Bitte Assarmo: Det finns anledning att vara skeptisk till avslöjandena från Uppsala universitet

Bitte Assarmo

KULTUR Just nu sprider de stora medierna ”nyheten” att vikingarna led av klimatångest. Efter att ha ägnat närmast en evig tid åt att försöka tolka den mystiska så kallade Rökstenen har forskarna nu nämligen, nästan som genom Guds försyn, kommit fram till att det är just detta budskap som står inristat på den hittills svårtolkade runstenen. Flera tidningar, som Aftonbladet och DN går så långt som att påstå att runorna är en ”klimatvarning”, nästan som om vikingarna skulle ha haft en övernaturlig förmåga att se in i framtiden.

Det är synnerligen intressant att denna nya, tvärsäkra tolkning avslöjas just nu, när klimatet är ordet på allas läppar. Går den nya tolkningen att lita på, eller är den en eftergift åt dagens klimatkonsensus?

Som garant för tolkningen står Uppsala universitet. Och de är uppenbarligen helt säkra på att de nu hittat Svaret med stort S. Så här skriver de, under rubriken Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof, i ett pressmeddelande:

Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor.

Rökstenens gåtor nu är lösta en gång för alla, alltså. Så bra då. Men… hur trovärdig är egentligen informationen från Uppsala universitet? Det är trots allt inte särskilt längesen man var precis lika tvärsäker på att vikingarna åkallade Allah och lät sig begravas med muslimska symboler.

Då, 2017, var det arkeologen och textilforskaren Annika Larsson som ”avslöjade” att hon hittat bevis för att vikingarna var så starkt influerade av islam att de trodde på den muslimska varianten av himmelriket och åkallade Allah och den förste imamen Ali i dödens stund. I pressmeddelandet från Uppsala universitet stod att läsa:

Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. I bandens mönster åkallas både Allah och Ali.

”Har visat sig vara”. Och beviset? Ett centimeterlångt sidenband med mönster som med en enastående generös välvilja skulle kunna tolkas som Ali och Allah, skrivna med kufisk stil – om man läser tecknen baklänges.

Det var naturligtvis skrattretande redan från början – inte för att vikingarna var ett isolerat folk som saknade vetskap om islam, för det är för längesen bevisat att de kom i kontakt med islam under sina resor, utan för att ”upptäckten” var en så uppenbar flirt med mångkulturen och ett så övertydligt föraktfullt långfinger åt dem som vågar påstå att Sverige har ett eget kulturarv. Men svenska medier hakade förstås ändå på. Av SVT fick vi veta att vikingarna minsann bar ”lyxiga högtidsdräkter med arabiska och persiska tecken” och Aftonbladet förklarade att ”När de mäktiga vikingarna begravdes, pryddes deras kläder av tecken som åkallade Islams gud, Allah, och den förste imamen Ali.”

Det dröjde bara ett par dagar innan forskare över hela världen kunde konstatera att alltsammans var rena bluffen, och av flera skäl. Kufisk stil började nämligen användas först flera hundra år efter fyndens datering. Dessutom hade ”upptäckten” gjorts i efterkonstruerade mönster och inte i existerande mönster som finns i verkligheten. Det borde räcka för att orsaka en skammens rodnad på varje seriös forskare, men Annika Larsson skämdes minsann inte. Hon ville inte ens bemöta kritiken, för den var ”oseriös”. Det säger en hel del om hennes trovärdighet som forskare, och kanske även ett och annat om Uppsala universitet.

När nu samma universitet har ”löst gåtan” om Rökstenen finns det därför anledning att vara skeptisk. Den svenska universitetsvärlden är nämligen värdegrundsstyrd in i minsta lilla forskningsrön.

157 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Det finns anledning att vara skeptisk till avslöjandena från Uppsala universitet

 1. heraldikern skriver:

  Inte för att jag på något sätt nedvärderar vikingarna och deras intellekts rörlighet. Men att påstå att de skulle ha börjat fundera på vädret som ett allvarligt hot mot mänskligheten är ju så fruktansvärt korkat så det kan ju bara komma från Uppsala Universitet.

  Om det universitetet kommer med ytterligare en tredje stor fantasiprodukt och kallar den en produkt av seriös forskning så är det nog dags att ifrågasätta universitetsvärdigheten.

  Gillad av 11 personer

  • ts skriver:

   Aha, seriösa universitet får alltså producera två politiskt styrda fantasialster?

   Jag rekommenderar detta samtal som handlar om en ny film som heter ”No safe spaces” som beskriver hur vänsteraktivister tagit över universiteten i USA:

   Gillad av 4 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Har du hört talas om missväxt, Heraldikern? Tror du att skördarna påverkas av ”vädret” eller är de helt fristående av sådana yttre faktorer? Människor i äldre tid var betydligt mer utsatta för förändringar i väderleken än vad vi är idag.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Det har ibland förekommit jättelika vulkanutbrott på jorden som förmörkat atmosfären och minskat solinstrålningen under ett par år, med påföljd att fotosyntesen bromsats och missväxt och svält härjat i stora delar av den befolkade världen. Det kan mycket väl hända igen, flera vulkaniska områden är just nu mer aktiva än på länge och nya jättelika askmoln skulle för det första stoppa den mesta flygtrafiken med totalt förödande konsekvenser för globalisternas världshandel och dessutom skapa mass-svält i de länder som inte kan betala sig ur problemet. Sverige ligger dåligt till eftersom vårt jordbruk är halverat och vi måste ha hjälp utifrån, som nu plötsligt inte finns; alla behöver själva allt de kan odla.

    Det kan hända om en timme eller hundra år. Och det har inte ett skit att göra med människans helt försumbara påverkan på klimatet, eller med klimathotet överhuvudtaget eftersom allt blir som vanligt igen efter ett par år, när askstoftet har sjunkit ner till mark och hav igen, som så många gånger förut.

    Gillad av 9 personer

   • heraldikern skriver:

    Jag är inte så säker på att Vilkingarna eller över huvud taget folket på den tiden kopplade vädertillståndet och dess olika händelser till det vi idag kallar klimatet. Man hade helt andra föreställningar om världsalltets påverkan.

    Det allom övergripande var av religiös natur.

    Man dyrkade gudar för att få ett bra leverne och man trodde att gudarna var vreda och hämnades på mänskligheten då olika naturkatastrofer inträffade.

    Det är upp till varje människa att tycka och tänka vad dom vill om detta. Men när forskare påståsår att Vikingarna tolkade det som klimatångest måste man verkligen undra om dom är seriösa eller inte. Det kan bara inte vara så. Sedan kan du Anna vrida och vända på detta i oändlighet för att inte förlora ansiktet. Det blir ändå inte en logisk eller ens sannolik tolkning av rökstenen.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Anna, varför är det ”märkligt”? Det är i högsta grad jämförbart med ”Gretasyndromet”; d.v.s. grundat på religiös villfarelse.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Det märkliga handlar om att jag skulle vrida och vända på saken för att inte förlora ansiktet. Jag är en vetenskapligt intresserad västerlänning, inte en traditionell japan som är rädd för att ”förlora ansiktet”.

