Mohamed Omar: Midvinter

Mohamed Omar

KULTUR Idag är det tjugondedag Knut och det har alltså gått tjugo dagar sedan julafton. Julen är slut, pyntet ska tas bort och granen plundras och bäras ut. Jag tog farväl med en sista sväng:

Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring.
Granen står så grön och grann i stugan…

Men min gran var inte grön och grann. De sista dagarna har jag försummat den. När granen låg naken och väntade på att släpas ut till sin grav tog jag en kvast, svepte två gånger och ropade: ”Ut, ut, nu är julen slut”.

”Midvinterns köld är hård”, står det i Viktor Rydbergs omtyckta dikt. ”Tomten” högläses ofta på julafton. Men midvintern inträder snarare i mitten av februari. Midvinter, det är mitten på vinterhalvåret. När börjar det? Traditionellt har man i Sverige räknat vinterhalvårets början vid Helgonmässan, alltså Alla helgons dag, den 1 november, och dess slut vid Valborgs dag den 1 maj. Sommarhalvåret kallas ibland bara sommaren, vilket kan vara förvirrande. Sommar på Valborg? Det är ju vår, tänker man.

Men på Wikipedia läser jag att ordet midvinter kan betyda två olika saker, dels den mörkaste tiden på året, vid vintersolståndet, och dels den kallaste tiden på året, vid mitten på vinterhalvåret.

Förr använde man månen för att hålla reda på tiden. Tacitus berättar om germanerna att höll sina sammankomster ”på bestämda dagar, antingen vid nytändning eller vid fullmåne”.

Det verkar rimligt att de höll sina fester vid fullmåne när det var ljust ute.

I fredags, den 10 januari, var det fullmåne, hela månens skiva var tänd. Jag och några vänner begav oss till Gamla Uppsala där vi besteg kung Adils hög. Från högens topp kunde vi se stjärnorna blänka på den svarta himlen:

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Kungs Adils, han som ska vara i begravd i högen, dog vid ett blot, disablotet. Det torde ha varit fullmåne då. I Nordisk familjebok kan man läsa:

Ynglingasagan berättar om konung Adils’ död, då han var vid disablot och red kring disarsalen. Disablot firades i Uppsala under hednatiden i slutet af februari eller början af mars samt var förbundet med alla svears ting och en marknad.

Hur dog han? Han föll av sin häst och krossade skallen i fallet. Sveakungen Adils, som hade sitt säte i Uppsala på 500-talet, är nämnd i det engelska Beowulfkvädet. Där kallas han Eadgils.

Tjugondedag Knut har dock inte fått sitt namn efter en död kung, utan efter en död prins. Och han dog inte som Adils genom en olycka, utan genom ett mord. Den danske prinsen Knut Lavard, som levde 1096 till 1131, mördades den 7 januari och blev sedan krönt med helgongloria av kyrkan. Han var prins eftersom han var son till kung Erik Ejegod.

Knut Lavard

På Knuts tid varade julen fram till trettondagen den 6 januari. Hans fiender mördade honom dagen efter julens slut, för då, när julefriden var över, var straffen inte lika stränga. Dagen, hans himmelska födelsedag, fick så hans namn i almanackan. När man i Sverige år 1680 förlängde julen med en vecka så flyttade man Knuts namn till tjugondedagen.

Vad ska man sjunga på sitt Knutsgille? Jag tycker att man ska sjunga ”Liten julvisa” eller ”Raska fötter springa tripp, tripp, tripp” eftersom sista versen går så här:

Snart är glada julen slut, slut, slut.
Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän,
Ty det har han lovat.

En annan, något vuxnare, visa är Bellmans ”I januari månad, gutår”:

I Januari månad, gutår!
Så köpte jag mig en väst drap d’or;
Sen köpte jag i Stakens gränd
En råck nyss vänd;
Och uti Martii månad, Cousine
Så köpte jag, oändligt fin,
En Nattråck af pärlfärgadt satin.
Slå i mer vin.
Hurra! från Mars til Maj, kära vän,
Så hade jag ingen fyrk mer igen,
Och hvarken Byxor, Råck eller Skor.
Drick, drick, drick, drick min Bror.
Från Junii, Julii, så til August,
Intil September söt och förtjust,
Så satt jag naken, full och ful.
Och så kom Jul.

Bellman nämner inte tjugondedag Knut, men både månaden januari och julens högtid finns med. Jag önskar er ett gott slut på julen!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)