Bitte Assarmo: Hur länge kan den svenska demokratin överleva i händerna på människor som Morgan Johansson?

Bitte Assarmo

OPINION Morgan Johansson rivstartar det nya året genom att på sin favoritplattform Twitter basunera ut att den som är kritisk till regeringen också är respektlös mot demokratin. Det som föranledde attacken var ett yttrande från opinionsbildaren Ivar Arpi, där denne klargjorde att han anser den nuvarande regeringen vara en styggelse, något som man alltså inte ska få säga, enligt Morgan Johansson. Han anser nämligen att den rödgröna regeringen och dess stödhjul står över kritik.

Den inställningen till demokratin hittar man normalt i länder som Nordkorea och Iran och i det forna Sovjet – länder där regimen inte tål någon opposition överhuvudtaget. Och det är minst sagt illavarslande för den svenska demokratin, i synnerhet som Johansson innehar posten som justitieminister.

Det här är inte första gången Morgan Johansson visar vilken skev inställning han har till sådana viktiga demokratiska inslag som den lagstadgade yttrandefriheten. Hans främsta mål tycks vara att urholka den och det senaste skandalyttrandet är ju bara ännu ett symtom på hans diktatorsjuka. Det står utom allt rimligt tvivel att Morgan Johansson inte klarar av en levande och vital (konservativ) opposition utan till varje pris vill tysta den.

Ivar Arpis kritik mot regeringen är inte bara rättmätig, utan dessutom fullkomligt legitim. Vi har, åtminstone på papperet, verklig demokrati i det här landet och verklig demokrati innebär att det finns plats för olika röster och åsikter. Verklig demokrati innebär alltså inte att Socialdemokraterna bestämmer vad människor får tycka och säga. Nu när vi lämnat 10-talet bakom oss bör därför det socialdemokratiska partiet – om det finns någon anständighet kvar i partitoppen – göra rent hus med den här typen av Nordkoreanska fasoner. Att skattebetalarna tvingas avlöna en justitieminister som leker envåldshärskare är en fullkomlig skandal.

Januariöverenskommelsen bygger på att utestänga landets näst största – eller rentav största, om vi ska tro på de senaste opinionssiffrorna – parti från möjligheterna att påverka, men det slutar inte där. Överenskommelsen har dessutom skapat ett regeringsarbete som hindrar de styrande partierna att föra en vettig och tydlig politik. Det kompromissas hit och det kompromissas hit, och resultatet blir en tandlös och menlös plakatpolitik där medborgarnas vilja får stå tillbaka för partitopparnas egon. Bara det faktum att det forna arbetarepartiet Socialdemokraterna överhuvudtaget samarbetar med fackföreningsfientliga Centern är svindlande – och det omvända är lika horribelt. Vad hände med partiet vars ungdomsförbund slog sig för bröstet med parollen Fuck Facket Forever? Försvann ideologin ner i magen på Annie Lööf när hon tuggade i sig den där skon som hon serverades då hon svek väljarlöftet om att aldrig stödja de sossar hon alltid uttryckt ett sådant fisförnämt förakt för?

Det är många toppar i det samlade politikerväldet som förtjänar kritik. Men Morgan Johansson är kanske ändå den mest obehaglige av dem alla. Utan att blinka tar han sig friheter som ingen demokratiskt sinnad politiker skulle få för sig att göra – samtidigt som han envetet hävdar att de som ifrågasätter honom saknar respekt för demokratin.

I själva verket är det naturligtvis tvärtom. Det är Morgan Johansson som inte respekterar demokratin. Det är vi andra – vi som känner vämjelse och förakt för hans sätt att sköta sitt skattefinansierade arbete och vi som tål att höra olika röster och åsikter i det offentliga rummet – som verkligen respekterar demokratin.

Om regeringen överhuvudtaget respekterar demokratin finns bara ett alternativ för Stefan Löfven, nämligen att ge Morgan Johansson avsked på grått papper. Men eftersom Stefan Löfven själv ifrågasätter människors yttrandefrihet kommer Johansson säkert att bli kvar på sin post.

Vad det säger om regeringens, och stödhjulens, syn på demokrati är inte särskilt svårt att räkna ut. Och frågan är: hur länge kan den svenska demokratin överleva i händerna på människor som Morgan Johansson?