    Gilla

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Uttalandena från ”forskare” på Uppsala universitet ger en déja vu känsla, som hämtad från ”framstående” sovjetisk politiskt önskad forskning.
   Har vi verkligen sjunkit så djupt?!

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Nja, nog har vädret varit centralt i många kulturer. Fast här var det inte direkt uppvärmning som man oroade sig för.

   ”Fimbulvintern sades vara en vinter som varade i tre år utan någon sommar, och förebådade alltså Ragnarök, världens undergång.”

   Gillad av 1 person

  • Jonas skriver:

   Bitte, du verkar ju inte ha läst tolkningen överhuvudtaget så detta inlägg blir ju totalt meningslöst då det baseras på din fantasi om tolkningen.

   Gör om, gör rätt.

   Gillad av 1 person

 2. Laura skriver:

  Så outsägligt sorgligt att vårt äldsta universitet, mitt universitet, släpas i dynga och dy av fanatiska politiska aktivister utklädda till ”forskare”. Exemplen är löjeväckande men mest blir jag gråtfärdig över hur generationers kunskapsbyggen och ansträngningar skändas av att onda parasiter till ”forskare” får agera på samma plats. Själva ordet forskare är också förbrukat. Uppsala universitet måste förpassas till skamvrån i sällskap med alla andra politiserade propagandainstitutioner som förr i tiden var lärosäten.

  Gillad av 18 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Där tar du fel. Den gamle arkeologiprofessorn Bo Gräslund och runologen Henrik Williams är inte några ”parasiter” utan seriösa forskare, som har vigt sina liv åt sina ämnen. Jag har själv studerat för dem när jag kom till Uppsala i början av 80-talet.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Och deras institutioner har nu hamnat på en lista som innebär besparingar och kanske på sikt nedläggning? Vad skulle kunna vara bättre än att fejka en historia på dagens mest diskuterade ämne och som ingen annan i landet kan avslöja utan att visa sig vara dilettanter jämför med dessa (nu före detta trovärdiga) experter. Så snabbt gick det att dra ner byxorna på dem.

    Gilla

   • bmassarmo skriver:

    Naturligtvis finns det en mängd seriösa forskare vid Uppsala universitet, liksom vid alla andra universitet – jag skulle säga att den absoluta majoriteten är seriösa. Min tanke är bara att man bör iaktta ett visst mått av skepticism när det gäller avslöjanden som slås upp på det här tvärsäkra viset.

    Gillad av 2 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Jag tycker att man får skilja mellan hur forskningen presenteras av av UU:s pr-avdelning och den faktiska forskningen. Också seriös forskning kan presenteras på ett sätt som får den att framstå som oseriös.

    Gillad av 2 personer

   • bmassarmo skriver:

    Jag tycker att PR-avdelningen borde vara lika seriös som resten av universitetet, så jag tycker inte alls att man ska skilja på dem. Men jag förstår ju hur du menar, och om man gör det – alltså skiljer mellan dem – så kommer ju saken i ett annat läge,

    Gillad av 4 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Jag tycker att man bör se och uppskatta det som är gott och seriöst inom forskningen. Det är svårt att vara vara humanistisk forskare idag, ofta får man kämpa i motvind på politiserade universitet. Ändå gör många ett mycket gott arbete.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Anna Lindén; om inte de seriösa forskarna upphäver sin stämma beträffande hur deras forskning används i propagandistiskt syfte för att nå politiska mål som de inte ens fått vara med och bestämma om och som inte överhuvudtaget har med seriös forskning att göra; vem är det då som ska slå larm? I annat fall blir ju deras forskning i bästa fall meningslös i värsta direkt skadlig för vetenskapen och samhällets utveckling.

    Det är helt enkelt en bjudande plikt att blåsa i visslan eller klinga i skällan om man upptäcker att det man ägnar sig åt missbrukas av andra. Oppenheimer; t.ex. var inte så glad för hur hans forskningsrön kom till användning i august 1945. Det borde inte du vara i motsvarande situation heller.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Om min forskning hade använts för att tillverka och använda en atombomb hade jag reagerat offentligt, så mycket kan jag säga, Olle. Jag beklagar också att seriös vetenskapsjournalistik numera allt som oftast lyser med sin frånvaro, men det är omöjligt att blåsa i visslan för allt strunt som skrivs i pressen.

    Jag tycker att forskare skall ägna sig åt den tredje uppgiften, det vill säga skriva populärvetenskapligt för den intresserade allmänheten, om de behärskar den konsten. Det är viktigt att nya vetenskapliga rön når ut och allmänheten har rätt att få kunskap, eftersom vi betalar forskningen med våra skatter. Förhoppningsvis kan vi se fram emot en både gedigen och lättillgänglig bok om Rökstenen och dess text inom något år.

    Gilla

 3. Aurora skriver:

  Läste att det var ett skattefinansierat forskningsprojekt om Rökstenen. Det betyder att resultatet förväntas bli det som finansiären önskat. Det är naturligtvis skrattretande om inte skrattet fastnar i halsen med vetskap om att det är på största allvar av pk-makten. Det påminner om Nordkorea som lyckades slå i sina medborgare att Nordkorea vann VM i fotboll när de inte ens deltog. I Nordkorea är ju mobiltelefonerna tomma skal som endast ger användaren statens propagandainformation.

  Gillad av 4 personer

 4. Martin M. skriver:

  Helt rätt, Bitte. Det finns inte en fakultet som saknar värdegrundsarbete inom svenskt högre utbildningsväsende. Överallt har de en ansvarig för mångfald och genusfrågor. Indoktrinering är a och o, t ex börjar varje lärarutbildning med långa kurser i värdegrundsarbete, förutom att detta senare involveras i alla övriga kurser.

  Obligatorisk introduktion av denna typ ingår även på KTH, Chalmers o s v – alla skall marineras i statsreligionen. Så formas ett lättstyrt folk.

  Gillad av 9 personer

  • Rolf Wasén skriver:

   Kan inte säga något om ”sanningshalten”, men anmärkningsvärt att det verkar vara kalla perioder som man med fog var rädda för. Inte heller kan väl människans ”klimatavtryck” varit stort under vikingatiden?? Säger nog mer om tidsandan som rådde och erfarenheter av fallande temperaturer. Dagens journalistik???

   Gillad av 3 personer

 5. solbergaord skriver:

  Självklart är de allra flesta forskare vid våra universitet och högskolor seriösa och idogt arbetande inom sina områden. Forskning av betydelse publiceras som bekant efter kollegial granskning i renommerade vetenskapliga tidskrifter. Sedan är det en helt annan sak att flera universitet och högskolor ger ut informationsblad innehållande diverse intervjuer och spekulationer, med ringa eller obefintliga kvalitetskrav. De nämnda tolkningarna av Rökstenens budskap hör troligen till denna kategori.

  Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Nej, tolkningen av Rökstenens text hör inte till de spekulationer med obefintliga kvalitetskrav som du nämner, Solbergaord. I en kommentar längre ned länkar jag till den vetenskapliga texten.

   Gilla

 6. ts skriver:

  HaHa, ungefär som att det muslimska landet Iran ”råkade” skjuta ner ett plan. Sicka fegisar, totalt utan heder så darrar de inför Trump.

  Lite mer off-topic men när vikingar nämns så tänker jag på brawlers, berserks och jarlen. Jag återupplever min barndom då jag lekte med småkrigare och ställde upp arméer mot varandra i datorspelet TABS, Totally Accurate Battle Simulator. Som schack med vikingar mot hopliter mot medeltida riddare eller pirater. Skitkul!

  Gillad av 2 personer

  • ts skriver:

   När man ser vad min dator kan göra med dessa armeer så är det lätt att föreställa sig vad USA kan göra med 100,000 drönare med bomber. Eller 10,000,000. Ett nytt WMD.

   Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Jag är så tacksam emot att vikingarna stängde av sina kolkraftverk och slutade flyga runt från det ena klimattoppmötet till det andra, som de länge brukade göra.

  Men varför skall vikingarna och deras dygder vara speciellt intressanta för oss? De var ju inte svenskar! Allting svenskt, utom barbariet, har ju kommit från utlandet, där på något mystiskt sätt denna olyckliga utveckling har kunnat undvikas, där autochthonicitet garanterar kultur och förfining!

  Gillad av 7 personer

 8. Gustaf skriver:

  Man kan inte låta bli att jämföra den här ”forskningen” med det som gjordes av Heinrich Himmlers SS i nazityskland under 30-talet för att hitta bevis för den ariska rasens överlägsenhet.
  Pinsamt är vad det är.

  Gillad av 1 person

   • ts skriver:

    Kanske du har rätt, kanske inte. Denna vänsteraktivism är som en malström. Jag har fått lov att ompröva många, exempelvis David A från Livet på Jorden. Sorgligt.

    Gillad av 2 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Det varken ser ut eller smakar som en bluff, Jan. Inte för den som sätter sig in i ämnet och har tillräckliga bakgrundskunskaper.

    Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Och Incaindianerna, som släpade upp sextonåriga underutvecklade flickor på sina pyramider och tvingade dem att säga ”how dare you!” och ”you have cut the heart out of my living chest!” och andra sådana patetiska fraser. Snacka om klimatmedvetenhet!

  Gillad av 4 personer

 10. ts skriver:

  När vi nu återigen tjatar om denna klimatsvindel så delar jag två klipp med Patrick Moore, en av grundarna till Greenpeace och en riktig vetenskapsman. Det första klippet handlar om valrossar och att det var isbjörnar som jagade dem i döden på Netflix. Det andra klippet tar upp bland annat den stora effekten av ökande CO2, nämligen MER LIV. Jorden har under många många miljoner år fått lägre och lägre halt av CO2, och började närma sig 150ppm, gränsen vid vilket växter slutar växa och liv som vi känner det blir omöjligt. Så att CO2-nivåerna nu stiger betyder att jorden räddas och Moore diskuterar flera metoder hur vi kan producera mer CO2 i framtiden. Det är ironiskt att den dödskult vänstern är angriper just den gas som är nyckeln till liv.

  (Som en parentes så verkar Moore tro att människan står för en väsentlig del av CO2-ökningen, något inte jag gör längre efter att ha följt Murry Salbys forskning).

  Gillad av 5 personer

 11. Anna Lindén skriver:

  Intressanta och spännande forskningsresultat! Det finns ingen anledning att misstänkliggöra de här forskarna, Bitte. De är i högsta grad seriösa. Att populistiska journalister hakar på och vill läsa in sitt älsklingsämne klimatkatastrof kan inte forskarna lastas för.

  Gillad av 3 personer

   • Anna Lindén skriver:

    De presenterar nog bara sin forskning i vetenskapliga fora. Eventuellt kommer det kanske en mer populärvetenskaplig bok, liknande den som Bo Gräslund nyligen skrev om Beowulfkvädet. Det är påfallande att Gräslund tagit sig före att lösa några av den nordiska arkeologins stora frågor sedan han blivit pensionär. Han har verkligen blommat ut på senare tid.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är i deras eget intresse att förbjuda den här sortens falsk marknadsföring! Det är ju denna undfallenheten inför ondskan som har fört oss hit till denna mycket prekära situation. En arab sitter på Riksantikvarieämbetet och smälter ned vår vikingaarv som restmetall, precis identiskt lika med de kinesiska kommunisterna under kulturrevolutionen. Det är inget oväsentligt. Det är centralt. Det är fullaste allvar!

    Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tittade på pressmeddelandet. Bara i rubriken talas det — felaktigt och grundlöst — om klimat. I texten handlar det mest om väder. Vissa antydningar görs att religiösa riter möjligtvis kan ha ett visst samband med eskatologi. Vilken djup insikt!

   Solen, som det talas om, kommer till exempel tillbaka varje dag, om inget skymmer den, den kommer tillbaka varje år, med början vid midvinterståndet. Den försvinner inte vid försämrat eller förbättrat klimat. Klimatet var på vikingatiden gynnsamt. Man åtnjöt det medeltida maximumet.

   Det är möjligt att man har gjort en bättre tolkning av texten på stenen, men när man utmålar sig själv som gretoman får man nog ändå stå ut med att man betraktas som gretoman och att man förlorar all sin trovärdighet och att därmed även den tolkning man antingen bara har hittat på eller mödosamt och samvetsgrant har tolkat efter bästa förmåga även den förlorar all sin trovärdighet. Upp som en sol och ned som en pannkaka. På grund av lögnerna i presentationen är denna översättning förbrukad, omintetgjord. Det borde forskarna har tänkt på i förväg. De har sig själva att skylla.

   Ett ytterligare påpekande: Vikingarna hade förstås ingen som helst aning om vad klimat skulle vara. De saknade helt detta koncept. Det är ett alltigenom modernt begrepp. Att ens antyda att vikingarna intresserade sig för, talade om eller fruktade klimatet eller dess förändringar enligt Milankoviccyklerna och solfläckscyklerna och den kosmiska strålningen är en fullkomligt löjeväckande och amatörmässig anakronism.

   Gillad av 10 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    För att förtydliga: Den koppling till klimatet som görs är, verkar det som, via eskatologin. Alltså: Vikingarna förställde sig att tiden skulle taga slut. Detta är okontroversiellt, när drakarna har gnagt tillräckligt på Yggdrasils rötter kommer Ragnarök. Klimatbluffmakarna föreställer sig även de att tiden skall taga slut. Även detta är okontroversiellt, tiden har redan tagit slut hundra gånger och jorden gått under och allting har brunnit upp och frusit till is flera gånger om, vanligtvis om tio år. Och eftersom de hade en eskatologi och vi har en eskatologi, så var även vikingarna klimatbluffmakare. Det är så löjeväckande primitivt att man häpnar. Vilka stolpskott!

