende av mina föräldrar och alla mina förfäder. Jag är inte en ensam atom, som många av dagens svenskar, utan tillhör en gemenskap. Jag lever i det som Fredrik Östman, och före honom Ferdinand Tönnies, kallar för Gemeinschaft. Det har jag alltid gjort. Då blir tacksamheten en naturlig känsla.

    Gillad av 2 personer

 4. ... Och en morgontrött kommentar... skriver:

  Kollektiv skuld? Hur känns den igen? Handlar det om den gamla arvsynden? Här i Sverige dömmer vi inte en mamma till fängelse bara för att hennes son skjutit ihjäl en kriminell konkurrent. Eller som följd drar in hennes barnbidrag. Var och en, en fri satellit. Ingen kollektiv skuld. Men andra kulturer tillämpar mer än gärna det omvända. Kanske mammans. Klanens heder får aldrig dras i smutsen.

  Men vissa urinnevånare, även här, lever efter det kollektivt fördömda. För nog drar extremfeministerna alla männen över samma kam. Och så den omvända rasismen. Att alla med en viss hudfärg är si eller så. Födda skyldiga. Liksom. Människan generaliserar. Och har alltid gjort det. För det förenklar tillvaron. Man skyr lätt det komplexa, som pesten. Även jag gör det, för jag vill må lite bättre. Med visst underliggande allvar kan man därför skoja om sina egna fördomar.

  ”Hota inte dem, för det är mina. Och inte dina. Dessutom trivs jag med dem. Storligen. För för de bäddar in mig i ett tjockt skyddande lager. Som gör mitt eget liv så mycket enklare. Så du – håll dig borta. Jag vill fortsatt vara skyddad. I alla fall från djupare insikter, som kan skaka om min världsbild. För djupa insikter om verklighet kan fungera självförbrännande. Och med insikt följer även ansvar. Och det jag redan tillräckligt av. Faktiskt rätt så betungande. Så du kamrat – ge dig inte på mina fördomar. Låt dem få vara i fred. Jag behöver inga fler pekpinnar. För insikter kan skära som en varm kniv genom mitt skyddande fettlager. Och det kan ge mig Posttraumatiskt stressyndrom. Eller någon annan form av ångeststörning”.

  Att leva under insikt om tilltagande faror, är knappast hälsosamt. Speciellt om man inte kan göra något åt dem. Inte kan fly in i aningslöshetens mer varma famn. Stundlig stress är inte nyttigt för någon.

  Men medaljen har också en baksida. Den att vi i ren dumhet och insiktslöshet släppt löst faror vi inte klarar av – inte inpå naken hud. Först nu när det börjar osa katt och hända saker, ökar ångest- och stressnivåerna hos några. Men ännu inte i tillräcklig hög grad hos de som sitter på makten. De snarare underhåller sig med bagateller. Antagligen för att slippa se. ”Vi såg det inte komma”. Ett lackmus för stor aningslöshet. Många sitter fortfarande fast i sina egna visioner – om hur det egentligen borde vara. Att äpplen alltid faller uppåt. Man kan därför med fog fråga sig var de största fördomarna återfinns. När man fortsatt väljer att ånga på, in i ett hörn.

  Mitt gamla Sverige håller på att tas ifrån mig. Ett helt land håller på att gå över styr. Ett samhällsexperiment som långsamt förstör och förvandlar – inifrån.
  Till något icke igenkännligt. Detta skrivet under morgontrötthetens bristande klarsyn. Den som skyddar mig mot en fullt utvecklad posttraumatisk stress.

  Gillad av 8 personer

 5. Lars Bernhoff skriver:

  Sörmans artikel är en enda lång appell till att skyll inte på en massa bortförklaringar utan ta tag i det eget liv och gör det som är bra för dig, dvs självförverkligande, så är det troligen också bra för landet Sverige. Lidande är ett svårt begrepp som inte har en entydig betydelse.
  Budskapet tycks vara blicka framåt, det vi gjorde fel är gjort, nu gäller att göra rätt utan fördröjning. Ett bra budskap. Väldigt generellt och oprecist men positivt som ledstjärna för det nya året.