69 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Hur länge kan den svenska demokratin överleva i händerna på människor som Morgan Johansson?

 1. Martin skriver:

  Ja eller i händerna på Stefan Löfven?
  I övrigt åt aldrig Annie Lööf någon av de tusentals skor som hon fick i gåva åtminstonde har jag aldrig hört det så där föreligger ytterligare ett löftesbrott från fru Lööf från Maramö.

  Gillad av 4 personer

 2. pllay skriver:

  Nuvarande regering har inga alternativ till att löpa hela linan ut, ökad och hårdare kontroll, smalare korridor och inskränkta medborgerliga rättigheter.
  Man har genom åren målat in sig i ett hörn, och nu finns ingen väg tillbaka till yttrandefrihet.
  Att släppa åsiktsbildningen och debatten fri innebär slutet för dem, något de inte kan tillåta.

  Gillad av 11 personer

  • Axel skriver:

   Morgan Johansson och Löfven är våra Sven Dufvor. Dom är fast beslutna att stupa på sin post.
   Dom kommer aldrig att släppa några SD, are och andra obstinata normaltänkare över bron.

   Gillad av 2 personer

  • Kalle skriver:

   Löfven och Johansson basar ju över miljömupparna. Svara då ärligt på detta.
   Vilket av dessa bränslen är bäst för miljön: Olja, naturgas , biobränslen, (dvs ,flis, pellets, grot,rötter och toppar och rötad biomassa till gas. Tramset om att biobränslen är bäst, är en fördumning av populationen.
   Biobränslen släpper ut lika mycket koldioxid som övriga vid förbränning. All förbränning skapar koldioxid. Naturgas är bäst.
   Populism och miljö hör inte ihop. Det är en för seriös fråga.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Visst, men vi måste ändå ta vara på biomassan på något sätt eftersom den bokstavligen växer oss över huvudet. Vi har aldrig haft så mycket skog i Sverige som nu. Den räcker gott till för tillverkning av HVO-diesel och metanol och skulle oss göra oss självförsörjande. Vi är redan på god väg med dieseln som redan innehåller 40% HVO. Dieselbilar behöver dessutom ingen modifiering alls, medan metanoldrift kräver en billig modifiering av bensinbilar. Metanol är dubbelt så energirik som etanol, och tillverkades under kriget som flygbränsle.

    Gillad av 3 personer

 3. Johan Karlson skriver:

  För min del tycker jag att Januariöverenskommelsen blev en bra lösning. Jag hade hoppats på ett sånt samarbete under något år innan valet och så blev det ju också. Alla samarbeten är kompromisser, men det här blev tillräckligt bra.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Ha ha ha, Du behagar skämta aprilo.

   Dö måste dö sade jag direkt efter tillkomsten. JÖK är en gökunge och måste ut säger jag nu.
   -Morgan & co och SVT/SR m.fl. vik hädan för ljuset!

   Gillad av 12 personer

 4. Aurora skriver:

  Morgan Johansson är en mycket liten person; inte bara fysiskt. Vämjelse och förakt för hur han och sina gelikar driver detta land i fördärvet är en bra känslobeskrivnong..

  Gillad av 6 personer

 5. Erik2 skriver:

  Bra. Det finns mer att skriva in på det skuldkontot. Justitieministern är Personligen ansvarig för den bombvåg som sveper över landet. Genom att förhala alla lagförslag som hindrar resor till terrorstrider och återvändande därifrån så har ministern aktivt underlättat för bombtillverkningskompetens att etablera sig. Det är mycket nära att behöva talas i termer som inre väpnad konflikt. Det är oerhört skrämmande. Var är oppositionen? Vad är för tid man tycker sig ha till förfogande. Det näst sista då skrivet med referens till Wilhelm Agrell. Han kanske är välkommen med sina tankar på DGS f ö?

  Gillad av 5 personer

  • messkalle skriver:

   @F.Ö. Varför skjuter du på budbärarens budskap? Det finns många åsikter och fler behövs för att försvara demokratin som till varje pris måste försvaras.

   Gilla

 6. S Eriksson skriver:

  Jag tycker att Ivar Arpi behövs i debatten och är bra. Om vi har och hur demokratin är utformad och tillämpad kan och bör debatteras ärligt .
  En länk som jag inte vet om det stämmer, men frågorna är intressanta.