    Gillad av 5 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon bra länk, men bara det där klippet om solen och en titt på vilka forskare som är inblandade, avslöjar för mig att det är seriöst. Arkeologen Bo Gräslund och runologen Henrik Williams lärde jag känna i Uppsala i början av 1980-talet.

   Vad solen beträffar får man väl det säga att det har med mytologi att göra. Att solen skulle kunna försvinna uppfattades nog som ett verkligt hot. Geologer har, om jag inte missminner mig, konstaterat att det skedde ett vulkanutbrott vid den här tiden, som fick den konsekvensen att solens sken fördunklades under ett eller flera år. Konsekvensen blir missväxt och en oro för att solen inte skulle komma tillbaka.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    De har inte gjort en höna av en fjäder och inte kokat soppa på en spik. De har fantiserat ihop något som inte har något som helst sammanhang med fakta. En bättre analogi är kanske Melina Mercouris roll i Aldrig på en söndag, som föreställer sig att de grekiska tragedierna slutar med att de alla går till stranden och badar. Total verklighetsförnekelse.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det stärker min ovanstående tes att det blir en bjudande plikt för dem som vet hur det förhåller sig att göra allt för att motarbeta den desinformation som ligger i att deras rön missbrukas av politiska skäl.

    Gilla

  • Laura skriver:

   Anna Lindén
   Då behöver de gå ut med en korrigering av det journalisterna skrev. Om deras egentliga rapport alltså var seriös, så borde det verkligen ligga i deras intresse att det inte utnyttjas politiskt och förvrängs.

   Gillad av 3 personer

  • bmassarmo skriver:

   Nu kommer ju de citerade pressmeddelandena faktiskt från Uppsala universitet. Det betyder att universitetet står som garant för två avslöjanden varav åtminstone det ena var fejk. Så jag skulle nog påstå att universitetet gärna vill ha den uppmärksamhet som klimatpopulistiska journalister kan ge. Det betyder givetvis inte att forskare generellt är oseriösa – bara att man bör iaktta en viss skepticism när sådana här uppenbart tidsanpassade avslöjanden kommer.

   Gillad av 3 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Så kan det mycket väl vara, Bitte. Det är i så fall tragiskt om man från universitetets sida väljer att sälja ut sig för att få uppmärksamhet från klimatpopulistiska journalister. Det är den seriösa forskningen som förlorar på det.

    Gillad av 3 personer

 12. Elisabeth G skriver:

  Jättebra. Jorden gick inte under på vikingatiden och det kommer den inte att göra nu heller. Där fick klimatfascisterna något att ta lärdom av.

  Det är för övrigt sorgligt att se hur universiteten förstörts. Forskningsfusk borde leda till avsked på grått papper.

  Gillad av 4 personer

 13. Stefan Sewall skriver:

  Sverige är mkt sjukt. En flagrant lysenkoid utveckling inom den nu sk ”vetenskapen” som tidigare inte besudlades med citationstecken utan var högrespektabel i vårt tidigare seriösa ingenjörsland.
  Därpå fullfjädrad pravdoid utveckling inom den s.k. ”journalistiken” som nu måste förses med dubbla citationstecken och fungerar som aktiv lögnmegafon precis som Pravda eller Radio Pyongyang.
  Tragiskt. Alla gudars skymning! Primat-regression.

  Gillad av 3 personer

 14. Anna Lindén skriver:

  Ett bottennapp, Bitte! Det sämsta inlägget på DGS någonsin. Det finns ingen anledning att politisera och misstänkliggöra seriös forskning om vårt lands forntid. Tvärtom, alla vi som bryr oss om Sverige och intresserar oss för vårt lands historia har anledning att glädja oss över Bo Gräslunds, Henrik Williams och de andra forskarnas enträgna arbete.

  Gilla

  • bmassarmo skriver:

   Något inlägg måste ju vara det sämsta också, så är det ju. Men hur ifrågasättandet av Annika Larsson och skepsis mot den nya tolkningen av Rökstenen kan vara politisering och misstänkliggörande av seriös forskning begriper jag faktiskt inte. I grunden tror jag att den seriösa forskningen om vår forntid har misstänkliggjorts betydligt mer av Annika Larssons avslöjandena om de ”kufiska” tecknen än av min text.

   Nu kan det mycket väl vara så att den nya tolkningen av Rökstenen ÄR den rätta, men med tanke på att avslöjandet ligger så rätt i tiden – och med tanke på att Annika Larssons fejkade avslöjande också låg så rätt i tiden när det kom – så anser jag att man bör iaktta en viss skepsis. Det betyder inte att jag är generellt skeptisk mot seriös forskning.

   Gillad av 5 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Jag menar att man måste gå till källorna, i detta fall det konkreta forskningsresultat i form av forskarnas översättning av Rökstenens text, för att avgöra om detta är seriös forskning eller inte. Skepsis är förvisso alltid sunt i vetenskapliga sammanhang, men i det här fallet har forskare för första gången i Sveriges historia kunnat presentera en vetenskapligt godtagbar tolkning till Rökstenens kryptiska inskrift. ”För mig har det nästan varit som att hitta en ny litterär källa från vikingatiden. Sveriges svar på den isländska Eddan!”, säger runologen Henrik Williams. Det är fantastiskt och borde vara en källa till nationell glädje och stolthet.

    Gillad av 2 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Om forskarnas tolkning av Rökstenens text är den slutgiltiga vet vi förstås inte. Forskning är ju till sin natur preliminär. Att tolkningen skulle ligga rätt i tiden håller jag inte med om. Det är bara skenbart och beror på medias vinkling. Att fimbulvintern skulle kunna återspegla en historisk klimatförändring har man talat om i åratal bland arkeologer. Det har ingenting med modern klimatalarmism att göra.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är på inget sätt ett avslöjande att vikingarna dyrkade solen och att Oden förknippades med solen. Vad talar du för goja!?

    Men något klimat finns inte i vikingarnas föreställninsvärld och inte i översättningen.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Vad är det för goja du talar om? Tolkningen av Rökstenens text är ny, även om den bygger på paralleller i gamla källor.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Ur forskningsrapportens Abstract: ”This study proposes instead that the inscription deals with an anxiety triggered by a son’s death and the fear of a new climate crisis similar to the catastrophic one after 536 CE”. Det handlar alltså om effekterna av vulkanutbrottet 536, där solen knappt visade sig på himlen under ett och ett halvt år.

    Gilla

  • Erik2 skriver:

   Jag tycker det var ett bra inlägg. Men en newsflash är inte samma sak som en forskningsrapport. Här verkar de diffa och jag tycker nog att man lämnade ett öppet mål för häcklare med sin newflash från universitetets sida. Jag ställer mig dock tveksam till utsagan om att Vikingarna var isolerade och saknade kunskap om Islam. Det undrar jag det. Ju äldre jag blir desto mer förbluffas jag ändå över att man förr, inkluderat på vikingarnas tid, reste så mycket som man gjorde ändå. Man hade ju handelsvägar ner till Svarta Havet. Isolerade och utan kunskap? Inte Vikingarna. Andra folk kan ha varit isolerade men inte Vikingarna. Tvärtom är ju resandet snarare ett adelsmärke för Vikingarna.