  Gillad av 4 personer

 6. ts skriver:

  Ja det säger du men det är återigen försvar på
  egen planhalva med vänsterns regler. För detta lidande är ju någon som skapat, det är inte ett äktenskap där man kanske plågar sig ibland för att hålla ihop det, för barnens skull.

  Jag vet inte om det är en personlighetsfråga, Sörman utgår alltid från sitt upphöjda perfekta godhetsideal, jag ser det som fegt och hycklande. Vi skall utvisa våldtäktsmän och ”islamister”. Jaha. Hur är det då med alla svenskar som varit med om att orsaka detta, de som vill ha det så här. De har förstört det mest basala en stat skall upprätthålla, fysisk trygghet för barn och kvinnor. Vad skall ske med dem?

  Sörman är för allt bra och mot allt dåligt, jag kan inte se hur denna position i praktiken skiljer sig från etablissemangets. Argumentationen bygger på asymmetrisk vänsterlogik: vi skall finna allt som är dåligt och ta bort det, men alla snälla skall inte drabbas.

  Vi är långt förbi detta, och artikeln är en av många i pk-land där man tror sig vara inte pk. Antingen accepterar man att detta är som det är, eller tar man sitt ansvar och inser att vi talar om alla som kommit de senaste 30 åren eller nåt ditåt, med fokus på kultur x, samt att vi måste attackera de skyldiga i etablissemanget. De har attackerat oss i 30år, varför skall de få komma undan, varför är det ens klok strategi? Brott måste straffas.

  Gillad av 9 personer

  • olle reimers skriver:

   Den svenska ”skulden” är i själva verket ett uttryck för en arrogans som kommer utav vår ”godhet”. Svensken har blivit inkarnationen av Kristus på korset som ska lida för att frälsa världen.
   Därför kommer flagellantinstinkten inte att avta. Den förstärks i stället av varje dags skjutningar, våldtäkter, åldringsrån, lägenhetssprängningar och allmänt svenskhån.

   Genom vår osjälviska hållning bidrar vi till att ondskan drar sig till Sverige och på så sätt minskar lidandet i resten av världen.

   Hans Rosling påpekade (vilket orsakade att hans uppburenhet dagen innan blev hans totala fall och kanske också hans död!) att om vi hade get de 60 miljarder som 2015 års invandring kostade till UNHCR så hade detta varit en 12 ggr så effektiv åtgärd som att vi tog alla dessa flyktingar till Sverige. Vad han då inte hade insett var att han då gett sig på den allra djupaste delen av vårt frälsarsyndrom och grovt förolämpat oss som just kollektivt tagit på oss tagelskjortan.

   Gillad av 1 person

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Om du har ont i tummen, och jag får en spik i foten, får du mindre ont i tummen då?

  Det begriper två-åringar.

  Vad det säger om politiker, kändisar och liknande törs jag inte skriva.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 8. lenam skriver:

  Vi har ju råd brukar det heta. Vi har råd att hjälpa de som flyr för sina liv. Vi är ett av världens rikaste länder. Skulle inte vi ha råd? Där kom skulden in i bilden. Man kan också säga att vi har råd att bli bedragna med det sk värnandet om asylrätten. Varsågod att komma hit och lura oss att betala. Vi har ju faktiskt råd att bli bedragna. Ja kanske det men det kommer att kosta. Särskilt mycket kommer det att kosta lidande för de ungdomar som ska växa upp i vår mångkultur.

  Gillad av 1 person

  • Leif vogel skriver:

   Med 350 000 fattigpensionärer , nedkörd skola , havererad sjukvård , försvar som sägs räcka en vecka , kommuner med stora ekonomiska problem , så är vi inte längre ett sk rikt land.
   Rika på problem varav en del gigantiska

   Gillad av 3 personer

 9. Kulturisten skriver:

  Tack för ett upplyftande budskap och en påminnelse om hur livet kunde vara, och faktiskt är i resten av världen. I mina finländska ögon har det svenska samhället alltid stått för livsglädje, generositet och pionjäranda, men efter fem år i landet är min tillvaro präglad av pessimism, misantropi och cynism. Den svenska uppgivenheten inför samhällets förfall är mer deprimerande än själva förfallet, den kollektiva sadomasochismen mer förlamande än orsakerna bakom den. Den svenska misären är barn av en besynnerlig kombination av hybris och Jantelagen, där storhetsvansinne ska varvas med underdånighet i en koreografi som jag aldrig kommer att behärska.