  Gillad av 1 person

 7. Laura skriver:

  Enligt Johan Westerholm tog vänsterfalangen inom S makten inom partiet för tio år sedan  och Morgan Johansson är ju en av dessa vars mål är att utplåna resterna av frihet o demokrati. Ulf Bjereld, Shekarabi, Margot Wallström, Ygeman m fl plus en hel skara aktivister i korridorerna har eldat på. Med hjälp av lydiga skyltfönsterministrar, exvis Löfven, och många politruker som fått positioner p g a partitrohet och förmågan att framföra lögner.
  Men man ska inte glömma lilla MPs giftigt skadliga inverkan liksom ”alliansens” svek mot demokrati, frihet och marknadsekonomi, ifall de nu har/hade sådana ideal på riktigt. Det var och är de på högerkanten, inkl näringslivssektorn, som skulle ha motat neomarxismen och islamiseringen, så jag är nog allra mest arg och besviken på dem. De spelar/ har spelat under täcket med globalisterna och klimatalarmisterna och gynnat/gynnar internationell totalitär överstatlighet med ödeläggelse av västvärlden. Bildt,  Westerberg, Borg, Lööf och ärkeförrädaren Reinfeldt är namn att minnas som några av de allra värsta.
  SD har förstås haft rätt i invandringspolitiken och försiktigt även stått upp för yttrandefrihet och ifrågasättande av klimatfrågan. Förhoppningsvis är de även för ambitiös återvandring och hårda tag mot kriminaliteten. Men SDs prat om nytt folkhem skrämmer mig. Vilket sorts samhälle vill de ha? Jag vill ha en liten lågskattestat som ägnar sig åt de viktigaste kärnverksamheterna och som minimerar bidrag och skattefinansierad välfärd. Mitt goda samhälle har oinskränkt yttrandefrihet, stark privat äganderätt, rättssäkerhet, granskande privata media och ett valsystem där det är möjligt att avsätta både personer och partier. Och självklart mycket höga krav för medborgarskap och för rösträtt.

  Gillad av 16 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Bjäreld är en högförrädare som måste få stå till svars en dag. Mycket riktigt också tidigare medliem i kfml-r. Ytterligt malign. Värre än Quisling. Hans onda gärningar kan inte göras ogjorda utan är irreversibla. När islam är i majoritet kan vi aldrig få tillbaka vårt land eller vår frihet. Då återstår bara att fly. När Quisling förrådde Norge infördes nazism, men den kunde falla och upplösas och norrmännen kunde få tillbaka sitt land. Islam försvinner aldrig när den väl tagit kontrollen.

   Gillad av 9 personer

  • ts skriver:

   Haha, ”om bara” Westerholm. Palme var inte vänsterfalang? Vilken lustig historieskrivning, ingen har tagit makten, istället så har de alla velat ha det så här men vissa, som Westerholm, gillar inte längre vad han varit med om att skapa och rösta fram och företräder nu en snabbt växande vänsterliberal ”om bara”-rörelse.

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är ett mycket intressant fenomen att barnen till förment icke-socialistiska politiker alla blir självklara sossar med en föregivet lång historia och djupa rötter i Rörelsen. Westerholm måste ju ha sökt sig till SSU redan som barn medan mamma var som aktivast i ”icke-socialism” på sjuttiotalet. Söder, Westerholm, det finns fler.

    I och för sig var Karin Söder och är Barbro Westerholm ytterst obehagliga totalitära kryptosocialister, det finns fler. Men uppenbarligen är det solklart inifrån det politiska etablissemanget att det i Sverige är SAP som är störst, bäst och vackrast och alltings rättesnöre och mall.

    Man får intrycket att dessa bortbytingar uppmuntrats av sina föräldrar, som under sin aktiva tid insett att de hade satsat på fel häst. Vårt politiska system sållar ut personer som sätter makten framför allt. De sämsta väljs ut, ju sämre desto framgångsrikare och desto högre i SAP:s inre och yttre hierarki.

    Gillad av 5 personer

  • Beppe852 skriver:

   Underbart Laura, precis så vill jag också att mitt drömsamhälle ska se ut. Bort med bidrag, välfärden bör reformeras i grunden. För att åter få igen Sverige som land, krävs ett Swexit. EU är och har alltid varit en globalistorganisation precis som även FN utvecklats till. Båda dessa organisationer vill att nationalstaterna förintas. Strävan efter makt är omättlig..