   Gilla

  • bmassarmo skriver:

   Jag håller med dig om det, och är lika glad som någon annan över att man nu, sannolikt, kan presentera en trovärdig tolkning av Rökstenens runor, men universitetets pressmeddelande sätter ribban här. Med en rubrik som lyder ”Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof” försvinner mycket av det seriösa och väl underbyggda tyvärr. Och det är egentligen detta som jag vill komma åt i texten – något som jag uppenbarligen inte lyckats med.

   Gillad av 3 personer

  • ts skriver:

   Anna har fullständigt fel i detta. Det ju exakt samma process som IPCC, under alltsammans så döljer sig säkert en del god forskning men det är inte i denna form det når den allmänhet som betalar kalaset. Knegarna betalar dessa forskares lön, så om deras forskning missbrukas för politiska syften som Anna gör gällande då är det deras förbannade ansvar att göra detta klart! Annars kan de skaffa sig ett riktigt jobb.

   Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Jag har delat forskningsrapporten. Den del av allmänheten som kan läsa engelska språket har full tillgång till den och behöver inte gå via DN och Svt. Det är trettiotre sidor löptext.

    Gilla

 15. Göran Holmström skriver:

  Utmärkt krönika, en liten detalj bara.
  Jag tog kontakt med Annika Larsson via mejl och frågade om ”hennes”, tolkning av vikingen och fick ett trevlig svar där hon berättade att hon sysslade med forskning om tyg och mönster. Den politiska vinklingen saboterade forskningen helt, det enda hon hade konstaterat var att ett mönster hade motiv som kunde kopplas till Islam. Den kopplingen gjorde ju även Frans G Bengtsson
  i Röde Orm då dom var i tjänst hos Alamansur.
  Fienden är fortfarande den samma, att dom ljuger och förvanskar forskning för sin egen del är något vi ska ifrågasätta.
  Undra om vikingarna saknade både Wi-fi och netflix med?
  Kanske var dom ytterst upprörda över att slavarna dom importerat kostade mer än en pizza och just netflix!
  En sak är i alla fall säker hade dom haft så galna ”hövdingar” som vi har så hade dom varit örnars föda hela bunten, förmodligen så hade blodörn varit det avskräckande straffet för många bara för att statuera exempel.

  Gillad av 1 person

 16. Dan skriver:

  Hmm, när man läser Uppsala uni pressmeddelande så är den inte så tokig.
  De säger mer eller mindre att vikingarna kopplade dåliga skördar och torka och hårda vintrar till gudarna och att detta var pga av deras beteende, DVD ett straff. Mao samma religiösa inställning som har funnits i massor av religioner inklusive kristendomen.
  Tycks som att detta är en nyhetsanka skapad av våra idioter till journalister.

  Gillad av 4 personer

  • bmassarmo skriver:

   Det stämmer, men universitetets pressmeddelande sätter ribban. Med en rubrik som lyder ”Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof” har de redan banat väg för feltolkningar. Det är ansvarslöst, tycker jag.

   Gillad av 7 personer

 17. CG skriver:

  Jag väljer att ha en något avvikande åsikt än flertalet. Observera att jag inte tror på den rådande klimathysterin.

  Att man nu framför den här teorin angående Rökstenen visar väl bara på att klimatet alltid har förändrats, eller hur? D v s att rådande ”konsensus” om Hockeyklubban är felaktig Jag ser det snarare som en käftsmäll mot klimathysterikerna, denna teori säger ju faktiskt ”se.. även på Vikingatiden förändrades klimatet”. Att peka på att det fanns översvämningar, stormar, torka, skogsbränder etc i forntiden är ju att svära i kyrkan numera.

  Och att dåtidens människor var oroliga för ett kallare klimat är väl ganska naturligt, de levde i ett samhälle där vädret betydde liv eller död. Vårt nedärvda intresse för vädret är ju varför klimatbluffen haft sådan framgång bland okunniga människor.

  Gillad av 6 personer

 18. Anna Lindén skriver:

  När jag läser det här inlägget och kommentarerna under, ställer jag mig frågan: Vill DGS vara en reaktiv dumhöger, som bara är emot det vänstern står för, eller står vi för en positiv syn på det svenska kulturarvet?

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Anna L — Vi har redan fått prov på hur media påstår att vikingarna mer el. mindre var muslimer, pga en idiotisk forskarbluff.
   Då ligger det nära till hands att göra motsvarande antagande om den nya tolkningen av texten på Rökstenen, som dessutom ”råkar” sammanfalla med Greta-kulten.

   Det handlar om hur vänsterdårarna stoppar sina smutsiga fingrar överallt för att driva sina politiska teser.

   Är själv fd. forskare, och har så småningom insett att seriös forskning ständigt övertrumfas av diverse mäktiga politiska intressen som förvrider och förvränger allt.

   Gillad av 5 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Har du läst forskarnas tolkning av Rökstenens text, Hovs_klipphällar? Jag kan inte se någonting som sammanfaller med Greta-kulten.

    Gillad av 1 person

  • bmassarmo skriver:

   Jag har fått många intressanta etiketter genom åren, allt från kommunist och sossekramare till fascist, men det här är faktiskt första gången jag blir kallad dumhöger.

   På vilket sätt det är reaktivt att iaktta skepsis mot de senaste avslöjandena om Rökstenen, eller att ifrågasätta Annika Larssons fejkavslöjanden, förstår jag dock inte. Och att universitetsvärlden är politiskt anstruken är egentligen ingen ”högeråsikt” utan något som väldigt många olika medier skrivit om de senaste åren.

   Gillad av 4 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Skepsis är sunt, inte minst i vetenskapliga sammanhang. Att universitetsvärlden är politiskt anstruken stämmer även, men det betyder inte att alla forskare skulle vara politruker. Bo Gräslund, en av forskarna bakom Rökstenens tolkning, är en gammal pensionär, som numera mest tycks forska om sådant som intresserar honom. Nyligen skrev han en bok om Beowulfkvädet, som han menar vittnar om historiska händelser på nordisk mark. Aldrig har jag sett honom göra något politiskt utspel.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Varför måste allt delas upp i höger och vänster?
    Fattar inte det, en del av mig vill att alla precis alla ska ha lika hög lön.
    Gör det mig till kommunist då?
    En annan del av mig vill bli den styrande av Sverige, är fascist eller diktator rätt då.
    En tredje vill bara vara ifred i garaget.
    Vilket epitet gäller då.