  Gillad av 9 personer

  • ts skriver:

   Just det. Kraft och motkraft. Det är en naturlag. Fås de inte att lida så drar de två slutsatser, att de inget fel gjort och att det är ofarligt att fortsätta i samma spår. Pk-ister som Sörman förstår inte detta.

   Gillad av 1 person

  • thomasdentredje skriver:

   De är många. På vilket vis ska de lida? Jag tänker osökt på den s.k. avnazifieringen av västtyskarna efter vw. Ett fiasko, de var ju så dj-vla många.

   Gilla

   • ts skriver:

    Till att börja med så skall de dag ut och dag in i 30år i media, kultur och politik utpekas som onda.

    Sen får vi se.

    Gilla

   • Gösta Johnsson skriver:

    …och varje dag i SVT inför varje sportsändning eller kvällsprogram kl 18.00 tvingas medverka och säga ”jag var naiv och Sverigeovän och jag ber om förlåtelse” ….eller om det är för lindrigt straff ” jag var naiv och Sverigeovän och skall avsätta en 10-del av min bruttolön resten av mitt liv till en statlig fond som skall användas för att kompensera alla som blivit utsatta genom rån och våld av invandrare första och andra generationens sedan år 2010 när gränsskyddet eroderades genom Alliansens uppgörelse med MP”

    Gilla

 10. Stefan Sewall skriver:

  Exakt. Vi har ingen anledning av skämmas för något eller ta på någon tagelskjorta eller må dåligt för någon av andra påhittad synd-skuld.
  Men för att folk ska förstå det krävs att propagandan upphör. Därmed måste SVT/SR DN AB etc läggas ned eller revolutioneras och avsocialiseras och bli fri, med i tanken fria medarbetare som har gammeldags sunt förnuft i stället för blockerande gamla vänsterdogmer. Fr.a. den publika radio och TV som vi tvångsbetalar enligt gängse socialistmönster måste vändas upp och ned eller stängas och nystartas med helt nytt folk.
  Vi måst befria oss från tankestyrning och börja tänka själva, och tänka i sunda naturliga banor utan förmynderi från storebror eller nu den ännu värre STORASYSTER.

  Gilla

  • Christer E skriver:

   Att kräva att propagandan upphör låter sig lätt sägas, men helt ogenomförbart. Propaganda har förekommit alltsedan Athen och Sparta låg i fejd och helt säkert mycket tidigare än så.
   I stället för att lägga ner t.ex. SVT, DN, AB skulle mycket vinnas om RT och Facebook stoppades. Lyckligtvis har Sverige en mycket stark pressfrihet (och meddelandefrihet) så nedläggning av diverse media är (än så länge) omöjlig.

   Håller med om vikten av att ”tänka själv” och för att nå dit krävs en bred allmän kunskap. De styrande (inte bara regeringen) har intresse av tankestyrning och måste sägas ha lyckats till del genom nedmonteringen av skolan.

   Gilla

 11. hej san skriver:

  en allmänt vedertagen regel när det gäller att ta över länder, verkar vara att i ett tidigt skede ta kontroll över deras media och nyhetsbyråer. vilket får mig att komma ihåg att Herren Jesus Kristus är citerad att ha sagt till/genom en samtida Svensk profet att Fienden äger Tronen i Sverige, i media och politiken. det lär finnas på Lars Enarssons hemsida.

  sen, det står om främmande makt i den heliga bibeln på flera ställen. om varningar att de tar över ogudaktiga nationer. och det står om i svenska lagtexten med btw, bla står det att Regeringen får ta hjälp av främmande makt..

  jag tror inte det är en slump att de numera tar bort all hänvisning till ordet bibeln i den svenska läroplanen, för det lär vara för att de ska få dit den falska profetens vanföreställning istället och för att de ska få kontroll över religionen och om vad folk tror på. man kan nästan anta att de fått löften från Djävulen om att få styra i helvetet eftersom Regeringen i det här landet har gett sig på uppdraget att utbilda falska profeter genom att sätta upp imam skolor. Stefan löfven har lovat inför kamerorna att han aldrig i framtiden ska kritisera satans religion islam och sade sig också ha stor respekt inför den vanföreställningen.