   Gillad av 2 personer

   • Laura skriver:

    Göran Holmström
    Ja du, om jag såg någon direkt lösning, så skulle jag inte hålla inne med det. Jag kan ju inte trolla fram en svensk Trump eller Johnson eller Orban. Men jag tror att svensken är så lättpåverkad att om och när fiskstimmets vänder, så står aktivisterna ensamma. Troligen behöver vi se fler kommuner som gör uppror, så dissidenter skulle alltså behöva orka engagera sig lokalt. Flera kändisar måste våga gå emot pk- ismen. Moderaterna behöver bli en rak höger i st f blötliberaler. KD också. Gamla partiledare ska inte bjudas upp på scenen eller bakom den. SD behöver gå ut med mer genomtänkt politik, vad handlar alla deras uteslutningsärenden om?, och lägga ner tjafset med AfS. Alla inom motståndsrörelsen måste rikta in sig på det övergripande att rädda landet genom att sätta klacken på de sex vänsterpartierna och gå in för repatriering av migranter, mota ut islam och lägga ner klimatfrågan. Ignorera eller helst förbereda för att lämna EU och FN.

    Gillad av 2 personer

 8. ts skriver:

  Mycket bra Bitte! Nöt på, det behövs människor som du, jag brukat klaga men vi befinner oss all på olika stationer på resan och du kan nog nå de som behöver nås så det är nog bra att du inte gräver ner dig i stationerna längre fram, det går folk förbi helt enkelt.

  Instämmer dock med Östman om att Sverige inte är en demokrati. Nästan allt i samhället vi ser idag fångas inte längre av de ord vi använder och jag tänker inte på de uppenbara indoktrineringsorden som ”flyktingar” ”förnekare” ”hatare” ”ensamkommande barn” osv.

  Gillad av 8 personer

  • Jan Andersson skriver:

   En fot i röven? Den gränsen har Morgan och Stefan passerat för länge sedan, men sitter kvar som två fågelholkar. Kanske ska vi börja avlöna dem med frivilliga bidrag från folket? Swischa 50 kr varje månad som de inte har gjort bort sig.

   Gilla

   • ts skriver:

    Ja, det jag menar är att säger han ett systemkritiskt ord till så åker han ut. Lifvendahl har varit tvungen att gå ut och skriva ett långt försvarstal. Tror inte hon gör det igen.

    Gillad av 1 person

 9. Leif Nilsson skriver:

  Morgan och Löfven tillhör förvisso demokratins dödgrävare, men de har redan skjutit sig själva i fötterna. De kommer att förblöda.
  Den avgörande frågan är, hur länge den svenska demokratin kan överleva, med helt främmande väljare? Massimporterade väljare som dessutom ofta är direkt fientliga till den västerländska kulturen och yttrandefriheten.

  Gillad av 6 personer

 10. svenne skriver:

  ”Det är många toppar i det samlade politikerväldet som förtjänar kritik.”

  En obehaglig figur som har bitit sig fast i diverse höga positioner i ”det samlade politikerväldet” är ju Dan Eliasson. Hans ”karriär” är en enda följetong av misslyckanden – Migrationsverket, Försäkringskassan, Rikspolisen och nu MSB (som nog även detta kommer att bli ett fiasko) – men trots detta sitter han säker i sadeln.

  Dan Eliasson sa att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blev statsminister, och
  då han var Försäkringskassans generaldirektör sa han att han ”kräktes av att se Jimmie Åkesson på TV”. Men justitieminister Morgan Johansson såg inga problem med det Dan Eliasson sa – utan väljer istället att berömma polischefen. ”Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”, säger Johansson till TT.

  Just Migrationsverket har ju, och har haft, chefer som tycks ha fått mandat att agera väldigt självständigt utan några tyglar alls. Även Anders Danielsson förkroppsligar detta liksom hans efterträdare som öppnade dörren okontrollerad för ”flyktingar” från Syrien och Afghanistan.