    Gilla

 19. Nascalinjer som går upp i rök skriver:

  Vi är nog många som minns Erich von Dänikens skrifter om Nazcalinjerna i Peru. En stor fågel sågs bäst från rymden. Och därför måste den ha gjorts av små gröna gubbar. Av ett antal tefatsmän. Hans böcker såldes i höga upplagor. Vem vill inte bli lurad av sin egen flygande fantasi?

  Nu försöker man sig på tricket igen genom att tolka Rökstenens alla runor. Ingen rök utan eld tycks resonemanget gå – återigen. Får den egna fantasin flyga mera fritt blir även flygande tefat, fåglar på en slätt och gröna gubbar till vetenskap.

  Vet inte fullt ut vad Morgan Johansson är för gubbe, men nyligen ville han förbjuda runor. I alla fall några av dem. I vad mån han känner till Nazcalinjerna, och vill förbjuda även dem, känner jag inte till. Däremot minns jag mycket väl hur Talibanerna sprängde gamla statyer. Hur deras världsbild krävde en viss korrektion. Fundamentalism rakt av. Det man inte kommer åt mentalt brukar ofta dynamit rå på.

  I dagens politiska samhällsklimat har man dock hittat en bättre omväg för att slippa all dynamit. Man vill nog inte förknippas med övriga sprängningar i samhället. Så nu vill man slita Rökstenen ur vikingarnas händer. Man följer helt enkelt Erich von Dänikens gamla koncept. Man placerar in det hela i en mer kosmisk dimension.

  Nu handlar det om klimatet. Som gått och blivit synonymt med enbart värmeperioder. Och inte med istider och glaciation. De svenska kodknackarna från sen järnålder, nyss långt ute i kylan, får nu komma in i den globala stugvärmen – tillsammans med gröna gubbar och de indianer som framställde Nazcalinjerna och som förklarades och tolkades av självaste Erich von Däniken. Med den lilla skillnaden att tolkningen nu görs i Uppsala, men väl i linje med Erich von Dänikens Nazcalinjer.

  Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Fyra gamla professorer har slagit sina kloka huvuden ihop och, som det tycks, knäckt Rökstenens gåta. Att du jämför deras forskning med von Dänikens fria fantasier säger mer om dig än om dem, Nascalinjer.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det märkliga är dock att det de kommit fram till, precis nu, överensstämmer med en viss politisk vind som råkar blåsa i en viss riktning. Kan det måhända vara så att de lärda herrarna har fått inspiration från ett för dem oväntat och hittills okänt håll och på så sätt underlättat en 100%-ig konsensus? (För klimatförändringarna råder bara 97%-ig, så de har lyckats bättre).

    På vikingatiden trodde man på gudar, inte på vetenskap. Jag undrar vilken gud de trodde var ansvarig för de klimatförändringar de bävade för?

    Överhuvudtaget tror jag inte ett smack på att de ens tänkte i begrepp som klimat även om de oroade sig för samma sak men som i deras föreställningsvärld hade ett helt annat ursprung.

    Kan man tro att det härskar en viss politisk naivitet inom delar av Uppsala Universitet (som jag hade kontakt med på olika sätt under nästan 30 år, med två av rektorerna som nära vänner)?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Anna, jag har läst forskningsrapporten.

    Att vikingarna såg försämringarna i vädret och kopplade dem till sina religiösa föreställningar finner jag plausibelt och rimligt, med hänsyn till de förändringar och svåra umbäranden de måste ha inneburit. Forskarna har enormt mycket större förutsättningar än jag (jag har noll) att tolka vad som skrevs.

    Å andra sidan fanns det säkert mycket att oroa sig för på den tiden. Livet var i allmänhet kort och brutalt för de flesta.

    Kanske har forskarna själva fått inspirationen till tolkningen av dagens klimatdebatt.

    Vad det möjligen bevisar för mig är att människan inte tycks ha kommit mycket längre på 1 500 år. En majoritet underkastar sig den nya sortens runskrift; den som framkommer när Greta Thunberg intervjuas av Christine Amanpour på CNN.

    På så sätt har du säkert rätt. DN har gjort en höna av en fjäder.

    Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Gillar din tanke som tusan, men inte ens med vår teknologi så är passningen med stenarna vid templet en enkel fråga.
   Till det den astronomiska placeringen av saker, med dagens datorer så är allt plättlätt.
   Men med snöre o cirkelskiva samt kopparhammare, så känner i alla fall jag att det saknas pusselbitar
   Genom årens lopp har jag testat massor av material att arbeta i, inte ens med motorkap och diamantskiva är sten enkelt att jobba i.
   Mvh Göran.

   Gillad av 1 person

 20. Anders skriver:

  Jag läste forskningsrapporten. Fann den intressant och bra. Man menar att Rökstenen har ett eskatologiskt tema men att den också förmedlar minnet av den fimbulvinter som följde efter förödande vulkanutbrott 536-540. Det senare är väl den svagaste delen, men är vad jag förstår en idé som huvudförfattaren drivit i över 10 år.

  Gillad av 5 personer

  • bmassarmo skriver:

   Jag har egentligen ingenting att invända mot forskningsrapporten som sådan, utan främst för hur den presenteras av universitetet, och hur detta slås upp i medierna. Men det faktum att man lade fram Annika Larsson tes om kufiska tecken på samma självklara sätt gör mig skeptisk till hur universitetet hanterar politik, medier och nutidsdebatten i förhållande till sin forskning.

   Gillad av 5 personer

 21. H Portell skriver:

  Kanske koppling till asaguden Tor när han påverkar våder genom sin strid med trollen och genom att kasta sin hammare Mjölner mot dem och då orsakar blixt och dunder. Finns koppling till Tor kan riktad forskning även säkert komma fram till höger – vänster politiken då Tor dyrkades av sk enkelt folk som då mest var slavar ( och någon bonde ). Om Tor återkommer kan han kasta Mjölner även mot dagens troll som man tror sig finna på nätet och kanske också i någon högre utbildningsanstalt.
  Ha en trevlig helg

  Gillad av 1 person

 22. Gerhard Miksche skriver:

  Duktiga forskare. De har rätt fast förväxlat tidsperioderna för den temporära uppvärmningen. .

  Rökstenen ristades i början på 800-talet. Sedan steg temperaturen för att nå maximum kring år 1100. För att sedan sjunka till lilla istiden med början vid medeltidens slut då skeppsfarten till Grönland inte kunde upprätthållas och vikingaättlingarna där dog ut. Fenomenet kallas för den medeltida värmeperioden.

  Gillad av 4 personer

  • bmassarmo skriver:

   Men när man läser med om avslöjandet så framgår det att det var just kyla som skrämde dem. Dock är rubriken i pressmeddelandet missvisande, då det antyder att vikingarna hade samma klimatpanik som många har idag, och så var ju inte fallet.

