Hittat på nätet: Ryssland planerar för fördelarna med ett varmare klimat

HITTAT PÅ NÄTET Den ryska regeringen har lagt fram en plan för att anpassa landets ekonomi och befolkning till klimatförändringarna, inte bara för att mildra skadorna utan också för att utnyttja fördelarna med en varmare temperatur, skriver irländska RTE News .

Dokumentet, som publicerats på regeringens hemsida, medger att klimatförändringarna kommer att få stora socioekonomiska konsekvenser på människors liv men betonar också de positiva effekterna, såsom minskad energiförbrukning i de norra delarna av landet och större odlingsbara områden.

20 reaktioner på ”Hittat på nätet: Ryssland planerar för fördelarna med ett varmare klimat

 1. Ingvar Froberg skriver:

  Utan att vara något fan av Putin & Co och deras så förefaller ryssarna smartare. De förbereder sig för en klimatförändring som är oundviklig och som utgör den senaste istidens dödsryckningar. Deras fokus är att noggrant analysera det gynnsamma med ett varmare klimat för att anpassa sig och krama ur allt som är bra, i stället för att förlora en kamp mot himlakropparna och atmosfären med meningslösa och destruktiva skatter. Här tillåter vi hysteriska tonåringar påverka politiken och tar till desperata medel som ställer till det för medborgarna till ingen nytta. Kanske är det en avledningsmanöver för att undvika våra verkliga problem som man på Cyklopernas ö inte har en susning om hur man ska hantera eller komma tillrätta med.

  Gillad av 8 personer

 2. Skarprättarn skriver:

  Realpolitik, man kan bara beundra. Att anpassa sig efter verkligheten istället för att försöka uppnå ett mål som redan är utom räckhåll. Det blir varmare. Det blir blötare (på sina håll torrare). Det blir högre havsnivå på sina håll (inte hos oss). Men det går så långsamt att man hinner anpassa sig.

  Det blir konsekvenser för vissa, till exempel holländare som redan parerar havets dyningar, men det blir också möjligheter för andra, till exempel Nordeuropa och Ryssland, som båda kommer att bli mycket grönare och bördigare.

  Trumps avsikter med att vilja köpa Grönland kunde inte döljas. Tids nog blir det en guldklimp. Och att Obama köpte en havsnära kåk på Martha’s Vineyard skvallrar om att man egentligen har koll på läget (kompenserande landhöjning även på Nordamerikas östkust).

  Samma realpolitik i svensk tappning hade varit att ställa om naturligt i takt med att maskinparken ersätts med elbilar, att maxa kärnkraften under utbyggnaden av förnybara källor, att inte skatta fossila bränslen mer än nödvändigt, det vill säga utan att krascha ekonomin och paja landsbygden.

  Gillad av 4 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Nu hoppas man att de även planerar för kallare tider eftersom ”forskarna” inte har en susning om vilket det kommer att bli. Några globala klimatförändringar har man hittills inte upptäckt, allt är en erkänt påhittad bluff, guld värd för nomenklaturan för att flytta fokus från det verkliga problemet, massmigrationen.

  Gillad av 3 personer

 4. Christer E skriver:

  Ett klart dilemma för klimatförnekare (att jorden blir varmare, främst då Arktis).
  Hur kan Ryssland, som många anser agera rationellt, förbereda sig för något som i så fall inte finns?

  Kanske den ryska/sovjetiska traditionen att ”tänja” på sanningen, att när det passar använda uppenbara lögner (ungefär: jag ljuger och jag vet att du vet att jag ljuger) är förklaringen. Ett smart sätt att föra de dumma västerlänningarna bakom ljuset?
  En konspiration inbakad i en annan konspirationsteori? Någon som ropar efter Occam?

  Gilla

   • Christer E skriver:

    Kan hålla med om att “klimatförnekare” inte är ett idealt begrepp, med det finns ju ”livsförnekare” och dessa förnekar ju knappast livet i sig.

    Ofta bildas nya ord för att beskriva ett komplicerat tillstånd, som skulle kräva minst en mening för att beskrivas. Alla (de flesta) torde veta vad som menas med en klimatförnekare.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Uttrycket ”klimatförnekare” säjer egentligen allt om på vilken intellektuell nivå de hetsande ”aktivisterna” befinner sig! Tragiskt….

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Problemet är de som påstår att orsaken är mänsklig aktivitet som därför bör begränsas; trots att vetenskapen visar att det för att nå ytterligare en grads temperaturhöjning krävs en fördubbling av CO2 halten i atmosfären, vilket inte ens den mest inbitna klimataktivist har påstått.

   Gilla

 5. Willy.lindqvist skriver:

  Själv ser jag fram emot att vi i Sydsverige får medelhavsklimat och kan vandra i olivlundar och vingårdar, kan plocka örtkryddor i vägkanterna, att Östersjöns temperatur blir behaglig, att vi slipper frysa vintertid och får lägre kostnader för uppvärmning. Slipper resa söderut för att få uppleva värme. Hoppas klimatentusiasterna inte narras utan håller vad de lovar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.