  Topparna förtjänar inte enbart kritik, utan de måste på något kännbart sätt få svara för sina irreparabla ogärningar, men de försvårar detta genom att hålla varandra om ryggen. Det finns nog många invånare som har önskemål hur räfsten skall ske och det är inte säkert att deras önskemål kan effektueras inom lagens ram.

  Gillad av 8 personer

 11. Elisabeth G skriver:

  Demokratin är verkligen i fara. Det är så här regeringspartierna med stödhjul tänker. Det är bara det att Morgan Johansson är dum nog att säga det rakt ut. Vi är nu inne på andra mandatperioden där man gör allt för att en stor del väljare inte ska få något inflytande. Apspelet förra året var extremt illa men den föregående DÖ var inte dålig den heller. I en fungerande demokrati hade största partiet bildat regeringen och sedan fått söka majoritet i riksdagen för sina förslag.

  Gillad av 5 personer

  • Björn skriver:

   I en fungerande demokrati, visar alla partier alla sina kort i god tid före valet och jokrar är förbjudna! Och det ska vara RIKTIGA spelkort, inget jävla Löjliga Familjen!

   Gilla

 12. heraldikern skriver:

  TS verkar vara ett av vänsterns ”ess i rockärmen”. Han kan inte motivera ett enda av sina inlägg. Sittande regering har definitivt inte annonserat, varken i valrörelsen eller på annat sätt, det dom håller på med nu. Ingen har valt detta med vilja. Bara av dumhet.

  Gillad av 1 person

  • ts skriver:

   Aha ännu en skyldig. Jag har röstat på
   SD sen jag kom hem till Sverige fram tills senaste val, då jag bytte till AfS pga att de inte verkar vara för en stor stat och deras fokus på återvandring.

   Nå, vem har du röstat på? Du har missat mångkulturbeslutet 1975, Lilla saltsjöbadsavtalet, SDs hela tillväxt från O% till största parti, att medierna alltid pixlade och dolde invandrade brottslingar, invandrarvåld som eskalerat i över 30år, våldtäkterna från kanske 500 till 8000 anmälda, att Sverige gått från att vara ett av de tryggaste landet i världen för kvinnor till ett av de värsta. Vidare så verkar du ha missat hedersvåld och balkongflygningar, samt att halva Malmö nu är invandrat minst och går många miljarder back varje år. Du har också missat islams utbredning i Sverige, och ett allt större antal moskeer, och de verkar ha missat ett flertal terrordåd begånget av muslimer. Sedan har du missat att staten stöder ett större antal muslimska förbund, flera med kopplingar till muslimska brödraskapet, samt att man finansierar privata organisationer för att spionera och ange svenskar som är sura över allt detta. Du verkar faktiskt ha missat den blogg du själv skriver på, en del av alternativmedia som uppstått för att tidningar och TV döljer sanningen. Jag kan fortsätta men det räcker kanske?

   Allt detta, varenda sak, sedan 1975, är en överraskning för de som styr, de ville inget av detta? Är det din tes?

   Gillad av 7 personer

 13. Rutger skriver:

  De centrala partiapparaterna är inga tombola som slumpmässigt levererar styrande politiker.
  Morgan Johansson, eller Annie Lööf, är inte heller några produktionsmässiga s.k. måndagsexemplar utan testkörts i decennier och går som klockor.

  Det handlar om fabriker som med vanliga sunda ärliga människors måttstock levererar dynga oavsett varans förpackning. Morgan Johansson är således mera ett resultat av problemet, än det egentliga problemet.

  Leo Tolstoys liknande det enkelt observerbara, dvs klockvisarnas rörelse på urtavlan som ett resultat av ett bakomliggande stort antal samverkande fjädrar och kugghjul i det dolda urverket. Att byta ut en klockvisare påverkar ingenting.

  Gillad av 11 personer

 14. Nils Sandblad skriver:

  Kärt barn har många namn. ”Diktatorn från Höganäs”, ”Den vedervärdige från Höganäs” och ”Den ondsinte lille dvärgen”, för att nu nämna några.

  Gillad av 2 personer

 15. Bo Adolfsson skriver:

  Som kommunalrådet (s) i Arvika sa om Morgan:
  ”Han e´ så dum att klockera´ stannar å blommera´ vissnar.”
  Tyvärr är han mycket farlig också.
  Förresten: Varför säger han inte att de som lurar 90-åriga damer i Skåne skall jagas till jordens ände?

