Mohamed Omar: Fult, men på ett vackert vis

Mohamed Omar

KULTUR I Verner von Heidenstams första diktsamling Vallfart och vandringsår från 1888 hyllar han glädjen i Österlandet. Det är inte verklighetens Österland han målar, utan något som mer liknar sagorna i Tusen och en natt. Det är hans egen dröm om en sorglös tillvaro av fantasi och sensualism.

Men när diktsamlingen Dikter kommer ut 1895 är Heidenstam hemma. Han hade varit hemma i yttre mening i många år, resorna i Österlandet gjorde han på 1870-talet, men nu var han hemma i sitt inre. Han kände sig hemma i sitt eget land. I dikten Hemmet skriver han:

Ett hem – det är det fästet
vi rest med murar trygga,
vår egen värld, den enda
vi mitt i världen bygga.

Jag vill inte jämföra mig med Heidenstam, han är som diktare och tänkare oerhört mycket större än jag. Men jag känner igen mig i denna erfarenhet, att längta bort till och romantisera en främmande värld, för att sen återupptäcka min egen värld. Den är värdefull, inte för att den är vackrare, rikare eller bättre än andra världar, utan för att den är min egen. En sak som är min är alltid mer värdefull för mig än en bättre sak som tillhör någon annan.

I dikten Kosmopoliten skildrar Heidenstam kärleken till hemlandet så här:

Han menar, att hans land av sten och ris
är kanske fult, men på ett vackert vis.
Han tror, att som en gammal tjänstekvinna,
av vilkens hand man barn blev skött och förd,
får i sin tafatthet ens tår att rinna
av både skratt och av att man är rörd,
så lockar oss till gråt vårt land, vårt hem.

Det fattiga och kärva och kalla Sverige är kanske fult, men på ett vackert vis. När man ser något med kärlekens ögon så är det vackert, även om det är fult. Dina barn som du älskar kommer alltid att vara vackra i dina ögon, oavsett deras ”fulhet”, det vill säga brister och svagheter. Kärleken beror inte på att dina barn är smartare eller mer framgångsrika än andras barn.

Nu är det ju också så att Sverige faktiskt är bättre än många andra länder. Men om vi älskar hemlandet för att det är bättre, ska vi då övergiva det om det skulle börja gå dåligt? En förälder älskar sitt barn i framgång och i motgång. Trohet är en del av kärleken.

Jag jämförde tidigare hemlandet med en sak, en ägodel. Den jämförelsen är bara delvis sann. För om du säljer eller ger bort en sak så är den inte längre din. Men hemlandet kommer alltid att vara ditt. På samma sätt som dina barn alltid kommer att vara dina. I dikten Hemlandet skriver Heidenstam:

Vem såg den gamle ej med vemod minnas
de minsta ting, som livet värde gav.
Han minns den dörr, en böjd och gråtögd kvinnas,
där gossen drog på vandring mot en grav.
Han minns vart rum, om också lågt och armt,
vart myrtenstånd på blekta fönsterborden.
Hur skulle hjärtat famna mindre varmt
den bygd, det land, som blev vårt hem på jorden!

Det finns folk på jorden som inte har något hemland. De kan känna stor sorg och saknad. Det finns ingenstans i världen där deras språk och deras kultur får vara självklara och komma först. Och människor kan inte leva av bröd allena, andliga saker, som till exempel hemkänsla betyder mycket för vårt välmående. När jag ser hur hemlösa folk har det kan jag inte annat än känna tacksamhet över det jag har. Men jag känner också ett ansvar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

12 reaktioner på ”Mohamed Omar: Fult, men på ett vackert vis

 1. Fredrik Östman skriver:

  Det är precis åtskillnaden mellan gemeinschaft och gesellschaft som liberaler och socialister inte vill förstå. De vill förstöra och förbjuda gemeinschaft (för alla utom dem själva) och överallt och alltid ersätta den med gesellschaft. När vi har förstått detta, så har vi också förstått att det inte bara är detaljer utförandet vi vänder oss mot. Det är inte bara massinvandringen vi vänder oss mot. Dessa problem kan inte lösas inom det totalitära paradigm där allt är gesellschaft och gesellschaft är allt. De kan inte lösas ”om bara” man fattar bättre detaljbeslut, ”om bara” sunt förnuft får råda i det lilla. Nej, sunt förnuft måste fås att råda i det stora, så att vi får ha det lilla i fred.

  Gillad av 13 personer

  • ts skriver:

   Precis, ditt sanning, rätt och liv är vad det handlar om, vi måste komma förbi denna naiva syn på kristendomen som många bär.