  det finns vissa likheter med Löfven och den falska profeten muhammad, vars vanföreställning vår Statsminister har lovat inför kamerorna att aldrig nånsin i framtiden kritisera. nämligen detta: att de båda var faderslösa vid tidg ålder.

  historien lär oss om att flera helvetesledare har samma erfarenhet,

  några exempel: Adolf Hiitler (12 år eller nått, men iaf hyffsat tidigt), Napoleon, Lenin, Nero, Djingis Khan, Aleister Crowley, Friedrick Niethze, Ivan Den Förskräcklige samt H. P. Lovecraft.

  av en såkallad tillfällighet så råkar det stå i den heliga bibeln att den rena och godkända religionen i Gud och Faderns Ögon är att uppsöka och hjälpa faderslösa i deras prövningar.

  Gillad av 1 person

 12. Anna Lindén skriver:

  Den verkliga skulden handlar om att vi inte har förvaltat det land vi ärvde. Som kristen tror jag dock på syndernas förlåtelse. Att älta skuld är kontraproduktivt, istället får vi göra om och göra rätt.

  Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Hej är inte så säker på att din teori stämmer alls tyvärr.
   Har verkligen försökt att passa in och leka god.
   Men då jag varit värst och betett mig som sämst så har alla belönat mig mest.
   Logiken går bara inte ihop.
   Mvh Göran

   Gilla

 13. Christer E skriver:

  Augustinus formade den västerländska kristendomen till någon sorts mega-jantelag (jag, fattig, syndig människa…(som i och för sig är betydligt senare än Augustinus)). Underligt att ortodoxt kristna, judar eller för den del också muslimer inte fäster så stor vikt vid syndafallet, där Adam och Eva drevs ut ur paradiset.

  Augustinus hade också andra underliga idéer. Han menade att det hade varit bättre om Gud i stället för Eva hade skapat en karl till för Adam att umgås med.

  Det är svårt att förpassa Augustinus till historiens sophög; han är i alla fall klassad som kyrkofader (och dessutom helgon). För den som vill komma bort från arvsynden och inte vill bli ortodoxt kristen (eller jude eller muslim) återstår antagligen inget annat agnostisism.

  Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Fin pace and lead där. Det börjar i renaste kalvinism och går vidare till sanning och förnuft. Mycket bra, hoppas att det fungerar som avsett och att ytterligare en handfull svenskar därmed lämnar kalvinismen och totalitarismen och liberalismen bakom sig!

  Gillad av 1 person

 15. hej san skriver:

  men att Svenskar skulle vara ett rättfärdigt folk, att det saknas anledningar för vårat lidande – det lär vara en mycket allvarlig vanföreställning det med. det som pågår idag och som de flesta med all sannolikhet inte gör mycket för att det ska ändras på – DET ÄR DET STÖRSTA MASSMORD GENOM TIDERNA! dessa förbannade aborter är det jag pratar om. stället med störst risk att bli mördad har blivit i sin egen morsas mage! och detta pågår medans de mest perversa av oss springer halvnakna runt på gator och torg – med militären som dansar bredvid! de marcherar och viftar på en förbannad flagga PRECIS SOM OM DE HADE TAGIT ÖVER NATIONEN! och helvetets makter har i princip lyckats installera sin diaboliska maskin i så gott som varje mans hus där vi tvingas se på spektakelt. över hela världen! WTC 2001 lär nog också vart ett Sataniskt offer, för att de perversa och de som hatar och förbannar och som föredrar lögnen ska falla ännu längre in i mörkret. Finns ett mycket suspekt youtube-klipp där man kan se G.Bush i en skolklass, och barnen säger typ att ”planet måsta krasha in i stål” och det ska ha varit i samband med att flygplanen(missiler eller whatever kan det givetvis handla om också) flög in i tornen och jag har jämfört de videosarna hyffsat grundligt och det verkar vara samma som visats i massmedia om händelsen, dock möjligen olika kameror och det var ju fullt av vuxna i klassrummet med som troligen spelade in.