  Gillad av 1 person

 16. jan I skriver:

  Ett exempel på hur brist på realism infekterat regeringen.
  Markägare måste söka tillstånd för 2900 kr ifall de vill stapla timmer på sin mark om det syns från allmän väg. Då kan vad som helst hända.

  Gilla

 17. Johan skriver:

  När S har tappat 100% av sina kärnväljare och de grupper de agerar språngbräda för nu har tagit ett eget parti in i riksdagen är haveriet för S totalt. Om de på vägen dit försöker hitta en ny affärside kommer nog f.d. väljare minnas vad de sysslat med de senaste 20 åren. M. Johansson exemplifierar detta väl.

  Gilla

  • Johan skriver:

   Tricket verkar vara att framstå som att man slår från underläge mot etablissemanget men glömmer att man själv är etablissemanget.

   Gilla

 18. phnordin skriver:

  Morgan Johansson har tagit till orda. Man får känslan av en barrikadkämpe som för striden för eftertruppen när ledaren har satt sig i trygghet eller kurar i en bunker. Alla argument, även ohederliga, tycks vara goda för att svärta ner motståndet – men han kämpar trots allt.

  Gilla

 19. Ove Sundman skriver:

  Morgan Johansson är en fullständigt principlös, dreglande och taktiserande maktpolitiker.
  Saklighet och intellektuell hederlighet är omöjliga storheter för denne suveräna företrädare för den självtillräckliga socialdemokratiska partistaten.

  I Skåne så valde s 2018 att ge ett sommarlovskort till alla ungdomar med gratis bussresor, denna löjliga prioritering vägleddes helt genomskinligt av att ett riksdagsval stod för dörren i september. Hade SAP kunnat vinna marginalväjare genom att skänka gräsklippare till villaägare så hade man säkerligen gjort just det och länge ruvades på riksplan på den ”gamechanger” som likt maxtaxa i förskolan skulle kunna köpa väljarnas stöd med väljarnas egna skattemedel – helt som vanligt med andra ord.

  För säkerherts skull så gick dock Morgan Johansson ut på twitter och distanserade sig från Sjöstedt, vars V hade utgjort underlag för majoriteten i Skåne om att införa denna valmuta till barnfamiljer. Morgan Johansson förklarade på twitter, med sedvanlig hisnande principlöshet, att det minsann var socialdemokraternas föregivna skärpning av asylrätten som hade finansierat busskorten till de stackars ungdomarna. Morgan Johansson tillät sig således själv att argumentera på det mest vulgära vis och direkt ställa grupp mot grupp och dessutom skenheligt tro sig kunna sortera olika budgetposter mot varandra helt godtyckligt. Detta samtidigt som partiet fullständigt vägrar att seriöst erkänna och ta ansvar för immigrationspolitikens effekter generellt.

  Hur gick det sedan efter valet – Hur lät den dreglande Morgan Johansson då, när asylrätten tvärtom utvidgades?

  Gillad av 1 person

 20. Niklas R skriver:

  Den som tror att vi lever i en demokrati har uppenbarligen inte läst Regeringsformen.
  Sedan den röstades igenom 1975 upphörde Sverige att vara en demokrati och blev istället en statsministerdiktatur med fria val vart fjärde år (än så länge).

  Vi gick från att ha en världens bästa maktfördelande regeringsformer till en ren diktaturstat på lite drygt 45 år, så lång tid hann sossarna sitta vid makten innan de lyckades få igenom sin Regeringsform vilken är skräddarsydd för att kunna styra landet genom statsministerämbetet utan att behöva bekymra sig om vare sig lag eller medborgare. Regeringsformen idag går ut på att det socialdemokratiska verkställande utskottet bestämmer politiken och den socialdemokratiske statsministern beordrar dess utförande.
  För er som inte listat ut det ännu är detta anledningen till varför sossarna aldrig vill ge upp statsministerämbetet.
  Detta eftersom enligt Regeringsformen utgör statsministern regeringen och sitter på all makt; lagstiftande, utnämningsmakten, rättsväsendet, militären, domstolarna samt den ekonomiska makten.