   Gillad av 5 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Det är väl välbelagt av forskningen att det skedde en serie vulkanutbrott på 500-talet, som påverkade Nordeuropas klimat mycket negativt. Man räknar med att halva befolkningen dog till följd av svält.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, Vendeltid, inte vikingatid. Ingenting i tolkningen har med detta att göra med mindre än att vulkanutbrottet mytologiskt har fasthållits som Fenrisulvens bortrövande av solen. Men de som ristade stenen var övertygade om att detta var en enstaka händelse, intenting att vara rädd för! Det är helt rättfram solkult som utförs av en sörjande fader. Han använde i sin kult sin traderade mytologi! Utan att ifrågasätta den!

    Gillad av 2 personer

   • Therese skriver:

    Jag tycker faktiskt det är stimulerande att läsa dagens debatt,stor heder åt Anna Lindén även om jag inte delar hennes tankar. Och för det mesta sopar hon banan med korkade vanliga inlägg här.
    Men jag undrar,vad finns det efter denna Runsten som stödjer tolkningen av den runstenen som nu gjorts?
    Och då menar jag inte Greta i dag utan mera bevis under de 1000 år som förflutit sen runstenen restes.

    Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Syftar du på tidigare tolkningar av Rökstenens text, Therese? De flesta tidigare tolkning har läst in den östgotiske kungen Theoderiks namn i texten. Sedan har de försökt koppla hela runstenen till honom. Den nya tolkningen bryter med den traditionen och gör en mer lokal tolkning med hänvisning till bland annat Eddans myter.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Som framgår av länken: bygger forskarnas nya tolkning av Rökstenens text på paralleller i fornnordisk och anglosaxisk poesi.

    Gilla

 23. Fabricerad skriver:

  Redan när Wolodarski presenterade DNs övergång till agendajournalistik sa jag att det knappast kommer att dröja förrän vi har agendaforskning i Sverige. Att vi har nått dit sedan en tid tillbaka är uppenbart och nu väntar vi på vilket universitet som presenterar begreppet atendaforskning först!

  Gillad av 1 person

 24. Jaxel skriver:

  Undertecknad har inte forskat i något av de aktuella ämnen och kan därför inte ta ställning till korrekthet i det som rapporteras i det i krönikan länkade pressmeddelandet.

  Fast reaktionen i denna blogg på pressmeddelandet är ju smått bisarr. I pressmeddelandet skrivs följande: ”Skandinavien drabbades av en tidigare klimatkatastrof med sänkt medeltemperatur, missväxt, svält och massdöd.” (Obs sänkt medeltemperatur)

  Denna tämligen oskyldiga utsaga får Assarmo och större delen av kommentatorerna här att gå i spinn och börja snacka om politisering av forskningen.

  I själva verket är det ju flertalet skribenter/kommentatorer här som gång på gång på gång visat sig oförmögna att hålla isär politik/känslor och förnuft/vetenskap.

  Visst man kan diskutera rubriksättningen i universitetets pressmeddelande, det finns säkert en avsikt att väcka intresse genom att använda ordet klimatkatastrof. Fast det är ju i så fall en katastrof med helt motsatta förtecken jämfört med dagens klimatdiskussion. Att vilja få uppmärksamhet riktad mot sin verksamhet är högst mänskligt och knappast något som särskilt utmärker PK.

  Kanske redaktörerna för detta forum borde fundera på om de vill att forumet skall betraktas som seriöst eller inte.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är du som inte är seriös. Det är en serieanakronism av stora mått att blanda samman nutid, vikingatid och Vendeltid i en enda stor sörja. Vendeltidens väderkatastrof hade tre hundra år senare blivit till mytologi. Klimat var inte ett begrepp som existerade vare sig på Vendeltiden eller vikingatiden och väderhändelsen hade ingenting med klimat att göra och ännu mindre med koldioxidutsläpp, vetenskapsbedrägerier och flygskam!

   Gillad av 1 person

   • Jaxel skriver:

    @Östman
    Det är ju du som blandar ihop saker i en enda röra. Har du ens läst pressmeddelandet?

    I pressmeddelandet görs ingen koppling varken till nutid eller CO2. Den kopplingen verkar ha uppstått i din fantasi. Och menar du på fullt allvar att man i historisk/arkeologisk forskning inte skulle få använda ett visst ord, exempelvis klimat, om detta ord inte användes under den refererade perioden?

    Apropå väder. Från NE: ”väder är vinden, molnigheten, nederbörden och temperaturen på en viss plats vid en viss tid.”

    Om ett vulkanutbrott eller annat påverkar vädret under ett års tid sisådär och leder till omfattande svältdöd så är det knappast en väderhändelse. Till skillnad från dig anser jag det avsevärt mer rimligt att kalla något sådant för klimatkatastrof än väderhändelse. (Alldeles oberoende vad människorna vid denna tid kallade det för. Troligen inte väderhändelse i alla fall. Gissningsvis talade man om bestraffning från gudarnas sida. )

    Gillad av 1 person

 25. Steven Jörsäter skriver:

  Jag förstår kommentatorernas frustration med svenska universitet och medier. Den är till fullo berättigad. Men här blev det kanske lite fel.

  Jag tror visst att tolkningen kan vara rimlig, utan att känna till något om själva språktolkningen. Fimbulvintern är definitivt ett starkt begrepp i nordisk mytologi och det kan mycket väl ha en verklig bakgrund, Och de stora vulkanutbrotten på 500-talet är en bra kandidat. Inga av dessa tankar behöver ha något att göra med förfallet på universiteten utan kan istället vara tecken på sant kreativ analys och tänkande.

  Nej, dårskapen kommer in då man blandar in dagens ”klimatkris”. Men den står, såvitt jag förstår, DN-journalisten för, inte forskarna.Det här är faktiskt ett utmärkt exempel på hur galet det har blivit. Dagens ”klimatkris” som är något som kräver precisionsinstrument och långa mätserier för att överhuvudtaget upptäckas, sammanblandas med en verklig kris där hälften av grannarna har dött! Diskussionen kring ”klimatkrisen” framstår därmed som lika löjeväckande och proportionslös som den är. Själva begreppet är en produkt av kvällstidningsjournalistik som tyvärr har spridit sig långt bortom kvällstidningar.

  Nej fimbulvintern visar att vi bör spara våra begrepp och stora satsningar till verkliga kriser. Och att dessa oftast är fullständigt oväntade. Liknande vulkanutbrott som kom på 500-talet kan komma imorgon och med sannolikt lika katastrofala resultat. Det är sådant som katastrofberedskap ska inrikta sig på – att ha exempelvis matlager som räcker i åratal åt hela befolkningen. Att vräka pengar på odugliga FN-organisationer för att motverka en klimatkris som inte finns kommer inte att hjälpa oss ett dugg i ett verkligt skarpt läge.

  Och man undrar vilka ord som journalisterna har sparat för en verklig kris.

  Gillad av 7 personer

 26. Arthur skriver:

  Uppengarligen har journaliskåren bestämt att det skall vara klimattjat i varje tidning varje dag. Det är klart att fantasin tryter efter ett tag. Rökstenens text kan läsas på Wikipedia. Den som ser klimattjat i den tolkar inte utan hittar på.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rökstenen

  Klimatförsämringen på fyra- och femhundratalet är emellertid en realitet som kan vara en delförklaring till omvälvningarna under denna tid.