  och det är knappast en slump heller att utrikesministern blivit mördad. Lotten är Kastad men HERREN bestämmer utgången, står det om i den heliga bibeln. ©

  btw, hyffsat relevant tror jag:

  Gilla

 16. BjorkBloggen skriver:

  Bra skrivet. Vad gäller bibelverserna så säger Jesus att det är en synd att ”med begär” se på en annan kvinna, och sammanhanget gäller gifta personer eftersom ämnet är otrohet och äktenskapsbrott. I KJV står det ”whosoever looketh on a woman TO LUST AFTER HER …. ”. Tyngdpunkten ligger alltså på någon som aktivt åtrår/lustar efter någon annans hustru (och därmed odlar detta i sitt hjärta). Jesus säger inte att det är en synd att anse att en eller flera kvinnor är rasande attraktiva och tilldragande. (Vi är skapta för att dras till det andra könet.)

  Vad gäller ”avsky” så säger Matt. 5:22 i KJV ” whosoever is angry with his brother WITHOUT A CAUSE shall be in danger of the judgment”. Om man är arg på sin broder utan anledning så syndar man alltså, men däremot inte om det finns en logisk anledning. Jesus själv var ju arg på de som växlade pengar utanför templet och sparkade ner deras bord.

  Bibeln säger att vi ska be för våra ovänner.

  https://bjorkbloggen.com/2014/03/04/var-och-en-som-med-begar-ser-pa-en-kvinna-har-begatt-aktenskapsbrott-matt-528/

  Gilla

 17. Gösta Johnsson skriver:

  Den dystra förvandlingen av ett homogent Sverige med ett tålmodigt, eftertänksamt, rättskaffens arbetande folk började 1975 när Palmeregeringen drev igenom att Sverige skulle bli mångkulturellt ( se och läs proposition 1975 den 27 februari med beteckningen 1975:26.). Då förstod man kanske inte hela vidden detta skulle komma att föra med sig. Men därefter måste den stora skulden till dagens kaos läggas på Fredrik Reinfeldt och alliansen som 2006 tillträdde. Sedan befästes detta ytterligare när denne Fredrik med hjälp av Miljöpartiets dåtida företrädare öppnade gränserna för i princip fri invandring av såväl bidragsturister som kriminella i olika nivåer. Ingen kontroll. Dagens regerings med S+ MP och stödpartierna C + L fortsätter tyvärr den för landet destruktiva ”öppna-gränser-politiken”.

  Dessutom lyckades denne Fredrik med konststycket att avveckla försvaret. Jag minns hans uttalande på en försvarskonferens i Sälen ” försvaret är ett särintresse” som inte behöver stärkas eller ens underhållas utan gav i uppdrag tillsammans med sin regering att sälja ut allt försvarsmaterial och de flesta tillgångarna till reapris dessutom! Nu står den stackars Ulf Kristensson och kämpar för ökade anslag….men han var med under FR-åren och reade bort försvaret. Svårt med trovärdigheten där.

  Det M nu behöver göra för att få en upprättelse hos större delen av svenska folket är att ta avstånd öppet och rakt från Fredrik Rs (och för den delen även Carl Bilds) katastrofala delaktighet i förfallet av vårt försvar!.

  Gillad av 2 personer

 18. lookslikeanangel skriver:

  DÄR JAG BOR

  är folk väldigt fokuserade på träning!

  Man kan tycka att det hela är väl ensidigt. Mindre
  intresse för t.ex. kultur eller politik och samhällsfrågor.

  Men det är klart; att plåga sig till max i motionsspåret
  är kanske bara en annan betalningsform för SKULDEN.
  Med pulsmätning.

  Förresten, vad är skuld, plikt, solidaritet, snällhet,
  omsorg….

  Gillad av 2 personer

 19. GWI skriver:

  I mitt barndomshem efter kriget började vi varje morgon med psalmen ”Din klara sol går åter upp”. Den nya dagen var en gåva. Det var en skyldighet att ta den positivt, som en möjlighet att göra något av sig själv och sitt liv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.