  Gillad av 6 personer

  • Sune Mangs skriver:

   Om nu statsministern sitter på all makt, inklusive lagstiftningsmakten, enligt din fantasifulla beskrivning av Regeringsformen, och all makt dessutom utgår från VU, varför har då Stefan Löfvén tvingats in i ett 73-punktprogram med tre andra partier? Det är anmärkningsvärt att Löfvén bakbinder sig själv i en ”statsministerdiktatur” när statsministern enligt dina fantasier innehar all makt. Väl utnämnd som statsminister skulle ju Löfvén kunna lagstifta helt skönsmässigt enligt dig, ja, om det nu inte vore för besvärande fakta som att Riksdagen innehar lagstiftningsmakten enligt RF 1:4 : Riksdagen är folkets främste företrädare och Riksdagen stiftar lag.

   Kritik mot Regeringsformen vinner på att någotsånär förhålla sig till fakta.

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Lol

    För han var inte statsminister när han gick med på listan. 🤣 Följde du inte samhällsdebatten innan jöken?

    Och om du tror att det bara är Riksdagen som stiftar lagar ska du kolla upp en liten detalj som heter förordning som regeringen utfärdar.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Niklas,
    nu måste jag agera petimäter. Det är bara riksdagen som stiftar lagar. Regeringen utfärdar förordningar och myndigheter föreskrifter, allt på delegation från riksdagen. Samlingsnamnet för alla tre varianterna är författningar. En förordning eller föreskrift är alltså en författning men ingen lag.

    Gilla

   • Sune Mangs skriver:

    Jag skriver explicit att väl utnämnd till statsminister så skulle statsministern kunna lagstifta skönsmässigt efter eget gottfinnande, enligt dina fria fantasier. Hur kan en borgerlig budget för övrigt ha gått igenom med en socialdemokratisk statsminister?

    Du vet uppenbarligen inte att förordningar endast utgör preciseringar av stiftad lag och är helt underställda Riksdagens lagstiftning. Dessa utfyllningar av lag kan inte avvika från riksdagens ursprunliga lag enligt svensk rätt och den s.k. normhierarkin. Föreskrifter och förordningar förbilr en nullitet vid avvikelse från lagen, som alltså Riksdagen enligt RF har makten över – inte statsministern.

    Nu har jag dessutom bara påpekat en fundamental felaktighet avseende dina fria fantasier som innehåller så många grova fel och löjeväckande överdrifter att de knappt förtjänar att kommenteras överhuvudtaget.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Mycket av det som Niklas R berör beskrivs av Hans Jensevik i ett 63 minuter långt samtal med Ulf Bittner (”En krisplanering för Sverige” 27/12 2019). Hans Jensevik (född -42) var länge socialdemokrat, kände Olof Palme och har intressant information om vägvalen på 70-talet. Han beskriver regeringsformen som marxist-leninistisk, vilket maskeras av de liberala demokratiska begreppen. Regeringen kom att motsvara en politbyrå, riksdagen en folkkongress. Jensevik säger att det i dag finns 7 autokratiska partier, som är missbrukare av makt utan personligt ansvar. Målet var att skapa den kommunistiskt goda människan. Ett effektivt retoriskt verktyg är att låta moral och känslor övertrumfa logiken. Så skapas en åsiktsdiktatur, där missbrukare av makt härskar över auktoritetstroende, lättstyrda människor.

   Min invändning är att borgerlighetens och näringslivets psykologi, ideologier, metodik, delaktighet och skuld stannar i skuggan, om (s) hela tiden står i fokus. PK-värdegrundismen och den nya härskarklassen är bredare, djupare och svåråtkomligare fenomen än socialism och partipolitik. Men Hans Jenseviks kunnande, idéer och Nix to the Six-projekt är verkligen värda att lyssna på:

   Gillad av 1 person

 21. Gilbert Andersson skriver:

  Jag har erfarenhet av ett land i Mellaneuropa där demokratin började inskränkas. Vi skojade om morgonnyheterna i statsradion som trumpetade ut hur mycket BNP hade stigit. Andra medier mobbades bort, regeringsmedlemmar tyckte det var onödigt att oppositionen yttrade sig i parlamentet.
  Men under senare år kände man att Sverige började bli likt detta land mer och mer.
  Demokratin i Sverige är idag Hotad! Socialdemokraterna känner sig hotade.
  Morgan Johanssons uttalande borde åsamka honom en polisanmälan!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.