   Vad ger mening i livet, vad tror man på och vill bevara över allt annat, bevara över tid? Man måste ha barn för att förstå detta inom sig, för man vill bevara ett gott liv för barnen, ett liv i trygghet där de kan efter sina egna förutsättningar uttrycka sig och skapa fritt som individer, och att de kan använda de redskap som givits dem, nämligen naturens lagar och skönhet. Det betyder att man vill bevara sin familj, och därmed sitt närområde och därmed sin by, sin stad och till sist sitt land, den största region över vilket folk av kompatibel livsåskådning gemensamt kan bestämma. Vidare, endast denna tro och livsåskådning kan finnas inom landets gränser, för annars hotas friheten och tryggheten. Det räcker egentligen med en enda som inte tror på ovanstående, tror de på nåt annat så är de ett hot i längden, ett hot mot sanningen som vi tror på, den rätt vi tror på och ytterst livet. Därav budet att man inte kan ha någon annan tro jämte denna, ingen annan gud skrev man.

   Vi har slutat att förstå detta, men vänstern utgör därför från början ett inre existentiellt hot mot sanning, rätt och liv, vänstern förstår detta och har agerat därefter från början (att infiltrera kyrkan var förbi självklart för socialisterna). Vi har nu dessutom fått hit den andra stora gruppen på jordklotet förutom socialister som inte ser värdet i sanning, rätt och liv, utan de hyllar alla döden, IS och Greta.

   Gillad av 7 personer

  • Jan Andersson skriver:

   En människa som inte upplevt det lilla, kan inte styra i det stora.

   Churchill: ”Ju mer du vet om om historien, desto längre kan du troligen se framåt”.

   Gillad av 8 personer

  • olle reimers skriver:

   Mycket bra skrivet och sammanfattat, Fredrik Östman!

   Jag bodde i Spanien i femton år men reste till Sverige i egen bil varje sommar. Varje gång förundrades jag över den sällsamma hjärtklappning jag fick när jag (på den tiden) körde av färjan i Helsingborg. Det var en ny värld som öppnade sig. En förtrollad värld.

   Känslan gick snabbt över men jag reflekterade över hur stark den var där, varje gång. Jag var hemma; helt enkelt!

   Nu, när det känns som om man låter rasera ens hem inifrån, växer ilskan i kroppen i motsvarande mån.

   Gillad av 2 personer

 2. Richard IV skriver:

  Läste just en kommentar från Christopher Langan som kanske kan passa här (i alla fall inte vara helt felplacerad):
  ”Why are they always talking about the need for others to show ”compassion” without giving away their own wealth to the poor? (I’ll bet I’ve given away more than most of your friends have, at least as a measure of what I have / the sweat of my brow.) Why are they always crying that economic migrants deserve a home here, yet never share their own homes (of which they often have several) with migrants? Why, as they deplore gun owners, do they live in gated communities and heavily patrolled neighborhoods that keep them safe from the fashionably complexioned targets of their supposed charity? And why, if they’re so empathic, do they invariably reserve their Christlike empathy for people of other ethnicities, disowning their own and hanging their own nearest genetic relatives out to dry? Why, if the education system should be fully diversified and teaching to the lowest common denominator, do they send their own children to private / wealthy / nonviolent schools? And so on. If you ask yourself such questions, you may eventually begin to see that there’s something very wrong with such people, and that they haven’t been entirely honest with you.”

  Iofs självklart, men väl formulerat.

  Gillad av 3 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Eddie jag håller inte med dig, jag finner dig intressantare att läsa än den högtravande Heidenstam.
  Du är verksam i vårat nu, du är verklig och tänker. Han är en tankefigur från en svunnen tid, om han led eller kämpade på riktigt vet vi inget alls om, kanske hade han en hemlig mecenat som både bidrog och tog för sig, det vet vi inget om.
  Historien förskönar och förbättrar för vinnarna och förnedrar förlorarna, det syns om och om igen.
  Åter ditt sökande och dina texter är som jag ser det mycket god konst.
  Varm hälsning från mig ser fram mot fler av dina verk.
  Göran.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Hyllengren skriver:

   Per Gedins tjocka och härliga verk om Verner von Heidenstam, Ett liv, ger färg och sammanhang åt Heidenstam och hans tid. Dessutom knyter den fint ihop vårt nyligen förflutna med oss själva. ”Heidenstam var medelpunkten för intresset och det blev fest och glans så fort han kom med”!

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Heidenstam fångade något centralt, som står sig även i vår tid. Jag tror att de flesta, liksom jag, får gåshud när vi lyssnar på Jussis tolkning av Sverige.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.