  Gillad av 1 person

 27. ts skriver:

  Bitte, tveka inte. Lita på din intuition. Annas enorma textmängd visar på att hon har fel. Du har rätt, detta var långt från din sämsta text. Anna kan idag diskonteras helt, hon är jävig. Vi måste våga lita på vår intuition. Din var sund idag.

  Gillad av 2 personer

 28. Lasse Forss skriver:

  Som jag uppfattat det hela så gjordes Rökstenen omkring år 800. Och ångesten härrör 200 år tidigare då det var kallt och missväxt. Ångesten som skildras var alltså verklig, och härrörde från ett kallt och ogästvänligt klimat. Nutidens klimathysteri är helt påhittad. Inte en enda prognos har stämt. Inte en enda varning har slagit in.
  Skulle Rökstenen skrivits 200 år senare, dvs omkring år 1000, hade den säkert varit mera positiv. Då var klimatet betydligt bättre och vikingar började kolonisera delar av Grönlands kust. Man odlade till och med vete där. Men omkring år 1300 fick kolonierna överges då lilla istiden inleddes.
  Alltså. Rökstenens klimatvånda var alldeles säkert upplevd och äkta. Den speglade en kylig period och dess umbäranden. Dagens klimatångest beror på rena lögner om en temperaturstegring som inte ägt eller kommer att äga rum. Om tio år kommer det att bli uppenbart för alla och envar. Då kommer alarmisterna med media i spetsen att ställas i skamvrån. Dit borde de förpassas redan nu. Läs om Trofim Lysenko som lyckades få med sovjetledarna att upplevda umbäranden skulle ärvas till nästa generation och göra den starkare och passa in i sovjetstatens lyckorike. Flera miljoner människor dog av svält innan sanningen kom ikapp befolkningen. Klimathysterin är nästa skräckvälde som kommer att dö sotdöden. De som inser detta bör kämpa emot lögnerna redan nu. Då slipper man stå i skamvrån senare.

  Gillad av 4 personer

 29. Mats R skriver:

  Det som är verkliga forskningsresultat i den här frågan, dessutom intressanta sådana, är att man har kopplat de gåtor som finns inlagda i Rökstenens text till andra samtida, t.ex. anglosaxiska, texter med liknande innehåll. Man har också visat att de här gåtorna syftar på mytologiska föreställningar. Tidigare har Rökstenens gåtor varit svårtolkade, och man har trott att de syftade på historiska händelser, som man numera har väldigt lite kunskap om. Det här är definitivt ett genombrott för vår förståelse av ett av vårt lands mest spektakulära och fascinerande runmonument.

  Var och en har ju rätt att tolka framforskade fakta på det sätt den vill. Ibland är sådana tolkningar bra och intressanta, ibland är de alldeles åt fanders. Försök att pula in klimathysteriska föreställningar av nutida snitt i Rökstenens gåtor får nog anses ligga närmare det sistnämnda alternativet. I nordmännens/vikingarnas religion finns det förvisso dualistiska föreställningar (kärlek-hat, värme-kyla, liv-död, god-ond osv) men det är ju något som finns i de flesta religioner, t.ex. kristendomen. Det kan kanske också vara värt att hålla i minnet, att för vikingarna var det inte värme som var det stora hotet, utan kyla. T.ex. kallades nedersta delen av det dödsrike, som styrdes av den tveansiktade Hel, ”Niflhel”, snöhelvetet.

  Gillad av 2 personer

 30. cmmk10 skriver:

  ”Det säger en hel del om hennes trovärdighet som forskare, ”

  Det är ju inte utan orsak vi har fått begreppen ”killgissa” och ”tjejforska”. 😉

  Gilla

 31. Göran Holmström skriver:

  Rökstenen och dess efterföljare,tillbringade en helt underbar dag med min polare och min nya kompis som jag lärde känna idag.
  Nej ingen av dom är värst lagliga, jag förklarade att röka o olagliga vapen är för mig big no-no!
  oavsett denna skillnad så fick en ny broder idag, han gillade mig lika mycket som jag gillade honom o hans gumma.
  Vi kommer umgås o grilla, samt åka på raggen, dessa människor utanför systemet är så mycket äkta och intressanta än alla låtsas personer som bygger låtsasliv på nätet.
  jag undrar hur ni alla snälla kaniner orkar vara så goda?
  Jag får fan inte ihop pusslet tyvärr.

  Gilla

 32. CG skriver:

  Råkade på detta på Youtube från en forskare i Colorado som har sin kommentar ang forskningasrapporten i fråga. Han verkar inte ha så höga förväntningar på journalister.

  Ganska kul faktiskt att det borta i Klippiga Bergen finns de som studerar vår forntid.

  Gillad av 3 personer

 33. Laura skriver:

  TS
  Oskicket att ge sig på medkommentatorer som personer i stället för innehållet i inläggen är väldigt otrevligt och leder inte till något annat än att göra DGS mindre läsvärt.
  Dessutom avlönas nog inte en präst av allmänna skattemedel utan av svenska kyrkan.

  Gillad av 2 personer

 34. Östanskog - Johansson - Bogdanovich skriver:

  Som kristen uppskattar jag Annas kommentarer här på DGS. Ändå hoppas jag – just i detta ämne – att det blir rejält kallt i Småland och att hon kan ägna sig åt pimpelfiske istället 🙂 Uppsala-forskarna gjorde sig till åtlöje. (BTW om ni undrar över signaturen, titta på senastae Leion-kommentar.)

  Gilla

 35. kolosserbrevetkap3 skriver:

  TS: ”Bitte, tveka inte”. Instämmer! Min intuition säger att Anna Lindén jobbar hårt på att bevara det Sverige som många på DGS vill komma ifrån. Samt att Anna Lindén (kanske) inte förstår det själv.

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Jag är konservativ, inte högerradikal, och anser därmed att det finns svenska och västerländska traditioner som är värda att bevara. En sådan tradition är den fria humanistiska forskningen, styrd av nyfikenhet. I det här fallet har fyra svenska professorer med gott internationellt rykte beforskat ett traditionellt arkeologiskt ämne som är allt annat än politiskt korrekt, helt utan hänvisning till statligt sanktionerade ämnen som genusvetenskap och liknande. Den stora nyheten borde vara att de kommit med en helt ny tolkning av Rökstenens text, inte att DN skrivit en okunnig och populistisk presentation av de fyra professorernas forskning. Den som vill bygga upp Sverige igen kan inte bara fokusera på det negativa. Gör man det blir man en nyttig idiot, som enbart gynnar de nedbrytande krafterna.

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth G skriver:

    ”Den som vill bygga upp Sverige igen kan inte bara fokusera på det negativa. Gör man det blir man en nyttig idiot, som enbart gynnar de nedbrytande krafterna.”

    Så sant!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.